• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija dobila novu Vladu!

Izvor mondo.rs

Srbija je dobila novu vladu na čijem je čelu Aleksandar Vučić, a za nju je glasalo 198 poslanika Narodne skupštine. Ministri položili zakletvu u parlamentu.

U trenutku glasanja u Skupštini je bilo prisutno 228 narodnih poslanika. Za izbor Vlade glasalo je 198, protiv 23, šest poslanika bilo je uzdržano a jedan nije glasao.

Vlada Srbije imaće 19 članova, među kojima će biti i dva ministra bez portfelja i premijer.

Zakletva koju su ministri položili oko 19.20 sati u Skupštini Srbije glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Sednica je završena u 19.35 nakon čega je u holu Skupštine Srbije biti priređen svečani koktel.

Ministarstvo finansija će voditi Lazar Krstić, privrede Dušan Vujović, građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će biti i potpredsednica vlade, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pravde Nikola Selaković, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, odbrane Bratislav Gašić, zdravlja Zlatibor Lončar, prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministar bez portfelja zadužen za EU biće Jadranka Joksimović, Aleksandar Vulin će voditi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok će Rasim Ljajić biti potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ivica Dačić biće prvi potpredsednik vlade i minstar spoljnih poslova, Aleksandar Antić ministar energetike i rudarstva, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine biće Snežana Bogosavljević-Bošković, dok će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da vodi Ivan Tasovac.

Vanja Udovičić ostaće na čelu Ministarstva omladine i sporta, dok će u novoj vladi kao ministar bez portfelja biti i Velimir Ilić.

RASPRAVA O SVEMU, NAJMANJE O EKSPOZEU

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je otvorila raspravu poslaničkih grupa o mandataru za sastav vlade i njegovom ekspozeu.

U Skupštinu je oko 18 sati stigao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prethodno je, nakon trosatnog izlaganja ekspozea, Aleksandar Vučić,  poslanicima pročitao imena budućih ministara.

Aleksandar Vučić izjavio je izlažući ekspoze da na čelu buduće Vlade ne želi vlast već da napravi rezultat i da Srbija postane snažna zemlja na koju će svi biti ponosni.

Vučić je rekao da će Vlada imati obavezu da ispravlja greške prošlih Vlada i da sprovede bolne ali spasonosne reforme.

Poslanici vladajuće koalicije hvalili su ekspoze mandatara Vučića i najavljene reforme, dok su opozicioni poslanici ocenili da će država biti privatizovana i da će o svemu odlučivati jedan čovek.

Na početku skupštinsku raspravu posle ekspozea mandatara obeležila polemika predstavnika SDA i SDPS, pošto je lider SDA Sulejman Ugljanin izneo niz optužbi na račun kandidata za ministra trgovine Rasima Ljajića.

"Imamo one Bošnjake koji su povlašćeni i sve ostale Bošnjake koji su od rođenja sumnjiva lica. Ne možemo da dozvolimo da se jednim Bošnjacima policija klanja, a da drugi ne mogu ni kuće da grade", rekao je Ugljanin, navodeći da je ponovnim predlaganjem Ljajića za ministra u vladi poslata poruka - birajte koga hoćete mi ćemo da vam odredimo gazdu.

Građani dočekali Vučića ispred Skupštine

Ispred Skupštine Srbije hiljade građana je dočekalo premijera Aleksandra Vučića nakon što je formirana Vlada Srbije.

On je naveo da Ljajić od vladavine DOS-a "vedri i oblači Sandžakom"i izvinio se građanima Srbije i Sandžaka što je, kaže, morao da iznese tu "ružnu istinu".

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas rekao je tokom rasprave da će Srbija imati privatizaciju države u kojoj jedan čovek odlučuje i da su velike sile uticale na formiranje nove vlade.

"Do sada smo imali privatizaciju preduzeća, a sada ćemo imati privatizaciju države u kojoj jedan čovek odlučuje. Takav sistem nikome ništa dobro nije doneo, pa neće ni Srbiji", rekao je Đilas novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da se ne radi o novoj vladi, već o drugoj rekonstrukciji vlade sa istim strankama u kojoj su neki zamenili mesta.

Premijer častio koktelom u Skupštini

Novi premijer ćaskao je sa zvanicama na koktelu, koji je, kako je prethodno rekao, finansirao on, a ne kako su neki tvrdili - država Srbija. On je u opuštenom razgovoru sa novinarima više konstatovao nego što je pitao da li su umorni posle celodnevnog rada, a onda i njima rekao da je jedini koji nije izašao iz sale čitav dan. "To je zbog toga što imam izuzetno izgrađene radne navike. Mogu i po 15 sati da sedim i radim bez pauze", objasnio je Vučić. Na pitanje iskusnih skupštinskih izveštača kako će svoje ministre, pa i poslanike koji očigledno takve navike nemaju, "naterati" da prate njegov tempo odgovorio: "Videćete uskoro i vrlo ćete se iznenaditi".

Vučić  je poručio Bošnjacima da budu strpljivi pa će videti da li će ubuduće imati veću brige vlade.

Vučić je u Skupštini Srbije, ogovarajući na optužbe predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina iznete na račun kandidata za ministra Rasima Ljajića, rekao "kako je moguće da se toliko teške optužbe iznose, a da ne postoji nijedan postupak".

Mandatar za sastav nove vlade osvrnuo se i na pojedine ministre, pa je istakao da je njegova odluka bila da Zorana Mihajlović vodi resor saobraćaja, a Aleksandar Antić energetike, iako se nijedno od njih dvoje sa tom odlukom nisu lako saglasili, ali da veruje da je to potrebno zbog nove energije i promena.

"Predložio sam to jer je to najbolje za Srbiju. U okviru saobraćaja i infrastrukture ima veliki broj preduzeća koje decenijama vode isti ljudi, želeo sam da neko ko ima ogromnu energiju i snagu kakvu ima Zorana tu počne da menja stari kako je promenila u energetici. Moja ideja je da Zorana vodi saobraćaj i infrastrukturu, a energetiku Antić i sa tom odlukom se nijedno nije lako saglasilo", rekao je Vučić, odgovarajući na kritike i primedbe poslanika u debati o izboru nove vlade.

On je naveo koje je to sve važne stvari uradila ministarka Mihajlović, od uvođenja socijalnih karata za struji, izmene legislative, do ratifikacije vise međunarodnih sporazuma.

"Rekao sam im - da li vi želite da biram vladu kakvu hoću ili ćete svi vi da imate fontanu želja i da govorite gde želite. Ministra obrazovanja nisam nikada video, ali ono što mi je poslao bile su izvandredne ideje i proučio sam njegovu biografiju", rekao je Vučić i još jednom ukazao da mu je važnije da li je neko stručnjak od toga da li ima člansku kartu SNS.

Vučić je dodao da je u Atlanti, u centarli Koka kole video da svake godine menjaju 15 odsto svog osoblja, jer su potrebne promene i najavio da će to činiti i u Srbiji, ali i da očekuje zbog toga velike probleme.

Polemika Vučića i Đilasa

Vučić je najavio je da će prihvatiti neke od ideja koje je čuo u današnjoj skupštinskoj debati o izboru buduće vlade, a sa liderom DS Draganom Đilasom polemisao je o visini javnog duga, ističući da su javne finansije u mnogo boljem stanju sada nego pre nekoliko godina, kada je Srbiju vodila ta stranka.

Govoreći o radu buduće vlade, Vučić je istakao da će u narednih šest meseci ona učiniti sve da dodatno konsoluduje javne finansije.

"(Lazar) Krstić i Kori (Udovički) se ne slažu sa mnom, ali su oni u pravu, a ne ja, ovo je naše nastojanje da po svaku cenu pokušamo da velikim preokretom nešto napravimo u narednih šet meseci pa onda da analiziramo naše javne finansije", rekao je Vučić odgovarajući na pohvale pojedinih poslanika zbog odluke da se ne smanjuju penzije.

Vučić je odgovorio Đilasu i na kritike u vezi sa zaduženjima Srbije.

Đilas je, naime, naveo da je javni dug uvećan za šest milijardi za poslednjih 18 meseci, da je u martu budžetski prihod bio 10 odsto niži nego u martu prošle godine, kao i da je budžetski deficit 72 milijarde dinara, odnosno 40 odsto od planiranog na godišnjem nivou.

Odbacivši kritike kao netačne Vučić je rekao da je dinamika prihoda u martu bila bolja nego što je "dinamika dogovorena sa MMF - četiri milijarde više, a u aprilu se očekuje povećanje od oko dve milijarde".

Kad je reč o javnim dugovima, to je četiri i po milijarde, a ne šest milijardi, kako tvrdi Đilas, rekao je Vučić objašnjavajući da sada dospevaju kamate i krediti koje je davala DS vlast, kao i garancije za Srbijagas i mnoga druga preduzeća koje danas moraju da se otplaćuju.

Vučić je naveo i da je najveći problem strukturalni i da je zahvalan lideru NDS Borisu Tadiću što je to priznao i naglasio da sada Srbija ima čistije javne finansije nego pre dve ili tri godine.

KO JE BIO ZA A KO PROTIV?

Vladajuća SPS smatra da su mere koje je predložio Vučić jasne, konkretne, realne i ostvarive, rekao je poslanik SPS Djorđe Milićević.

"Mere predstavljaju sistemski odgovor na aktuelne probleme Srbije, a SPS podržava program, ciljeve i personalna rešenja buduće vlade", rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije.

I vladajući Srpski pokret obnove dao je punu podršku najavljenim reformama, najavio je poslanik SPO Aleksandar Jugović,

Podršku Vladi  je dala i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, čiji je šef poslaničke grupe Milorad Mijatović od Vučića zatražio da "obezbedi društvu impuls" neophodan građanima da promene sebe i svoj način rada.

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma isto je podržao Vučića i naveo da bi svi trebalo da pomognu budućem premijeru i Vladi da sprovede svoj plan.

Vladajuća Nova Srbija Velimira Ilića smatra da je Srbija dobila treću šansu od 2000. godine da sprovede reforme, a da prethodne dve nisu iskorišćene, rekao je poslanik Miroslav Markićević.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić pohvalio je Vučićevu "hrabrost" da ne smanji penzije i najavio podršku programu Vlade, kojim je, između ostalog, predviđeno i smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Krkobabić se u predizbornoj kampanji oštro suprotstavljao smanjenju broja zaposlenih i "stezanju kaiša" i ponavljao da "nema viška zaposlenih nego viška posla".

Predsednik opozicione Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ocenio je
da će Srbija dobiti privatizaciju države u kojoj jedan čovek odlučuje i da su velike sile uticale na formiranje nove vlade.

"Do sada smo imali privatizaciju preduzeća, a sada ćemo imati privatizaciju države u kojoj jedan čovek odlučuje. Takav sistem nikome ništa dobro nije doneo, pa neće ni Srbiji", rekao je Đilas.

Nova demokratska stranka (NDS) Borisa Tadića glasale su protiv izbora nove Vlade, jer ne veruje da ona može da ostvari planirane ciljeve, rekao je šef poslaničke grupe NDS-a Marko Đurišić.

Predsednik Lige socijlademokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da su teško ostvarivi rokovi za sprovođenje reformi koje je predstavio Vučić.

Čanak je rekao da se u najvećem delu slaže sa planovima nove Vlade, ali je zamerio Vučiću što u ekspozeu nijednom rečju nije pomenuo Vojvodinu.

Pročitajte ekspoze u celini.

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Šta imamo mi od nove vlade onise sigurno neče boriti za građane nego za sebe od kadje taj vućič na vlasti štaje učinijo za ovaj narod samo postajemo sve veča muka i beda kakojih nije sramota da ovaj narod samo pljačkaju traže dajim platimo dažbine nepitaju odakle daim platimo kadje narod do kraja iscrpljen i iznemogo

gogsi

Sve moj do mojega,samo su se rokirali,e sada sam "srećnija i veselija"jer već se oseća "boljitak".

007

E Šešelju sta si iznedrio na političku scenu Republike Srbije. Kada su tebi tako pomogli, kako ce tek nama?! Pitaju li se glasači.? Ili je nastalo kolektivno gubljenje pamcenja.?!

special image