• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansijske izveštaje duguje 37 stranaka

Izvor Tanjug

Agencija za borbu protiv korupcije podneće zahtev da se protiv 37 političkih stranaka i 66 grupa građana pokrene prekršajni postupak zato što još nisu predale godišnje finansijske izveštaje.

"Od 97 političkih stranaka obavezu da predaju godišnje finansijske izveštaje do sada je ispunilo 60, što znači da 37 stranaka nije dostavilo izveštaj'', rekao je Tanjugu savetnik u službi za kontrolu finansiranja političkih subjekata Predrag Knežević, navodeći da izveštaje, između ostalih, duguju URS, Narodna seljačka stranka, Nova stranka i njekoliko manjinskih stranaka.

Od 90 grupa građana 66 nije ispoštovalo zakon, kaže Knežević, dok su 24 grupe građana dostavile izveštaje na propisanom obrascu.

Ukazujući da je mala verovatnoća da će prispeti još neki izveštaj, Knežević je podsetio da su politički subjekti, koji je u Srbiji 187, imali rok do 15. aprila da dostave elektronsku verziju izveštaja, a zatim još osam dana, zaključno sa 23. aprilom, da tu verziju i pisanim putem, uz potpis i pečat ovlašćenog lica, dostave Agenciji.

Izveštaji se smatraju podnetim ukoliko u Agenciju stignu i u elektronskoj i u pisanoj formi.

''Protiv političkih subjekata koji nisu podneli godišnje finansijske izveštaje Agencija će podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka'', rekao je Knežević. On je upozorio i da su za nepodnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja predviđene novčane kazne - od 200.000 do dva miliona dinara za pravna lica i od 50.000 do 150.000 za odgovorno lice u političkom subjektu.
Knežević podseća da je do sada, od primene Zakona o finansiranju političkih subjekata,

Agencija podnela 28 zahteva da se pokrene prekršajni postupak zbog izostanka godišnjeg finansijskog izveštaja, te da su u međuvremenu donete tri presude.

U dva procesa su dosuđene novčane kazne od po 200.000 dinara za političku organizaciju, a po 50.000 dinara za odgovorno lice, dok je u jednom slučaju kazna za pravno lice bila 100.000 dinara, a za odgovorno 50.000 dinara.

On je istakao i da će Agencija sačekati nekoliko dana ukoliko u međuvremenu stigne još izveštaja za 2013. godinu, a da će onda započeti s kontrolom sadržaja izveštaja koji su dostavljeni.

Za sada nije pokrenut nijedan postupak zbog tačnosti podataka, ali Knežević kaže da se ubuduće može i to očekivati, te objašnjava da je značaj godišnjih izveštaja u tome što prikazuju celokupno poslovanje političkog subjekta u toku jedne kalendarske godine, odnosno sve prihode i troškove, ali i imovinu kojom ta stranka ili grupa građana raspolažu.

Važan segment izveštaja su i troškovi izborne kampanje, ukoliko je izbora u toj godini bilo, a Knežević podseća da ih je u 2013. bilo deset.

Obavezu da dostave godišnje finansijske izveštaje, kao i izveštaje o prilozima i imovinama uz prethodno pribavljanje mišljenja ovlašćenog revizora imaju sve registrovane političke stranke i grupe građana koje imaju predstavnike u predstavničkim telima.

U 2013. godini tu obavezu imalo je 97 političkih stranaka i 90 grupa građana, koje imaju osvojene mandate, a time i neke prihode iz javnih izvora.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image