• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stopa nezaposlenosti 20,8 odsto

Izvor Tanjug

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u prvom tromesečju iznosila 20,8 odsto, pokazuje anketa Republičkog zavoda za statistiku.

Pri tom je stopa nezaposlenosti muškaraca 20,1 odsto i žena 21,6. U Beogradskom regionu nezaposlenost je bila 18 odsto, u Vojvodini 21,2 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 20,5 i u regionu južne i istočne Srbije 23,5 odsto.

Istovremeno stopa zaposlenosti u Srbiji iznosila je 38,4 odsto. Od toga je stopa zaposlenosti za muškarce iznosila 45,7, a za žene 31,6odsto.

Najveća stopa zaposlenosti bila je regionu Šumadije i zapadne Srbije 40,7 odsto, a zatim u Beogradskom regionu 38,3 odsto. U Vojvodini je ta stopa iznosila 37,4, a u regionu južne i istočne Srbije 36,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine veća je 0,7 procenata u odnosu na oktobar prošle godine, dok stopa zaposlenosti beleži pad od 0,7 procentna poena.

Istovremeno stopa neformalne zaposlenosti je veća je za 0,2 odsto nego u oktobru.

Stopa nezaposlenosti predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika (zaposleni i nezaposleni). Radnu snagu (aktivno stanovništvo) čine sva lica koja rade (makar jedan sat sedmično) ili aktivno traže posao u cilju sticanja sredstava za život. Stopa zaposlenosti predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starom 15 i više godina.

Stopa neformalne zaposlenosti predstavlja procenat lica koja rade bez formalnog ugovora o radu u ukupnom broju zaposlenih.

Anketa o radnoj snazi sprovedena je na uzorku od oko 10.000 domaćinstava na području Srbije,a ukupno je anketirano 23.330 lica. Podaci o radnoj aktivnosti prikupljeni su za sva lica stara 15 i više godina, odnosno za 20.284 lica.

Osnovni cilj sprovođenja ankete je prikupljanje podataka o radnim karakteristikama stanovništva i procena ukupne radne snage u zemlji prema međunarodnim preporukama i definicijama.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bez posla

Recite slobodno 40 posto i vise

Nikola

@Bez posla Upravo tako, ili drugacije receno koliko zapravo od tih 80% "zaposlenih" zaista redovno prima platu?!

special image