Oni zahtevaju od republičkog parlamenta da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ta četiri ministra jer, kako navode, "već godinama kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije".

U saopštenju piše da je ministar odbrane grubo povredio zakone Srbije odbijanjem saradnje sa Zaštitnikom građana i naknadnim neodgovornim odbranama takvog poteza.

Oni navode da je ministar unutrašnjih poslova, "pored činjenice da se priključio napadu na Zaštitnika građana i pokušao svesno da zvanične dokumente MUP-a predstavi kao 'stavove i izjave pojedinaca'", morao biti razrešen odmah nakon navoda da je njegov doktorski rad plagijat.

Ministar pravde izazvao je svojim postupcima i zakonskim predlozima četvoromesečni štrajk advokata i paralizu pravnog sistema u zemlji, zbog čega bi trebao biti smenjen, navedeno je u saopštenju uz podsećanje da je razrešenje Selakovića preporučila i direktorka Agencija za borbu protiv korupcije.

U saopštenju je navedeno i da je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulin napravio ogroman broj zakonskih prekršaja poput navodne zloupotrebe u raspodeli sredstava ministarstva i uvođenja prinudnog rada za korisnike socijalne zaštite.

"Skupština Srbije dužna je da se odredi prema ovakvom ponašanju izabranih funkcionera i da pokaže da je stvarno kontrolor izvršne vlasti. Sva odgovornost danas je na poslanicima i oni moraju da pokažu da su dostojni funkcija na koje su ih građani izabrali", piše u saopštenju koje je potpisala 21 organizacija i 25 predstavnika civilnog društva.