• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar: Reforma pravosuđa čeka promenu Ustava

Izvor MONDO/Agencije

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da to što se u skupštinskoj proceduri skoro godinu dana nalaze izmene i dopune dva zakona - o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva ne znači da je Vlada odustala od reforme.

Ministar tvrdi da su za usvajanje ova dva zakona potrebne ustavne izmene. On je odgovarajući na pitanje poslanika zbog čega se od 8. avgusta 2014. godine ovi zakoni nalaze u skupštinskoj proceduri, objasnio da su svi nadležni učesnici ovog procesa, kao i Evropska komisija saglasili da je neophodno usvajanje ustavnih izmena pa nakon toga i predloženih zakona.

On je rekao da je jedan od razloga za njihovo neusvajanje i to što se ovih godinu dana radi na Akcionom planu za poglavlje 23 i da je u procesu skrininga zauzeto stanovište da "kada su u pitanju ovakve stvari sačekamo Akcioni plan za poglavlje 23".

Ministar Selaković je dodao i da je u međuvremenu stigla ekspertiza Venecijanske komisije koja je skrenula pažnju da neki predlozi sadržani u ova dva zakona nemaju njihovo najpozitivnije mišljenje.

 U pogledu ova dva zakona se, međutim, kako je naveo, otišlo i korak dalje jer su se svi ključni akteri saglasili i da je za postizanje ciljeva zacrtanih u Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa neophodno sačekati i izmene Ustava, pa nakon toga usvojiti predložene zakone.

"Kada su predlozi zakona poslati Skupštini, Evropska komisija nas je savetovala da razgovaramo sa svim učesnicima u ovom procesu i da od njih tražimo izjašnjenje da ove zakone treba usvajati ili ih odložiti za period nakon izglasavanja ustavnih promena, a svi su saglasili za ovo drugo", istakao je Selaković i podvukao da Vlada ne odustaje od reforme pravosuđa.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević upitao je prethodno Selakovića da li je Vlada Srbije odustala od reforme pravosuđa s obzirom da se u skupštinskoj proceduri već godinu dana nalaze predlozi izmena zakona o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva.

On je rekao da "nema ko da se nije pozvao na pravnu sigurnost u Skupštini", a da se ova dva predloga tiču Nacionalne strategije reforme pravosuđa, te je zaključio da s obzirom da nema ovih zakona u Skupštini, nema ni realizacije reforme pravosuđa.

DOLOVAC PRAVI IZBOR ZA TUŽIOCA

Obrazlažući predlog odluke o ponovnom izboru Zagorke Dolovac za republičkog javnog tužioca u Skupštini Srbije Selaković je rekao da su među njenim prioritetima i povećanje efikasnog krvičnog gonjenja, i intenziviranje međunarodne saradnje.

Selaković je naveo da je Dolovac do sada kao republički javni tužilac uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva, kao i jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, ;kao i unapređenje njegovog postupanja i saradnje sa drugim institucijama, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima u borbi protiv kriminala i suzbijanju krivičnih dela.

"U okviru svojih nadležnosti obezbedila je posvećeno učešće javnog tužilaštva u izradi strateških dokumenata Republike Srbije i njihovom sprovođenju, kako u unapređenju rada pravosuđa, tako i ;radi napretka u evropskim integracijama, a sve u cilju obezbeđivanja vladavine prava i boljeg i sigurnijeg društva za građane Srbije", kazao je on.

Tokom rasprave o Predlogu odluke o izboru republičkog javnog tužioca, poslanik SDS Slobodan Homen SDS rekao je da Dolovac nije predlog vlade već Državnog veća tužilaca i da će ta poslanička grupa podržati taj predlog.

Aleksandar Marinović iz SNS rekao je da će ta stranka podržati predlog vlade i ukazao da na pravosuđe ne sme da se gleda kroz "partijske naočare".

Inicijalizacija u toku...

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bk

upravu ste u potpunosti nedaju nam ni da zivimo nit mremo dosta toga mora da se menja nrocito zakon o maloletnoj delikvenciji jer je roditeljima sadasnji zakon onemogucava vaspitanje dece nisam za to da se deca biju al ni zato da dete demolira kucu jer mu nesto nije po volji ako mu udarite samar robija tri godine dno dna od dece ako se taj zakon neizmeni delikventi su zasticeni samo zato sto su maloletni bruka i sramota

deda Veljko

Koliko predmeta starijih od godinu dana ceka po sudovima? Sta radite ovo od ljudi? Silujete mozak ovog naroda.

Selaković: Čekamo promene Ustava, ne odustaje od reforme