Nakon što je Hrvatska, jednostrano, zatvorila granicu na Batrovcima za kamione, Srbija je uzvratila kontramerama - zatvorila je u ponoć sve granične prelaze sa Hrvatskom za robu iz te zemlje. Hrvatska je danas na te kontramere uzvratila istom merom, s tim što su granice, izuzev kod Šida, zatvorene i za kretanje ljudi iz Srbije!

Budite uz MONDO i pratite razvoj događaja!
----------------------------------------------------------

7. 30 - Građani sa srpskim pasošima mogu nesmetano, iz okolnih zemalja, da uđu u Hrvatsku, dok je i dalje na snazi zabrana ulaska u Hrvatsku vozilima registovanim u Srbiji. Putnički teminali su na graničnom prelazu Batrovci otvoreni u oba smera, sem što u Hrvatsku mogu ući samo državljani sa srpskim pasošima, dok je i dalje na snazi zabrana ulaska vozilima koja su registrovana na području Srbije. 

20. 47 - Ambasador Hrvatske u Beogradu odbio je da primi protestnu notu Srbije zbog blokade zajedničke granice, ocenjujući je "uvredljivom, neprimerenom i neprihvatljivom".

19. 45 - Od sedam do 19 sati danas prelaz Batrovci prešlo je samo 1.127 automobila, 200 kamiona i 21 autobus, javlja RTS.

18. 55 - Granični prelaz sa Hrvatskom Šid-Tovarnik ceo dan je otvoren za putnička vozila srpskih i hrvatskih registarskih oznaka sa obe strane, dok jedino teretna vozila imaju zabranu prolaska, javlja Tanjug.

18. 30 - Oko 1.000 izbeglica zaglavilo se na groblju na ničijoj zemlji između Hrvatske i Srbije. Zbog hrvatsko-srpskog spora nisu uspeli da pređu granicu, javlja Jutarnji list.

17. 18 - Vojska Srbije uputila je četiri auto-cisterne s vodom za piće na granični prelaz Batrovci, sopštilo je Minsitarstvo odbrane. Pripadnici Vojske će vodom snabdevati sve građane koji su prinuđeni na dugo čekanje zbog zatvaranja prelaza.

17.00 - Vozačima kamiona na Batrovcima ponestalo lekova. Lekar s granice apeluje da dođe farmaceutska ekipa sa osnovnim lekovima - za pritisak, šećer, protiv glavobolje i zubobolje.

15. 52 - U Hrvatsku je moguće ući pešice sa srpskim pasošem.  To je do ranih popodnevnih časova važilo samo za one koji poseduju neki drugi a ne srpski pasoš. Pešice su mogli da uđu građani Hrvatske, ali i stranci. Situacija se kasnije promenila, kako na hrvatskom prelazu Bajakovo, tako i na prelazu Šid/Tovarnik.

15.35 - Može preko BiH: Automobili sa srpskim registarskim tablicama mogu da prođu u Hrvatsku kopnenim putem, ali samo ne direktno preko Srbije. To su nam potvrdili građani Srbije koji su posle podneva ušli u Hrvatsku preko Mađarske ili Bosne i Hercegovine, na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

15.30 - Sa Beogradske autobuske stanice (BAS) od jutros je otkazano pet polazaka za Hrvatsku, na linijama koje drže prevoznici iz Srbije, pa iz BAS-a informišu putnike, srpske državljane, da za sada ne kupuju karte, jer putovanje neće biti realizovano. Hrvatski prevoznici voze nesmetano, do kraja dana biće dva polaska, ali bez srpskih državljana.


15.20
- Šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević kaže da je situacija na tom graničnom prelazu sa Hrvatskom nepromenjena i da je dosta kamiona, kojima hrvatska strana ne dopušta ulaz u tu zemlju, preusmereno ka drugim graničnim prelazima, uglavnom sa Mađarskom i BiH.

14.30 - Hrvati u Opatovcu izbeglice obeležavaju narukvicama i odvajaju ih u šatore po nacionalnosti i etničkim grupama. Od četvrtka u tome mestu nalazi se 2.500 izbeglica, a do kraja dana biće ih više od 3.000, kaže ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić.


14.00 - Evropska komisija ispituje da li je zabrana ulaska teretnih i putničkih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izjavila je danas portparol Evropske komisije Nataša Berto.

13.50 - Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski ocenio je da Hrvatska kao članica EU maltretira Srbiju, iako je obećala da to neće činiti.

13.40Predsednik SRS Vojislav Šešelj pozvao je danas građane Srbije na bojkot hrvatskih proizvoda. On je ocenio da je zabrana ulaska za svu robu proizvedenu u Hrvatskoj na teritoriju Srbije dobar potez vlade.

13.30 - Šleper novopazarskih registarskih oznaka, koji je blokirao međuprostor prelaza Batrovci i Bajakovo, danas je pomeren i time ponovo omogućen prolaz prolaz teretnog saobraćaja iz pravca Hrvatske ka Srbiji. Propuštaju se kamioni u kojima je samo kvarljiva roba.

13.28 - Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je blokada granice sa Srbijom uvedena, jer Srbija organizovano u dogovoru s Mađarskom šalje izbeglice samo u Hrvatsku. "To je na štetu Srbije, to je sečenje grane na kojoj sede", zaključio je hrvatski premijer. 

oko 12h - Ekipa MONDA probala je da pređe granicu sa Hrvatskom. Naš reporter je pešice krenuo ka graničnom prelazu. Pročitajte kako je to prošlo.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA GRANICE:

undefined batrovci granica
Hrvati zabranili ulaz sa srpskim pasošem!


MONDO na Batrovcima: "Ne može, vratite se nazad"
Ogromna kolona na Batrovcima, kamiondžije besneU Hrvatsku se, sa srpskim pasošem, može - avionom


Vučić: Nećemo odgovarati na hrvatsko ludiloMilanović: Kontramere Srbije su smešne!Sabor: Milanović kao "Pobesneli Maks"


Srbija uputila oštru protestnu notu Hrvatskoj!  

"Carinski rat" odlaže početak ABA lige?

Čega bi se odrekli bojkotom "hrvatske" robe