"Nigde u Evropi nijedan premijer, koji je bio premijer zemlje za vreme okupacije i upravljao tom zemljom pod čizmom ili u saradnji sa nemačkim okupatorom, nije rehabilitovan niti je neko uopšte pomislio na takvu mogućnost", rekao je Vulin novinarima u Lazarevcu.

Kako kaže, potpuno mu je nejasno odakle ideja o Nedićevoj rehabilitaciji.

"Kvisling, po kome svi zovemo saradnike okupatora, bio je premijer Norveške i nikome u Norveškoj ne pada na pamet da ga rehabilituje ili da razmišlja o takvoj mogućnosti", kazao je Vulin.

Kako je dodao, ni premijer višijevske Francuske Maršal Peten nije rehabilitovan, iako je bio heroj u Prvom svetskom ratu, niti premijer Slovačke pod okupacijom, Tiso.

"Naravno da nikad neće biti rehabilitovani, jer nema tog opravdanja zbog kojeg ste služili okupatoru, pa tako ne može biti ni Milanu Nediću", poručio je on dodajući da je Nedićeva kancelarija "skoro mogla da vidi Banjicu gde je streljano preko 80.000 hiljada Srba, Jevreja i Roma".

Pokret socijalista, istakao je Vulin, ne može da razume rehabilitaciju nacističkih slugu niti reviziju istorije.

On je upitao i kakva je to poruka našoj deci i našoj budućnosti - svako ko je sarađivao sa okupatorom jednog dana će ipak biti rehabilitovn.

"Znači nemojte da se borite za slobodu, da rizikujete, da se plašite da će vam se desiti neka Banjica, služite okupatoru, odvedite tamo neke druge ljude, donesite uredbu kao 1942. da je Beograd grad slobodan od Jevreja i prvi takav u Evropi, aplaudirajte tome, a jednog dana ćemo vam sve zaboraviti i oprostiti. Pa nećemo", poručio je Vulin.

Proces pravne rehabilitacije predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića, počeo je u ponedeljak, 7. decembra, pred Višim sudom u Beogradu.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.