Kako se žaliti ako niste mogli da glasate zbog biračkog spiska
Ilustracija MONDO 

Na brojnim biračkim mestima u Srbiji danas se glasa na republičkim, pokrajinskim i ponegde lokalnim izborima. Mnogi građani nisu dobili tzv "poziv za glasanje", odnosno izvod sa biračkih spiskova u kome stoji, osim ličnih podataka glasača, i broj i adresa biračkog mesta.

I bez "poziva za glasanje" birač može da glasa na svom biračkom mestu, samo treba da ponese ličnu kartu, ili neki drugi državni dokument koji sadrži njegovu fotografiju.

Ali, šta ako se ispostavi da glasač nije upisan na biračkom mestu kome "pripada"? Dešavalo se i ranije da birač, greškom prilikom sređivanja biračkih spiskova pred izbore, "nestane" sa spiska na svom biračkom mestu, na kome je ranije glasao. Birački odbor u tom slučaju ne može da dozvoli glasanje, jer jednostavno nema gde da upiše birača, niti da se on potpiše da je glasao.

Ako je birač siguran da je došao na svoje biračko mesto, a to je lako proveriti u Jedinstvenom biračkom spisku koji se nalazi na vebsajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, može da pošalje prigovor Republičkoj izbornoj komisiji, i žali se da je sprečen da glasa.

Ukoliko se birač zaista nalazi na Jedinstvenom spisku, a nema ga na spisku na njegovom biračkom mestu, RIK bi trebala da poništi glasanje na tom mestu i naloži da se ponovi.

CRTA ĆE PROVERITI 450 BIRAČKIH MESTA

Šef Posmatračke misije "Građani na straži" Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Raša Nedeljkov, izjavio je danas da na 20 odsto biračkih mesta građani, iako su upisani u birački spisak, nisu mogli da glasaju na parlamentarnim izborima, ali da to čini 0,32 odsto ukupnog broja birača i ne utiče na regularnost izbora.

Nedeljkov je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da je CRTA dobila veliki broj poziva i mejlova da građani koji su prethodno proverili u elektronskoj bazi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da su upisani u birački spisak, nisu mogli da glasaju.

On je naglasio da je potom CRTA zatražila od svojih posmatrača na 450 biračkih mesta da utvrde o kom broju građana se radi i podaci su da se na 20 odsto biračkih mesta dogodilo da je barem jedna osoba imala taj problem.

Prema rečima Nedeljkova, ovo je pojava koja je rasprostranjena na celoj teritoriji Srbije i jedino rešenje je da se posle izbora konačno reše problemi sa biračkim spiskom.