• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su potrošili Čeda-Boris-Čanak niko ne zna?

Izvor Tanjug

Koalicija SDS-LDP-LSV jedan je od političkih subjekata koji nije predao izveštaj o troškovima izborne kampanje po isteku zakonskog roka, rečeno je Tanjugu u Agenciji za borbu protiv korupcije. Iz LDP-a demantuju: Poslali smo u roku!

Osim partija Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka, izveštaj do sada nije predala još jedino grupa građana "Za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec".

Za neke opštine još ima vremena

Što se tiče lokalnih izbora još uvek ima nekih opština gde rokovi nisu istekli. Do sada je Agencija primila preko 700 izveštaja sa lokala. "Još uvek primamo dokumentaciju od opštinskih izbornih komisija gde možemo da vidimo ko je sve bio u obavezi da podnese izveštaj...", rekla je Dakić, dodajući da i kada je reč o troškovima kampanje na pokrajinskom nivou, nisu svi podneli izveštaj. "Naravno, i tu ćemo iskoristiti svoje nadležnosti i pokrenuti zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka za sve one koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu", zaključila je Dakić.

LDP: PREDALI SMO IZVEŠTAJ U ROKU

Iz koalicije LDP-LSV-SDS tvrde suiprotno. U LDP-u kažu da su izveštaj u elektronskoj formi podneli 4. juna, a četiri dana kasnije i u štampanom obliku, čime su poštovali proceduru koja je važila u svim izbornim procesima do sada i koju su, navode, godinama unazad primenjivali.

"Kontaktirali smo nadležne u Agenciji za borbu protiv korupcije i dobili smo informaciju da zbog njihovih internih procedura dokumentacija može da kasni od pisarnice do osoba nadležnih za proveru izveštaja, što nema nikakve veze sa nama", navode u LDP.

Doduše, u Agenciji za borbu protiv korupcije odmah su stavili ogradu da je moguće da u toku dana pristignu i preostali izveštaji, ali tu su mislili na izveštaje koji stižu poštom a predati su do određenog roka.

"Protiv onih koji nisu predali izveštaj u zakonom propisanom roku, Agencija će podneti zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka, a predviđene zakonske kazne su od 200.000 dinara do dva miliona dinara za pravna lica i od 50.000 dinara do 150.000 dinara za odgovorna lica", rekla je pomoćnica direktora Agencije Katarina Dakić.

Ona je, govoreći o načinu finansiranja izborne kampanje, navela da su dominantniji izvori bili prilozi fizičkih lica, dok su se donacije pravnih lica pojavile tek kod nekoliko političkih subjekata.

"Svi podaci o prihodima i troškovima izbornih kampanja za političke subjekte koji su podneli izveštaj nalaze se na internet prezentaciji Agencije i javno su dostupni svima", istakla je Dakić, dodajući da će Agencija proveravati i dugovanja stranaka iz prethodnih i ove kampanje, te da će sve to biti navedeno i izveštaju.

Izveštaj će, dodala je, najverovatnije biti objavljen na jesen do kada će se proveriti sadržina dostavljenih podataka.

"Mi smo sa kontrolom počeli onog trenutka kad su izveštaji došli u Agenciju. Najpre proveravamo njihovu formalnu ispravnost, da li su podneti na zakonom propisanom obrascu, da li sadrže sve elemente koji su propisani, da li su blagovremeno podneti... i nakon toga krećemo u takozvanu sadržinsku kontrolu", objasnila je Dakić.

Ona je precizirala da će se tokom provere koristiti podaci koje su posmatrači Agencije prikupili tokom monitoringa, zatim podaci od banaka...

Politički subjekti koji su učestvovali na parlamentarnim izborima imali su rok do 5. juna da Agenciji podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje, dok su učesnici na pokrajinskim izborima bili dužni da to urade do 3. juna.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

  Koalicija Čeda, Boris, Čanak nije dala izveštaj o trošenju za izbore