U crkvi Presvete Bogorodice i na groblju u Goraždevcu danas je biti služen pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12), ubijenim 13. avgusta 2003. godine, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na decu dok su se kupala na Bistrici.

Za taj zločin u kome su teško ranjeni i Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostataka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK.

Roditelji ubijene dece razočarani su što počinioci ovog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije Dakića, rekao je Srni da je ogorčen na sve, i domaće, i srpske, i međunarodne pravosudne institucije jer svi prebacuju odgovornost na nekog drugog.

"Ne postoji institucija koja nema kompletnu dokumentaciju kojoj se nisam obratio i zatražio da se ubice moga sina pronađu. Nažalost, ubistvo mog sina i Ivana Jovovića i ranjavanje još četvoro dece obavijeni su velom tajne, a znajući mentalitet Albanaca sve više verujem da se istina nikad neće otkriti, niti će zločinci biti izvedeni pred lice pravde", kaže Dakić.

Dakić se, ipak, nada da će novoosnovani specijalni sud za ratne zločine koje su Albanci počinili nad Srbima izvući predmet zločin u Goraždevcu iz fioke i da će, kako je rekao, biti osuđeni odgovorni koje predvodi Hašim Tači.

Služeći parastos, u prisustvu pedesetak članova porodica, rodbine i prijatelja, iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić podsjetio je da je su na današnji dan u Goraždevcu stradali nevini, a bol ispunio celo selo, ne samo porodice stradalih i ranjenih, već svakog Srbina, koji su se osećali nemoćno.

"I dan danas svi se osećamo tužno i nemoćno jer oni koji su počinili zločin žive na slobodi, a oni koji bi smeli i znali da kažu ko su zločinci ne samo da ćute, već ih slave kao heroje. Molimo se Bogu da onima koji su činili zločine podari pokajanja", rekao je arhimandrit Janjić, izražavajući nadu da će Srbi ostati da žive tu gde su živeli njihovi preci.

Parastosu u Crkvi Roždestvo Presvete Bogorodice i opelima na groblju, koje su obezbeđivali pripadnici Kosovske policijske službe, nisu prisustvovali predstavnici Srba u institucijama samoproglašene Republike Kosovo, kao ni predstavnici Srpske liste.

U ime Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović rekao je da Vlada Srbije neće odustati od zahteva da budu pronađeni i kažnjeni zločinci, naredbodavci i počinioci ubistva dvojice srpskih dečaka i ranjavanja četvoro dece.

Pre nešto više od godinu dana, u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu, nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel na spomen obležje srpskih žrtava rata i dece stradale na Bistrici.

Tada je jedino reagovala Eparhija raško prizrenska koja je ocenila da je rušenjem spomenika porodicama koje su izgubile bližnje tokom rata kao i u masakru na Bistrici nanet dodatni bol.

Krajem 2015. godine nepoznate osobe dodatno su oštetile spomenik, pucajući na njega. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je nakon toga u februaru obnovila spomenik.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu otkriveni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na grupu od oko 50 dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave".

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i iz godine u godinu ponavljaju da su to rekli i Kforu.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina njihovog broja od pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Ubice su ostale nekažnjene kao i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je autobus "Niš ekspresa", koji je išao na zadušnice dignut u vazduh.

 Pomenu će prisustvovati pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.