Srbija

Ekipu Tanjuga posle dva sata na Jarinju pustili da uđu na Kosovo

Izvor Tanjug

Ekipa novinske agencije Tanjug, koja se uputila na KiM, zadržana je danas prepodne na administrativnom prelazu Jarinje. Posle dva sata omogućen im prelazak.

Prvobitno im je rečeno da im je za ulazak na teritoriju KiM potrebno odobrenje ministarstva unutrašnjih poslova iz Prištine i da moraju da sačekaju odgovor iz Prištine.

Službenici na prelazu su tvrdili da je reč o uobičajenoj praksi, uz objašnjenje novinarskoj ekipi da je kontrola na administrativnom prelazu sada pojačana zbog održavanja parlamentarnih izbora 6. oktobra.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je ranije danas da ni pomoćniku direktora zaduženom za zaštitu kulturne baštine Dušanu Jovoviću nije dozvoljeno da preko administrativnog prelaza Jarinje uđe na Kosovo i Metohiju.

Navodeći da je Jovović trebalo da poseti dva srpska manastira u pokrajini, gde se sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju izvode radovi na izgradnji konaka i umetničke radionice, iz tog vladinog tela su ocenili da sprečavanje njihovih predstavnika da obavljaju svoj posao predstavlja "protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini".