Uživo

STRAH na severu Kosova - NOVI UPAD ROSU, saslušan Srbin (VIDEO)

U sredu rano ujutru jedinice kosovske policije ROSU upale su na sever Kosova. Uhapšena dvojica Srba. Priština tvrdi da se hapse umešani u slučaj ubistva Olivera Ivanovića. Beograd: Cilj kriminalizacija Srba!

Jutros oko 5.50 dogodio se upad više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice na sever KiM.

Prištinska TV Klan Kosova javlja da u akciji ima uhapšenih.

Direktor Kancelarija za KiM Marko Đurić kaže da su se kosovski specijalci povukli oko 6 sati.

Podsetimo, u maju ove godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati ujutru začule su se sirene za uzbunu kada su jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

----------------------------

Sva dešavanja iz minuta u minut pratite klikom na razvoj događaja.

Izvor mondo.rs
16:54

Specijalni kosovski tužilac: Srpski policajac u pritvoru, potraga za drugim

Specijalni kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je danas u Prištini da je istraga u vezi sa ubistvom srpskog političara Olivera Ivanovića proširena na još dvojicu pripadnika Kosovske policije, od kojih je jedan jutros uhapšen, a za drugim se traga, prenosi "Koha".

"Istraga je proširena i na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja. Razgovarao sam sa uhapšenim R. B. i zatražio pritvor za njega. V. B., kod koga je pronađeno oružje i za koga nije bilo naloga za privođenje, nakon ispitivanja je pušten. On je osumnjičen za ilegalno držanje oružja", rekao je Hodža na zajedničkoj konferenciji Kosovske policije i Tužilaštva Kosova.

On je istakao da na severu postoji kriminalna grupa i ponovio ranije tvrdnje da tu grupu predvodi Milan Radojičić.

"Njegova grupa je veoma dobro organizovana i nažalost ima uticaja na policiju i državne strukture tamo. Osobe koje su uhapšene bile su pod uticajem Radoičićeve grupe. Oni su skrivali dokaze, nisu izvršavali zadatke pretpostavljenih, i to ne samo u ubistvu Ivanovića, već i u drugim nerešenim ubistvima. Oni nisu preduzimali potrebne proceduralne radnje kako bi se ta ubista istražila", rekao je Hodža.


16:16

Kfor je saopštio da je nadgledao policijsku akciju i da je bio spreman da interveniše ako bi bilo neophodno.

"KFOR u skladu sa svojim mandatom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sve vreme nadgledao situaciju i njen razvitak na terenu i bio spreman da interveniše kao treći u lancu reagovanja ili u slučaju da je bilo procenjeno da je neophodno", rečeno je danas iz Kfora za RTK2.

15:37

BASARA IDE U PRITVOR?

Sulj Hodža, kosovski tužilac izjavio je da je od Osnovnog suda u Prištini zatražio pritvor za Radeta Basaru, uhapšenog službenika policije u severnom delu Kosovske Mitrovice. Basara je uhapšen rano jutros u sklopu istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Jedan policajac je uhapšen, a za drugim se i dalje traga. Istraga je proširena i na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja. Intervjuisao sam uhapšenu osobu i zatražio pritvor za njega", rekao je Hodža na konferenciji za medije u Prištini,a prenosi RTS.

Osoba za kojom se traga je Željko Bojić, šef operative policije na severu Kosova. On u trenutku pretresa nije bio u stanu, a policija je uhapsila njegovog sina Vasilija Bojića, zbog kako tvrdi, ilegalnog posedovanja oružja.

"Osoba kod koje je pronađeno oružje nije tražena, I nakon ispitivanja je puštena. Osumnjičena je za ilegalno posedovanje oružja", rekao je Hodža.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je na konferenciji preneo da je u jutrošnjoj akciji bilo uključeno 100 pripadnika policije.

"Kosovska policija je u ranim jutarnjim časovima, u severnoj Mitrovici, sprovela policijsku akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Ova policijska operacija izvedena je na osnovu naloga za pretres Posebnog odeljenja Osnovnog suda. Uhapšen je osumnjičeni srpski policajac R. B., dok se za drugim osumnjičenim policajcem traga", rekao je Keljani.

Tokom akcije zaplenjeno je šest komada različitog oružja i elektronske opreme.

14:15

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su jutros uhapsili policijskog službenika Radeta Basaru u Severnoj Mitrovici, upali su najpre u stan porodice Stanković, u istoj zgradi.

Policajci su, bez ikakvog upozorenja, razvalili metalna ulazna vrata i potom naoružani upali u spavaću sobu, gde je osim bračnog para Stanković bio i njihov maloletni sin, objavio je portal Kosovo onlajn.

Opširnije OVDE.

13:33

"Upad ROSU zloupotreba istrage o ubistvu Ivanovića"

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da jutrošnji upad pripadnika ROSU na sever Kosova i Metohije pokušaj da se istraga o ubistvu Olivera Ivanovića zloupotrebi za zastrašivanje srpskog naroda i skretanje sa novog debakla tzv. Kosova na međunarodnoj sceni.

"Posle povlačenja zahteva za prijem Kosova u Interpol, vlasti u Prištini pokušavaju da prikriju svoj najnoviji debakl policijskim akcijama u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, koje prištinske institucije ne mogu da reše već 21 mesec", navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da je Srbija uz svoje građane na Kosovu i Metohiji i da će znati da ih zaštiti.

11:57


Počelo ispitivanje uhapšenog Radeta Basare, koji je istraživao slučaj ubistva Olivera Ivanovića, javlja RTS. Njemu je određen advokat po službenoj dužnosti. Traga se za Željkom Bojićem, šefom operative na severu - a uhapšen je njegov sin Vasilije. Basara i Željko Bojić osumnjičeni za zloupotrebe u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

11:07

Komšije Bojića PRESTRAVLJENE

Desetak policajaca lupalo mi je na vrata, vikali su "otvaraj", od straha nisam mogla ni da pronađem ključ, svedoči o jutrašnjoj akciji specijalaca ROSU u severnoj Kosovskoj Mitrovici Ljiljana Kostić, prva komšinica šefa Operative KPS za sever Kosova Željka Bojića.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije jutros oko šest sati upali su u zgradu u Ulici Lole Ribara u centru Severne Mitrovice, u kojoj sa porodicom živi Željko Bojić, koga su nameravali da uhapse.

Ljiljana Kostić (66), koja živi na istom spratu kao Bojići, vrata do vrata, još je potresena zbog upada policajaca. Ona kaže da su je iz sna probudili lupnjava i galama i povici "Otvaraj vrata!".

"Probudila me je lupnjava, izašla sam na vrata i videla maskirana lica. Bili su to policajci koji su lupali, vikali i udarali. Govorili su: 'Otvaraj vrata', a ja sam odgovorila 'Evo odmah'. Nastavili su da lupaju i viču: 'Otvaraj kad ti kažem'. Ponovila sam da ću odmah otvoriti, samo da uzmem ključ, koji od straha nisam mogla da pronađem, ispričala je Ljiljana za portal Kosovo onlajn.

O tome šta se dalje događalo Ljiljana Kostić kaže:

"Kada sam otvorila vrata, jedan policajac mi je rukom pokazao da se vratim nazad i zatvorio mi je vrata. Odmakla sam se i povukla i više nisam prilazila. Bila je velika lomnjava i pucalo je kao da udaraju u moja vrata. Videla sam da ih je bilo sigurno desetak".

Ona je rekla da nije dozvolila svojim ukućanima da izlaze napolje i da su svi zajedno sačekali u drugoj prostoriji dok policajci nisu otišli.

Specijalci ROSU provalili su u stan Željka Bojića, o čemu svedoče i razvaljena brava ulaznih vrata i tragovi policijskih čizama na njima, prenosi Tanjug.

Portal Kosovo onlajn objavio je i nezvanične informacije da niko od članova porodice Bojić nije bio u stanu kada su došli specijalci, a da je Željkov sin Vasilije uhapšen u mestu Rudare, kod Zvečana.

10:34

Mirno u Mitrovici


RTS javlja da je u severnom delu Kosovske Mitrovice mirno i da su ljudi posvećeni svojim obavezama. Navodi da nema znakova da je policija izvela bilo kakvu akciju.

Pripadnici policije povukli su se u južni deo grada.

Danas je tačno 21 mesec od kada je Oliver Ivanović ubijen ispred svoje kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

I ranije je bilo hapšenja u vezi sa tim slučajem a nekoliko osoba se nalazi u pritvoru.

9:32

Basara uhapšen "pod sumnjom da je skrivao dokaze"


Portparol Policije Kosova Baki Keljani kaže da je operacija izvedena po nalogu Specijalnog suda i da se sumnja da je jedna osoba bila umešana u ubistvo Olivera Ivanovića, dok je kod druge osobe pronađeno oružje.

Uhapšena je osoba sa inicijalima R.B, dok je kod druge osobe koja je takođe pritvorena pronađeno oružje - zaplenjena su tri komada oružja i municije.

Prištinski mediji navode da je jedan od uhapšenih policajac Rade Basara koji je vodio istragu o ubistvu Ivanovića i uhapšen je pod sumnjom da je prikrivao dokaze.

U toku je potraga za šefom istrage u policiji na severu Kosova Željkom Bojićem, javili su mediji u Prištini.

9:15

ZVANIČNA POTVRDA PRIŠTINE - ZBOG OLIVERA!

Specijalni tužilac Sulja Hodža izjavio je da je jutrošnja specijalna operacija upada 100 pripadnika specijanih jedinica na severu Kosova izvedena po nalogu Specijalnog tužilaštva, a izvršilac je Odeljenje za teška krivična dela prištinskog Osnovnog suda.

On je za prištinsku televiziju Kljan Kosova rekao da su uhapšene dve osobe, a da se za jednom traga.

Precizirao je da se traga za Željkom Bojićem.

Privedeni su osumnjičeni za organizovani kriminal, učešće u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti, kako je kazao, vezano za ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića.

9:04


Direktor policije Vladimir Rebić rekao je jutros da je Beograd spreman da reaguje ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda ali da je uveren da međunarodna zajednica to neće dozvoliti.

8:43

"Traga se za jednim osumnjičenim"

U saopštenju kosovske policije se navodi da je policijska akcija izvedena na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca (RB) uključenog u nalog za pretragu", navedeno je u saopštenju.

"Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kome je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva oružja i municije", ističe se u saopštenju.

Navodi se i da se da se traga za drugim osumnjičenim policajcem.

8:30

Saznanja prištinskih medija

Dvojica Srba koja su uhapšena rano jutros u akciji jedinica ROSU na severu Kosova uhapšeni su po naredbi prištinskog Specijalnog suda, jer se sumnja da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi prištinski Kosovapress.

Kako se navodi, jedan od uhapšenih je policijski istražitelj na severu KiM Rade Basara, koji je vodio istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i za koga se "sumnja da je skrivao dokaze".

Navodi se i da policija nije uspela da uhapsi treću osobu, komandanta kosovske policije za sever Željka Bojića za Severnu Mitrovicu. Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, a kako se navodi, operacija se nastavlja u opštini Leposavić.


Televizija TV Klan objavila je na svojoj Facebook stranici snimak jutrošnje akcije.

Pogledajte.

8:09

Đurić - cilj kriminalizacija Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio na televiziji Pink da su jedinice ROSU oko šest časova napustili Kosovsku Mitrovicu. On kaže da je ovo još jedan pokušaj da se Srbi na KiM zastraše, da se kriminalizuju, da se optuže za najveće zločine.

Kako kaže šef Kancelarije za KiM Marko Đurić jedna od glavnih meta ove operacije bio je komandir operative KPS regiona Sever Željko Bojić.

"Njemu su jedinice ROSU upale u stan, izvršile premetačinu, odveli mu sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu. Uhapšen je još jedan radnik KPS sever - Rade Basara, koji je radio na važnim slučajevima

Šta je još rekao Đurić čitajte OVDE.

8:04

Nove informacije - akcija zbog ubistva Olivera Ivanovića

Prema najnovijim, ali nezvaničnim informacijama, akcija je navodno sprovedena u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.

8:04

Beograd razmatra hitne mere

 Beogradski mediji navode da državni vrh razmatra hitne mere. O ovoj akciji su obavešteni Brisel, Vašington, Moskva i Peking.

7:59

Nezvanično - uhapšeni pripadnici policije

Prištinski mediji tvrde da su uhapšena dva policajca.

Ukratko

  • Jedinice ROSU upale su jutros u 5.50 na sever Kosova.
  • Upad ROSU dogodio se samo dan posle neuspeha Prištine da postane članica Interpola.
  • Uhapšena su dvojica Srba, a ROSU se potom povukao.
  • Među uhapšenima policajac Rade Basara koji je vodio istragu o ubistvu Ivanovića.
  • Potraga za šefom istrage u policiji na severu Kosova Željkom Bojićem
učitaj još +