Uživo

Medvedev ispraćen uz pesmu "Ovo je Srbija" (VIDEO, FOTO)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravio je u jednodnevnoj poseti Srbiji povodom 75 godina od oslobođenja Beograda 1944. u Drugom svetskom ratu. Evo kako je izgledao današnji dan..

Domaćin je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Medvedev je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo nešto posle 12 sati, a dočekala ga je premijerka Ana Brnabić.

Predsednik Srbije ugostio je Medvedeva po dolasku na Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici gde je održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu "Sloboda 2019".

Predsednica Vlade Srbije priredila je svečani doček u 14.30 ispred Palate Srbija, nakon čega je dvoje premijera imalo sastanak u četiri oka.

Potom se ruski premijer obratio poslanicima na Posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije.

Posle polaganja venaca na Spomen-groblje Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, premijer Medvedev se sastao s predsednikom Vučićem, s kojim razgovara u četiri oka.

U 18.40 Vučić i Medvedev su se u Palati Srbija obratili medijima, a potom su u Centru "Sava" prisustvovali svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije je priredio večeru za gosta i time je i zvanično završena današnja poseta.

Zbog posete bili su zatvoreni delovi Novog Beograda, Batajnice, Zemuna, a biće zatvoren i Terazijski tunel, Trg Nikole Pašića, Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltova, potez oko Kalemegdana, Ulica Kneza Miloša, Topčiderska zvezda.

Izvor mondo.rs
23:30

Medvedev ispraćen uz pesmu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras svečanu večeru za predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva i rusku delegaciju.

Tokom večere Vučić i Medvedev su održali zdravice, a prisutnima se kulturno-umetničkim programom predstavio ansambl "Kolo".

"Uz pesmu 'Ovo je Srbija' ispratismo našeg prijatelja", napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Time je završena jednodnevna poseta ruskog premijera Beogradu, koja je prve

21:21

Na početku svog obraćanja predsednik Srbije se zahvalio horu Aleksandrov, i istakao da su oni bili sa nama i 1999.

"Hvala svima koji su u oslobađanju pomagali, hvala i drugima, hvala Britancima, ali tu operaciju ne bimso mogli da izvedemo bez pomoći naših prijatelja iz Crvene armije. Sloboda nema svoju cenu, zato što je njena suprotnost ropstvo, logori od Aušvica do Jasenovca. NIjedan naros u Evropi se nije digao protiv okupatora, a skoro četiri godine Srbija je krvarila po dokupacijom, dok je u NDH na delu bio monstruozan plan. I zato je pobeda 1944. bila toliko važna" , rekao je Vučić.

"Danas znao da ne postoji nešto kao polunezavisnost, polusamostalnost. Slobodan je samo onaj koji sam odlučuje o svojoj sudbini, i mi smo je platili krvlju. Teška je to dužnost. Nikada se naših heroja nećemo odreći. Mi smo narod heroja i pobednika."

Slobodu ne damo i nećemo je dati, rekoa je Vučić.

Predsednik Vučić se zatim obratio i na ruskom jeziku. Najavio je da će ulicu u Beogradu dobiti mladi crvenoarmejac NIkolaj Kravcov dobije ulicu u Beogradu.

21:00

Prisustvom svečanoj akademiji završava se poseta Premijer Ruske Federacije.

On je u svom obraćanju prisutnima u Sava centru rekao da je jako dirnut što se nalazi pored ljudi koji su oslobađali Beograd, posle gledanja filma koji je prikazao njihove podvige.

Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima, rekao je večeras ruski premijer Dmitrij Medvedev.

"Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek", poručio je Medvedev.

Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je ruski premijer. Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.

"Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi... Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja ", rekao je Medvedev.

Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prustinima u sali, Medvedev je rekao i: "Dragi veterani, dragi prijatelji, veoma je emotivno biti na ovoj sceni naročito posle obraćanja onih koji su oslobodili ovaj grad i filma koji svedoči o izvanrednom podvigu svih koji su se borili za oslobođenje Beograda, onih koji su se izborili za mir."

Kako je rekao, 75 godina je prošlo otada.

"Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu stvorili iskovali", poručio je Medvedev.

Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, "slavimo zajedno". U čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, u Moskvi će sutra biti veliki vatromet.

20:55

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film "Put pobede", a deo programa su bile i prigodne muzičke numere koje su izvesti ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

Prisutnima se posle emitovanja dokumentarnog filma obratio i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

20:45

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovom o nastavku bilateralne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zvaničnici su razgovarali "o predstojećim aktivnostima i zasedanjima u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, čiji su oni kopredsedavajući", navodi se u saopštenju.

20:17

Intoniranjem himni Srbije i Rusije večeras je u beogradskom Sava centru počela svečana akademija kojom se obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Nakon svečane akademije ruski premijer zvanično završava posetu Srbiji.

20:07

Razmenili poklone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev razmenili su večeras poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila. Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede. Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

19:07

Gruva vatromet

Nakon obraćanja predsednika Srbije i ruskog premijera priređen je ispred Palate Srbija spektakularan vatromet. Čulo se i u centru grada. Ispaljeno je i deset počasnih plotuna povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu.

18:53

"Hvala našim ruskim prijateljima što imaju vremena da nas čuju i saslušaju Srbiju, a i razumeju težinu političke situacije u kojoj se Srbija nalazi", rekao je Vučić.

"Odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija"

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potvrdio je večeras u Beogradu da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44.
Medvedev je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučihem, posle sastanka, rekao:

"Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima - mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje."

18:34

U toku je ceremonija potpisivanja sporazuma između Srbije i Rusije. Nakon toga se očekuje obraćanje Vučića i Medvedeva novinarima.

Evo koji sporazumi su potpisani.

17:49

Sa Vučićem na ruskom

Predsednik Srbije se ruskom premijeru obratio na ruskom jeziku uoči sastanka u četiri oka.

Rekao mu je: "Hvala vama i Putinu na podršmci za teritorijalni integritet i suvernitet Srbije. Hvala što ste došli u Srbiju."

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

"Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje", rekao je Vučić na ruskom jeziku.

Predsednik Srbije je takođe izrazio saučešće Medvedevu i ruskom narodu nakon tragedije u Krasnojarskoj oblasti, kada je prilikom pucanja brane voda poplavila spavaonice radnika u lokalnom rudniku i poginulo 15 ljudi, dok se 13 vodi kao nestalo.

Medvedev je izjavio da mu je drago što je u gostima u Srbiji, kao i da je povod za to je odličan.

“Naš današnji razgovor je počeo u trenutku prikazivanje borbene tehnike i parade. Želim da kažem da je to izgledalo dostojno i podražava rast ekonomije Srbije. Kada je reč o ekonimiji sve je dobro za sada. Potpisaćemo i dokumente koji će još povezati naše narode”, istakao je Medvedev.

On je dodao: "Govorio sam i Skuštini gde sam naišao na prijateljsku atmosferu. Preneosim vam i pozdrave predsednika Putina."

17:48

Dmitrij Medvedev u Palati Srbija

17:21

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Ana Brnabić položili su cveće na Spomen - groblju oslobodilaca Beograda.

16:59

Medvev je istakao saradnju Rusije i Srbije u oblasti poljoprivrede, železnice, ali i u gradnji Ruskog toka.

"Naši narodi žele da budu u kontaktu. Oko 70.000 ruskih turista dolazi u Srbiju, kod nas dolazi oko 60.000 Srba. Mi ćemo danas preneti srpskoj strani stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a povratićemo slike ruskog umetnika", rekao je Medvedev što je propraćeno uz aplauz poslanika.

Dodao je da će ruski naučnici nastaviti da pomažu izgradnju Hrama Svetog Save, istakao je koliko je važno za Rusiju što Sprska pravoslavna crkva proslavlja 800 godina autokefalnosti, te dodao da je osnivač SPC Sveti Sava bio monah ruskog manastira.

On je najavio da će 25. oktobra u Moskvi biti premijerka Srbije Ana Brnabić kako bi se potpisao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koja funkcioniše na ravnopravnim osnovama, ostvarujući pragmatične interese članica.

16:50

U svesti ruskog naroda postoji misao da su Srbi i Rusi bratski narodi, a u tome nas vezuje i pravoslavna vera, kazao je Medvedev.

"Čak i sama zgrada Skupštine u kojoj se nalazimo je primer naše saradnje, jer je arhitekta ovog zdanja Nikolaj Krasnov. Da ne govorim da smo bili braća po oružju", rekao je Medvedev.

16:42

Medvedev je kazao je bitno očuvanje nacionalnih interesa.

"Ne treba ići ni na zapad ni na istok, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju. Mi smo protiv konfliktnog pristupa", poručio je. Medvedev je dodao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.

16:33

Medvedev je izjavio za govornicom u Skupštini: "Ovde sam povodom 75 godina od oslobođenja Beograda 1944. u Drugom svetskom ratu. Čestitam celom bratskom narodu 75 godina osloođenja. Želim vam mir, prosperitet i slobodu."

Medvedev je kazao u Skupštini Srbije da je govorio pre 10 godina u toj institiuciji i da su odnosi Srbije i Rusije ostali isti.

"Visoko cenimo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji uprkos velikim pritiscima", rekao je Medvedev.

On je dodao da je zahvalan što Srbija čuva grobove crvenoarmejaca koji su položili živote za slobodu i oslobođenje.

"Da se čuva istina o ratu i da se suprostavi svesnoj reviziji istorije. U nekim evropskim zemljama ruše se spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma, dželate koji su ubili milione ljudi proslavljaju se kao heroji. Takvo sećanje nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih ondosa. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava. Sve to stvara uslove za konflikte. Srbija na ogromnu žalost na sebi je iskusila posledice delovanja u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sad mislim na događaje 1999. Rusija je podržava tada i sada srpski narod i pružićemo vam svaku pomoć u očuvanju suvereniteta", rekao je Medvedev.

On je izjavio da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog problema i poštovanje Rezolucije 1244.

"Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama", rekao je Medvedev.

16:31

Aplauz za Medvedeva

Ruski premijer je stigao je u Dom Narodne skupštine Srbije. Medvedeva je u zgradi parlamenta dočekala predsednica Skupštine Maja Gojković. Poslanici su ga pozdravili aplauzom, a on je uzvratio rečima "Спасибо, спасибо."

Obraćanju ruskog premijera prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, ali ne i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

14:52


Ana Brnabić pred početak tet-a-tet sastanka s Medvedim je izjavila da ova poseta potvrđuje nivo odnosa koji imaju Ruska Federacija i Srbija. "Hvala vam što se došli da obeležimo naše savezništvo u Drugom svetskom ratu. Velika nam je čast što smo ugostili ove godine i predsednika Vladimir Putina", rekla je Brnabić Medvedevu.

Ruski premijer je poručio da je poslednji put bio u Srbiji pre 10 godina i kazao da mu je drago što je opet došao. On je rekao da je godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu "zajednički praznik". Takođe, naveo je  ida je
 današnji dan prilika da se razmene mišljenja o bilateralnim odnosima i izrazio nadu da će njegova poseta, kao i skora poseta Ane Brnabić Moskvi doprineti daljem razvoju srpsko-ruskih odnosa.

Brnabić se Medvedevu zahvalila što sa Srbima "slavi pobedu".

14:49

Dmitrij Medvedev i srpski šef diplomatije Ivica Dačić srdačno su se izljubili na svečanosti ispred Palate Srbija.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

14:47

Intoniranjem himne Rusije i Srbije počela je svečana ceremonija dočeka ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beogradu. Delegacije su ispred Palate Srbija stigle nešto pre 14.45 časova. Svečani doček priredila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Ruski premijer poklonio se srpskoj zastavi.

14:22

Završne pripreme za doček Medvedeva ispred Palate Srbija. Uskoro se očekuje dolazak.

14:08

Delegacije su krenule ka Palati Srbija gde će biti priređen svečani doček.

13:56

Vučić je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu izjavio da će Srbija nastaviti da štiti svoje slobodarske tradicije i da će umeti "sama da čuva svoje nebo, zemlju i ljude".

Ocenjujući prikaz ocenom vrlo dobro, Vučić je pripadnicima VS izrazio zahvalnost "za sve što čine za Srbiju" a posebno zahvalnost izrazio je veteranima koji se kako je rekao, "pre 20 godina branili Srbiju" od NATO agresije.

"Hvala vam za sve što ste učinili za našu otadžbinu. Uvek ćemo štititi naše slobodarske vrednosti i tradicije, umećemo sami da očuvamo svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude. Živela slobodna, nezavisna Srbija", rekao je Vučić posle prikaza sposobnosti VS.

13:40

Završen je prikaz sposobnosti Vojske Srbije. U finalu su prikazani borba migova 29 i defile ešelona pripadnika Vojske Srbije.

13:09

Predsednik Srbije pripremio je specijalni poklon za Medvedeva. OVDE pogledajte o čemu je reč.

13:07

Spektakl Vojske Srbije zajedno s Vučićem i ruskim premijerom gleda i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

12:54

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

12:50

Prikaz sadrži dve celine - dinamički deo i defile jedinica. U dinamičkom delu prikaza biće predstavljene sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Nakon dinamičkog dela, nastupiće pešadijski i motorizovani ešelon koji će nadletati vazduhoplovni ešalon.

12:49

Počeo je prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske, naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu "1.500+" i doniranim sredstvima iz Rusije "Sloboda 2019".

12:45

Intonirana je himna Bože pravde. Očekuje se početak vojnog prikaza "Sloboda 2019".

12:39

Medvedev je stigao na aerodrom u Batajnici, a tamo ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

12:22

Na Vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici sve je spremno za prikaz sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019". Dmitrij Medvedev biće počasni gost.

12:18 

Delegacija se uputila ka aerodromu Batajnica. Medvedeva će u Batajnici dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

12:10

Premijer Rusije sleteo je na aerodrom Nikola Tesla. Medvedeva je na aerodromu dočakala premijerka Ane Brnabić.

Ukratko

  • Potpisano je više važnih sporazuma, kako iz oblasti kulture i nauke, tako i ekonomije.
  • Dmitrij Medvedev potvrdio je tokom posete Beogradu da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44.
  • Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dmitrij Medevedev je preneo pozdrave ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • Ruski premijer je u govoru pred poslanicima istakao kako naša dva naroda veža vera, ali i zajednička borba protiv agresora.
  • Ovo je drugi put da Medvedev dolazi u Beograd.

  • U Beograd je stigao povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.
učitaj još +