Srbija

Tihi rat iza kulisa kongresa, Vučić govori uprkos protivljenju Albanaca

Izvor mondo.rs Izvor Blic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put će večeras govoriti na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC.

"Blic" piše da je izostanak predstavnika albanskih institucija na Kosovu, konkretno predsednika Hašima Tačija, izazvalo "tihi rat" iza kulisa kongresa.

"Priština je zbog toga angažovala Eliota Engela, koji godinama unazad u Senatu, i po Vašingtonu generalno, lobira u korist Prištine. To je bio slučaj i ovoga puta, kada je pokušao da utiče na čelnike AIPAC da otkažu Vučićevo obraćanje, ili da daju priliku i Tačiju da se obrati", kaže izvor lista.

Takva molba, medutim, nije uslišena.

Vučić je juče ukazao da su mnogi poznati kongresmeni, koji su albanski lobisti, uložili veliki trud i napore da na skupu učestvuje i Hašim Tači, a to što nisu uspeli pokazuje kolika je čast poziv za učešće za našu zemlju.

AIPAC-ova godišnja konferencija prestižan je događaj: na njemu će, između ostalih, govoriti i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, senatorka Ejmi Klobučar i bivši potpredsednik SAD Džo Bajden (oboje trenutno u trci za novog demokratskog kandidata za predsedničke izbore), video porukom će se obratiti i njihov oponent Pit Butidžedž, a kongresu prisustvuje oko 18.000 ljudi, iz različitih (biznis, političkih, preduzetničkih) sfera.