Uživo

PORUKA EKSPERATA: "Svaki dan u kojem ne izgubimo život je POBEDA"

"Imamo 188 potvrđenih i oko 2.000 rezervoara zaraze. Da ne sprovodimo ove striktne mere imali bismo već stotine obolelih na dnevnom nivou", poručeno je sa današnje konferencije za medije posle sastanka kriznog štaba i doktora iz Kine.

Krizni štab Vlade Srbije sastao se ovog popodneva sa stručnjacima iz Kine, koji su pristigli sinoć, a epidemiolog Predrag Kon i doktorka Darija Kisić Tepavčević saopštili su javnosti poslednje informacije u vezi sa pandemijom korona virusa u Srbiji.

Saopšteno je da je od jutros u Srbiji potrvđeno 188 zaraženih COVID-19 virusom, a objašnjeno je da će se ubuduće informacije saopštavati jedanput dnevno - tačno u 15 časova.


"Svakog dana smo vas obaveštavali o aktuelnoj situaciji - u 8 i 18 časova. Od sutra menjamo tu dinamiku i jedanput dnevno na konferenciji za medije od 15 časova i ćete dobiti sve informacije. Nije se ništa promenilo nego što hoćemo da budemo efikasniji i operativniji. Nalaz od 15 časova će obuhvatiti sve rezultate tog dana", saopštila je Kisić Tepavčević.

Predrag Kon je kazao da je od 188 potvrđenih slučajeva hospitalizovano 97, a od toga su 14 na respiratorima, dok su za sada dve osobe preminule.

"Pobeda je dan u kome ne izgubimo život", kazao je Kon.

"Nikad nisam zadovoljan, voleo bih da je bolje, ali nije tako strašno loše. Nemamo tako eksponencijalni rast, sve mere su korisne ljudima, a ne mogu ja da pomognem onima što gunđaju. Vlast je pokazala potpuno razumevanje za situaciju i sa podacima koje su imali i mene su ubedili da je potrebno sprovoditi tako oštre mere. Ako imate takav import slučajeva iz inostranstva i ne možete to više da kontrolišete. Tek će da se vide ovi rezultati, proći će vreme, nažalost svaki dan je težak, ali uvek sam govorio ovo je borba za svaki dan".

LEKARI IZ KINE

"To su lekari koji su došli u kontakt sa hiljade ovih pacijenata. Čuli smo na priče kada se na dnevnom nivou susreću sa par hiljada slučajeva. Sa svima vama moram da podelim da kada su videli naš pregled i pokazali da u 97% slučajeva epidemioloških istraživanja se može utvrditi ko se od koga zarazio", rekla je Kisić.

Kon je objasnio i da je od kolega iz Kine dobio pohvale na do sada preduzetim merama, dok je Kisić Tepavčević objasnila će oni ostati u Srbiji od sedam do 14 dana, uz mogućnost ponovnog dolaska.

"Na svakome je da zaustavi širenje. Imamo 188 potvrđenih i oko 2.000 rezervoara zaraze. Da ne sprovodimo ove striktne mere imali bismo već stotine obolelih na dnevnom nivou. Želimo da to bude manje, svaki novi dan bez komplikacija je pobeda", kazala je Kisić Tepavčević.

Naredni "presek" obolelih biće poznat u 18 časova, dok će od sutra ovi podaci biti saopštavani u 15.

Čitav tok konferencije možete pratiti na MONDU u sekciji "razvoj događaja".

U Srbiji su od subote uveče uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji širenja COVID-19 virusa.

Pročitajte i odgovoreepidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.


15:18

KISIĆ: 2.000 "REZERVOARA" ZARAZE

"Mi moramo da nađemo put da ga zaustavimo u širenju. Može da se razmnožava samo u ljudskom organizmu, može da opstane samo u našem organizmu. Mi mu pružamo sredinu za razmnožavanje. Na svakome je da zaustavi širenje. Imamo 188 potvrđenih i oko 2.000 rezervoara zaraze. Da ne sprovodimo ove striktne mere imali bismo već stotine obolelih na dnevnom nivou. Želimo da to bude manje, svaki novi dan bez komplikacija je pobeda".

Konferencija za medije je završena.

15:16

KON: Dobri potezi vlasti!

"Nikad nisam zadovoljan, voleo bih da je bolje, ali nije tako strašno loše. Nemamo tako eksponencijalni rast, sve mere su korisne ljudima, a ne mogu ja da pomognem onima što gunđaju. Vlast je pokazala potpuno razumevanje za situaciju i sa podacima koje su imali i mene su ubedili da je potrebno sprovoditi tako oštre mere. Ako imate takav import slučajeva iz inostranstva i ne možete to više da kontrolišete. Tek će da se vide ovi rezultati, proći će vreme, nažalost svaki dan je težak, ali uvek sam govorio ovo je borba za svaki dan. Pobeda je dan kad ne gubimo život", kazao je epidemiolog Predrag Kon.

15:14

Predrag Kon o ekspertima iz Kine

"Postoji više eksperata i epidemiolog, pulmolog, specijalista urgentne medicine, nekoliko lekara koji imaju mnogo iskustvo. Oni su u toj situaciji nama prezentovali kako su inače rešavali situaciju u Kini. Čuli su šta smo uradili i mi odmah posle ove konferencije nastavljamo razgovor. Oni će posetiti Infektivnu kliniku i svih mesta gde se oboleli leče, kao i razmišljanje o daljim merama".

Darija Kisić Tepavčević o ekspertima iz Kine

"Oni su već od jutros sa nama i upoznali su sa našim zdravstvenim sistemom. Imaju polaznu tačku odakle zajedno krećemo kako da najefikasnije delujemo. Mi već posle ove konferencije imamo sastanak sa njima. Oni će verovatno ostati od sedam do 14 dana, sa mogućnosti ponovnog dolaska".

"To su lekari koji su došli u kontakt sa hiljade ovih pacijenata. Čuli smo na priče kada se na dnevnom nivou susreću sa par hiljada slučajeva. Sa svima vama moram da podelim da kada su videli naš pregled i pokazali da u 97% slučajeva epidemioloških istraživanja se može utvrditi ko se od koga zarazio. Vidimo taj put infekcije i kako se desilo zaražvanje i zato smo dobili dobre komentare, tako da iako imamo lokalnu transmisiju, širenje virusa je pod kontrolom. Ako budemo svi savesni i odgovorni bićemo na putu da suzbijemo epidemiju".

15:10

Šta sa onima koji su u izolaciji, a osećaju se lošije?

Predrag Kon: "Pacijentima se savetuje da ako su u kućnim uslovima da se jave ponovo. Pogoršanje je ako temperatura taje duže vreme i kratak dah, bez obzira ako su već bili treba da se jave na novi pregled".

15:09

NOVI TERMIN

Doktorka Kisić se potom obratila...

"Svakog dana smo vas obaveštavali o aktuelnoj situaciji - u 8 i 18 časova. Od sada menjamo tu dinamiku i večeras izveštaj od 18 časova, a od sutra jedanput dnevno na konferenciji za medije od 15 časova i tu ćete dobiti sve informacije. Nije se ništa promenilo nego što hoćemo da budemo efikasniji i operativniji. Nalaz od 15 časova će obuhvatiti sve rezultate tog dana".

15:08

HVALA!

"Danas su u kontinuitetu održani sastanci našeg kriznog štaba i eksperata iz Kine. Uzajamnim usaglašavanjem doćićemo do rešenja šta je najbolje za nas. Oni su se izrazili povoljno sa svim merama koje smo preduzeli i zahvalili su nam se na pozivu. Čitav krizni štab na čelu sa Anom Brnabić zahvalio se za donaciju".

15:07

Predrag Kon

"Sa današnjim danom poslednji podaci su da imamo 187 potvrđenih slučajeva, 97 je trenutno hospitalizovano, 14 na respiratorima. Na respiratoru su dvoje u Vojvodinu, četvoro u Nišu... Devet je u KCV, devet u Kragujevcu, 30 u Beogradu, sedam na KCS i sedam u Dragiše Mišović. Planira se da se prebaci 27 pacijenata u Dragiše Mišović".

"Preminule su dve osobe. Danas je preminula starija žena (92)".

14:58

Medijima će se obratiti premijerka Predrag Kon i doktorka Kisić iz Instituta "Batut".

14:51

Novost za vlasnike pasa!

Od danas je na snazi izmena mera koja vlasnicima pasa dozvoljava da izvedu svoje kućne ljubimce u šetnju, ali pod POSEBNIM okolnostima i uslovima.

14:46

Pre sednice sastao se krizni štab Vlade Srbije sa stručnjacima iz Kine...

14:33

POSLEDNJI PODACI

Od 8 časova 22. marta 2020. godine u Srbiji je registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva korona virusa, a dve osobe su do sada preminule. U petak je preminuo 59-godišnji muškarac iz Kikinde, dok je jutros umrla 92-godišnja žena.

U svetu je trenutno zaraženo skoro 320.000 ljudi i više od 13 hiljada njih je preminulo.

14:15

UŽIVO!

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniteKodKuće

Ukratko

  • Od 8 časova 22. marta 2020. godine u Srbiji je registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva korona virusa.
  • Do sada su u Republici Srbiji dve osobe preminule od virusa COVID-19.
  • Od subote u 20 časova na snazi je oštrija mera policijskog časa - zabranjeno je kretanje SVIM građanima od 17 časova popodne do 5 ujutru. Danas je donet izuzetak za vlasnike pasa koji od 20 do 21 čas mogu da prošetaju kućne ljubimce na 20 minuta - najviše 200 metara od mesta na kom žive.
učitaj još +