Uživo

U Srbiji 249 zaraženih korona virusom, dve trećine muškarci

"Od nedelje u 18 časova do danas pred konferenciju, testirano je 61 osoba, 27 je pozitivno, od kojih je 19 hospitalizovano", rekao je Predrag Kon na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

U Srbiji je u ponedeljak do 15 časova pozitivno na korona virus testirano 249 ljudi, potvrđeno je na poslednjoj konferenciji za medije.

Medijima su se obratili epidemiolog Predrag Kon, doktorka Darija Kisić Tepavčević (Institut "Batut") i doktorka Miloševič (Infektivna klinika u Beogradu) i ustanovili da je od nedelje u 18 časova potvrđeno još 27 novih slučajeva zaraze korona virusom.

"Od 27 pozivinih, njih 19 je hospitalizovano. Imamo 16 ljudi na respiratorima, dvoje u Kliničkom centru Vojvodina, četiri u KC Niš, dvoje u Kragujevcu, osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu. Istovremeno, ukupno imamo 125 hospitalizovanoih, 11 u KC Vojvodina, 17 u KC Niš, devet u KC Kragujevac, 22 u Infektivnoj klinici, 57 u KBC Dragiša Mišović i 9 na pulmologiji", objavio je Predrag Kon.

Doktorka Kisić Tepavčević je iskoristila priliku da se izvini javnosti zbog lapsusa na prethodnoj konferenciji za medije, po pitanju datuma kada je bio izolovan prvi slučaj korona virusa u Srbiji. Njena prethodna izjava bila je da je to bio 1. mart, ali je ovoga puta istakla da je napravila grešku i da se radi o 6. martu.

I mlađi su ugroženi

"Na Infektivnoj klinici u Beogradu imamo osmoro na respiratorima, šarenolike dobi, od kojih je jedan 1985. godište, a drugi 1977. godište. To je upozorenje i za one mlađe da nastavljaju da se pridržavaju pravila", rekla je doktorka Milošević.

Doktorka Milošević je potvrdila da u Srbiji ima izlečenih od korona virusa, ali da se i dalje prati njihova situacija.

"To su tri bolesnika iz Beograda koja su lečena na Infektivnoj klinici, koji su bili prebačeni u centar Dragiša Mišović i oni su otpušteni posle dva negativna testa, uz naglašavanje da se nastavi praćenje situacije. Za njih troje sa sigurnošću znamo."

Kon je takođe istakao da tesno sarađuju sa kineskim kolegama i da jedni od drugih svakodnevno uče, a na pitanje o slikama sa pričešća koje su se pojavile proteklog vikenda napomenuo je da bi Srpska pravoslavna crkva trebalo da da vrlo jasna uputstva svom sveštenstvu, jer korišćenje iste kašičice prilikom pričešća nosi rizik.

Čitav tok konferencije možete pratiti na MONDU u sekciji "razvoj događaja".

U Srbiji su od subote uveče uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji širenja COVID-19 virusa.

Pročitajte i odgovoreepidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

15:30

Da li možete da objavite polnu i starosnu strukturu pacijenata?

"Od svega što lekari sada rade, jedina stvar na koju se žale je da se stalno broji. Ne očekujte da i to radimo, ali molim vas ne opterećujte nas više nego što smo već opterećeni. To je ono na šta se kolege najviše žale"; rekla je dr Milošević.

"Ne možemo na dnevnom nivou da to radimo, iako je to potrebno. Sa presekom od juče, prosečan uzrast kod kojih je potvrđen virus je 50 godina i dve trećine su muškarci", rekla je dr Kisić na kraju konferencije.

15:26

"Na Infektivnoj klinici u Beogradu imamo osmoro na respiratorima, šarenolike dobi, od kojih je jedan 1985. godište, a drugi 1977. godište. To je upozorenje i za one mlađe da nastavljaju da se pridržavaju pravila", rekla je doktorka Milošević.

15:23

Nošenje maski

"Stav naših kolega je da se nose maske, to je jasno. Naši stavovi se nisu mnogo menjali, ali se menjaju sa situacijom da li maski ima ili nema. Preporučivati nešto što ne može da se ostvari nije miudro, pa je čak i bezobrazno. Sada je situacija drugačija. Ja je nosim od momenta kad je maska dostupna. U ovoj situaciji, ima smisla u svakom zatvorenom prostoru nositi kada ste u bliskom kontaktu. Jedino sam stavio masku, da bih poslao poruku. Vreme je za maske i dobro je da smo počelki da ih nosimo u zatvorenom prostoru. Dobro je da imamo sve manje kontakata. To nije dobro u socijalnom smislu, ali za ovu epidemiju je to jako važno, za njeno suzbijanje. Imamo čvrst stav po pitanju da je dva metra bezbedna udaljenost i da je nošenje u otvorenom prostoru nije neophodno ako ne prilazite na manje od dva metra", kaže Kon po pitanju nošenja maski.

15:20

Da li ima izlečenih?

"To su tri bolesnika iz Beograda koja su lečena na Infektivnoj klinici, koji su bili prebačeni u centar Dragiša Mišović i oni su otpušteni posle dva negativna testa, uz naglašavanje da se nastavi praćenje situacije. Za njih troje sa sigurnošću znamo."

15:18

Pitanje za epidemiologe bilo je kakva je situacija u Valjevu, jer je virus ušao u lokalni zavod za zdravlje.

"Ovaj virus može da se pojavi bilo gde, bez obzira da li je zdravstvena ustanova ili ne, mere su uvek iste. Sve osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije, oni su u kućnoj izolaciji i urađene su mere predostrožnosti. Zdravstveni radnici su nam jako bitni jer ne smemo da dozvolimo da se u tim ustanovama proširi virus. Oni spašavaju živote, oni su naš stub odbrane."


Pričešće iz iste kašike, koliko je opasno?

"Pričešće u hrišćanstvu je izuzetno značajno i tešpko mi je da govorim o tome. Jasno je koje su mere propisane kao vanredne, to je da nema okupljanja više od 50 ljudi. S druge strane, godinama se priča, da li to može da bude način prenošenja infekcije i nikad ase tu nećemo složiti. Svaki epidemiolog će reći da tu postoji rizik. Videli smo u Rusiji pokušaj da se kašika utapa u alkohol, ali ni to nije dovoljno dobro. Jasno je da očekujem od SPC, pa čak i od njenog patrijarha da vrlo jasno da uputstva svom sveštenstvu i svojim vernicima."

15:14

"NIje sve u brojevima"

"Ne treba uvek da se "hvatamo" za te brojeve. Nemojte da nas vežete za neki datum ili broj. Dosta nam ide u prilog u odnosu na Kinu, jer je manja gustina naseljenosti, ali ta disciplina nam ne ide u korist u odnosu na Kinu. Imamo najrelevamntnije i najvažnije podatke i želimo da taj model ponašanja prenesemo kod nas", kaže doktorka Kisić, direktorka instituta "Batut".

15:12

Procena kineskih stručnjaka je da će se situacija smiriti za 29 dana, a Predrag Kon odgovara da li je to zaista realno očekivati.

"Juče smo imali konstruktivan razgovor i savetovanje sa našim kineskim kolegama. Oni su predstavili jednu provinciju koja je imala sličnu situaciju kao ova kod nas i tamo su za 29 dana sve uspeli da razreše. Ne znam kako je to stiglo do novinara. Svaka situacija je situacija za sebe, bez obzira što se može upoređivati. Ne mislim da su jasno dali takav komentar, ali činjenica je da su uporedili. Moglo je tako da se razmišlja, sa merama koje su oni tada preduzeli. Mi smo i te kako imali šta da naučimo, ali su i oni prihvatili da kod nas postoje neke razlike u odnosu na situaciju kod njih. Na kraju ćemo napisati neki rezultat tog zajedničkog razgovora. U 17 časova je krizni štab, pa tek posle toga nastavljamo dalje. Pitali su da li smo jako diisciplinovani, na šta smo odgovorili da ne bismo mogli to baš tako da kažemo. U svakom slučaju se disciplinujemo sve više i više, nažalost u vrlo snažne mere koje nikom ne padaju lako. Za sebe lično govorim, videćemo da li je moguće nešto popuštati od tih mera, ali prvenstveno sa ciljem da nema daljeg prenošenja. Najvažnije je da ta izolacija funkcioniše", rekao je Predrag Kon.

15:06

Dr Darija Kisić o lapsusu

"Pre pitanja, da napomenem da sam lekar i da sam se za to specijalizovala. Nikakvu edukaciju za kontakte sa medijima nisam završila i znam da ste nam vi mediji značajni u ovoj borbi protiv korona virusa. Ulažemo napore da vas izveštavamo o svim informacijama kojim raspolažemo. Juče sam dala jedan lapsus, oko prvog importovanog slučaja korona virusa u Srbiju. Pogodilo me je da su se svi mediji uhvatili za taj lapsus. Taj importovani slučaj se desio u prvoj nedelji marta, tačnije 6. marta. Svaka naša reč i svaki broj koji izjavimo, ko želi može da proveri. Svima se izvinjavam ako je moj lapsus uneo neki nemir."

Podsećamo, prvobitna izjava u nedelju bila je 1. mart.

15:03

Predrag Kon

"Od sinoć u 18 časova do danas pred konferenciju, testirano je 61 ljudi, 27 je pozitivno, od kojih je 19 hospitalizovano. Imamo 16 na respiratorima, dvoje u KC Vojvodina, četiri u Nišu, dvoje u Kragujevcu, osmoru na Infektivnoj klinici u Beogradu. Istovremeno, imamo 125 hospitalizovanoih, 11 u KCV, 17 u KC Niš, 9 u KC Kragujevac, 22 u Infektivnoj klinici, 57 u KBC Dragiša Mišović i 9 na pulmologiji."

14:43

Kako raste smrtnost korona virusa u svetu

Poslednji kompletni podaci o broju smrtnih slučajeva usled zaraženosti korona virusom na globalnom nivou su oni za nedelju 22. mart, a evo kako je broj umrlih rastao u poslednja dva meseca.

22. januar - 17 preminulih
22. februar - 2.460 preminulih
22. mart - 14.600 preminulih

14:32

POSLEDNJI PODACI

Prema poslednjim podacima, od 22. marta u 18 časova, u Srbiji je potvrđeno 222 zaraženih korona virusom.

Dok čekamo poslednje informacije, evo preseka stanja o situaciji u Srbiji i regionu.

Izvor: Mondo


14:15

UŽIVO!

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniteKodKuće

Ukratko

  • Do nedelje 22. marta u 18 časova, u Srbiji je registrovano ukupno 222 potvrđenih slučajeva korona virusa.
  • Do sada su u Republici Srbiji dve osobe preminule od virusa COVID-19.
  • Od subote u 20 časova na snazi je oštrija mera policijskog časa - zabranjeno je kretanje SVIM građanima od 17 časova popodne do 5 ujutru. U nedelju je donet izuzetak za vlasnike pasa koji od 20 do 21 čas mogu da prošetaju kućne ljubimce na 20 minuta - najviše 200 metara od mesta na kom žive.
učitaj još +