Srbija

Stigao još jedan avion pomoći Srbiji, dočekala ga premijerka (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Medicinska oprema i pomoć dopremljena je iz Kine, a troškove prevoza snosi EU, dok je u organizaciji pomogao Razvojni program UNDP.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Premijerka je rekla da je u avionu samo deo od više miliona evra i samo deo opreme koja će narednih dana stići u Srbiju.

"Ovo zajedništvo će pomoći Srbiji",rekla je premijerka i zahvalila se Kini, ali i EU koja je i sama suočena sa ogromnim izazovima ."Hvala što su pomogli da i EU i Kina i mi u Srbiji omogućimo da večeras dočekamo još jedan avion, a 10 aviona potrebno je da dopremimo sve ono što smo kupili, ali i ono što nam šalju kina i EU", rekla je premijerka na aerodromu i dodala da će EU pokriti troškove za četiri leta.

Avion je dovezao medicinsku opremu, respiratore, kličnike i transportne, zaštitnu opremu, maske, kao i testove za Covid 19.

Deo opreme kuplila je Srbija, a deo su donirale Kina i kineske privatne kompanije.

Na dočeku aviona bili su i ambasadorka Kine Čen Bo, kao i šef delegacije EU Sem Fabrici.

Dopremanje opreme iz Kine u Srbiju, uz pomoć Evropske unije i UNDP, dobar je pokazatelj solidarnosti čovečanstva, kada Srbija, Kine, EU i UN zajedno rade i bore se zajedno protiv virusa korona, rekla je Čen Bo.

Budući da je među kineskim kompanijama koje su donirale medicinsku pocmoh Srbiji, i HBIS, koja je preuzela smederevsku Železaru, Čen je ponovila da je upravo Železara simbol čeličnog prijateljstva dve zemlje. 

Fabrici je za RTS prethodno rekao da će ostatak od najavljene pomoći EU u okviru 15 miliona evra, koliko je odobreno za prvu pomoć u borbi protiv epidemije korona virusa, stići u Srbiju narednih dana. „Radimo sa srpskim vlastima, zatražili su pomoć EU i kada je reč o transportu i drugoj opremi. Prva pomoć stiže večeras a ostalo narednih dana. Optimističan sam da će potrebne stvari biti isporučene u kratkom vremenskom roku“, rekao je Fabrici.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su kritike da EU kasni sa pomoći Srbiji u jeku epidemije korona virusa opravdane, Fabrici je rekao da „nema potrebe za kritikama“ i da je veoma brzo nakon što je dobijen zahtev od Vlade Srbije odobrena pomoć od 93 miliona evra, od čega je 15 miliona namenjeno za hitne potrebe a 78 miliona za ekonomski oporavak.

„Vlada Srbije je proglasila vanredno stanje 15. marta a 16. marta upućen je prvi zahtev za pomoć. Prošlog petka potpisan je prvi grant a ove nedelje stiže prva isporuka“, rekao je Fabrici.

On je rekao da je to „momentalan, važan i brz odgovor“, naročito imajući u vidu tajming i poteškoće.

„Mislim da smo za nedelju dana osmislili važan i brz plan“, rekao je Fabrici.