Uživo

Biće porast zaraženih, ali Srbija IMA epidemiju pod kontrolom!

Članovi Kriznog štaba poručili da je situacija povodom pandemije korona virusa u Srbiji "zadovoljavajuća u nezadovoljavajućim uslovima", dodavši da je za sada pod kontrolom zbog preduzetih mera.

Srbija ima ukupno 528 pacijenata zaraženih korona virusom, saopšteno je na današnjoj konferenciji najboljih naših stručnjaka održanoj u Vladi Srbije.

Nažalost, desio se i osmi smrtni ishod (ne i zvanično da li je od COVID-19 virusa), a članovi Kriznog štaba poslali su jasnu poruku da je situacija "zadovoljavajuća u nezadovoljavajućim uslovima", dodavši da je za sada pod kontrolom zbog ranije preduzetih mera.


"Sada sleduje nedelja kod koje možemo očekivati i porast u broju zaraženih, ali ko zna možda dođe i do zaravnjenja krive. Ne možemo to sada znati. Naredne dve nedelje biće porasta, bilo bi prijatno iznenađenje da je tako, mi bismo to voleli, ali…", počeo je epidemiolog Predrag Kon koji je poput Branislava Tiodorovića poručio svima da je potrebna "gvozdena disciplina".

S takvom ocenom složila se i Darija Kisić Tepavčević sa instituta Batut.

"Za očekivati je da raste broj zaraženih u naredne dve nedelje, a dosadašnje kretanje krive nam govori da imamo epidemiju pod kontrolom. Lako to može da se otme kontroli, ali mala je šansa za to samo ako budemo imali gvozdenu volju i želju da preuzmemo odgovornost".

"Možda možemo da budemo primer da i ne mora da dođe do takvih skokova kako literatura pokazuje. Vide se efekti naših mera, ulazimo u četvrtu nedelju i sada se očekuje veći porast obolelih".



Naši doktori su saopštili i da je u 35 gradova Srbije zabeležen slučaj virusa COVID-19, a dodali su da se bez obzira na sve spremaju i na "najgori mogući scenario". Saopštili su i da je Sajam gotovo spreman, ali da nije određeno kada će pacijenti zaraženi korona virusom biti primljeni.

Osim ovoga bilo je govora i o pamučnim maskama u vreme korone, vakcinaciji dece u ovom osetljivom trenutku, kao i o potencijalnom "zatvaranju gradova".

Čitav tok konferencije pronađite klikom na "razvoj događaja".

U Srbiji su od subote uveče uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji širenja COVID-19 virusa.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

15:32

Polemika jednog novinara i moderatora konferencije pred poslednje pitanje.

Čemu služe pamučne maske ako u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kažu da one ne služe ničemu?

"Teško da imam odgovor na to pitanje. Pamučne maske u medicinskim uslovima ne mogu da budu korisne, bolje su od toga da nema ničega, ima smisla u određenim situacija gde se dele, ako nema očekivanog kontakta. Sigurno neće da se koristi na infektivnoj klinici. Jedna je stvar kada postoji bliski kontakt nege i pacijenta, ali kada ste na dva metra - bolje i pamučna nego ništa. Nemam odgovor na vaša ostala pitanja (ko će da ispituje kriminal u Srbiji)", zaključio je Predrag Kon.

15:28

Kakva je struktura hroničnih bolesnika zaraženih od korona virusa?

"Dosadašnja struktura pokazala je pravilo da niko nije bezbedan kad je u pitanju COVID-19. To je novi virus i svi smo osetljivi. Tako da u čitavoj populaciji obolelih imamo potvrđeni slučaj infekcije kod trudnice, novorođenčadi, starijih od 90... To je širok spektar. Svi oni su testirani jer su bili u kontaktu sa inficiranima, a ne jer su imali simptome. U ukupnom uzorku svih pacijenata kod više od 90% postoji bar jedno hronično oboljenje - šećerna bolest, oboljenje srca su najčešća, a često i jedno i drugo. To se najviše prijavljuje. Najosetljivije su osobe koje imaju takva oboljenja i govorimo da ako se desi neki nepovoljniji ishod onda kažemo da se može dovesti u vezu sa ovim virusom. Na kraju se ni ne zna neposredni uzrok smrti", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ako dete ima termin za vakcinaciju, šta je savet?

"Vakcinacija ne sme da se prekine jer bi došla epidemija druge bolesti. Vidimo da je u ovom momentu smanjen odziv, što je očekivano, ali reorganizacija primarne zdravstvene zaštite će nam omogućiti da kontinuirano i nesmetano sprovodimo imunizaciju", završila je Darija Kisić Tepavčević.

15:23

"Sajam koliko ja imam informacije jeste spreman i pitanje je trenutka kada će biti određeno da prihvata zaražene korona virusom", kazao je Predrag Kon na šta se ubacila Darija Kisić Tepavčević.

"Još nije predviđeno da zaraženi idu u Sajam. Imamo kapacitet! Ovi objekti se pripremaju, ali još nema potrebe za takvom vrstom smeštaja".

Predrag Kon je potom nastavio...

"Raspravljaće se još da li će biti potrebne još neke mere, mi nismo pričali o tome, saznaćete ako se desi. Struka preporučuje ono što pokazuje realno stanje. Sve ovo zavisi od niza stvari, ne samo od toka epidemije, pošto trpi zbog toga. To ne zavisi od stava struke - najbolje bi bilo da se niko nigde ne kreće i to bi bilo rešenje, mi smo protiv svakog kontakta, ali to NIJE REALNO. Procena šta je dobit, a šta šteta - zavisi od zajedničke odluke".

15:19

Kineski stručnjaci su bili u Nišu, kakvi su njihovi saveti?

"Nemamo predstavnika iz Niša koji bi vam rekao, ali treba da znate da je princip organizacije svuda u Srbiji isti. Ako se desi da je neki zdravstveni radnik oboleo ili bio izložen bolesti, procedura je ista kao i za sve ostale građane Srbije. Trudimo se da ova infekcija ne uđe u zdravstveni sistem pošto to može da ima posledice kao u Italiji", rekla je Darija Kisić Tepavčević sa Batuta.

"Sve se organizuje po istom principu kao o Sajmu u Beogradu i pokušavamo da implementiramo sve mere", dodala je ona.

15:17

Da li je Srbija spremna za porast koji se očekuje?

"Kao što ste mogli da vidite naš zdravstveni sistem se priprema za najgori mogući scenario. Mi i dalje se nadamo i priželjkujemo da nam takvi kapaciteti za koje smo spremni neće biti potrebni".

Šta se dešava u Šapcu? Tamo je poslednji preminuli od korona virusa...

"Mi još nemamo potvrđene podatke o infekciji korona virusom. Dobili smo podatke da je u pitanju hronični bolesnik i čim dobijemo podatke bićete obavešteni. Sve informacije koje delimo sa vama trudimo se da budu validni i provereni. Ovo je ozbiljna situacija, tako da kakva god nagađanja ne dolaze u obzir", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

15:14

"Vide se efekti naših mera"

"Za očekivati je da raste broj zaraženih u naredne dve nedelje, a dosadašnje kretanje nam govori da imamo epidemiju pod kontrolom. Lako to može da se otme kontroli, ali iako je mala šansa i ako budemo imali gvozdenu volju i želju da preuzmemo odgovornost, možda možemo da budemo primer da i ne mora da dođe do takvih skokova kako literatura pokazuje. Vide se efekti naših mera, ulazimo u četvrtu nedelju i sada se očekuje veći porast obolelih. I dalje je ključ u našem ponašanju i aktivnostima da pokažemo odlučnost", rekla je Darija Kisić Tepavčević

15:12

Predrag Kon se potom obratio...

"Imamo situaciju koja je zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju. Mi smo danas u četvrtoj nedelji i ako se uproedi sa situacijom kakva je bila u Italiji dobili smo 11 dana, a kada se poredimo s Vuhanom tu smo negde, nije dramatično bolje. I dalje je to trostruko manje od njihovog maksimuma. Sveukupno se nalazimo u situaciji gde su dve nedelje kao najteže do sada, a za treću koja ide posle toga možemo očekivati i porast, ali i zaravnjenje. Ne možemo to sada znati. Naredne dve nedelje biće porasta, bilo bi prijatno iznenađenje da je tako, mi bismo to voleli, ali…", počeo je Predrag Kon.

"To znači da ulazimo u period kada je neophodna gvozdena disciplina. To podrazumeva da se bar u Beogradu vidi na osnovu podataka o zabrani kretanja, bar kod osoba starijih od 65. U trećoj nedelji u svim uzrastima, sem u uzrastu od 50-55, dolazi do smanjenja. Može se videt efektivnost sprovedenih mera i sada kada se očekuje najveći intenzitet virusa - očekujemo i da se mere najviše vide"

15:09

"U 35 gradova potvrđeni su zaraženi korona virusom. Najviše ih je u Beogradu - ovo su podaci od juče - i tamo ih je 219, Valjevo 45, Ćuprija 41, Niš 40, Kruševac 14, Kragujevac 14, Čačak 11… U ostalim gradovima naše zemlje je zabeležen jednocifren broj slučajeva".

"Što se tiče ljudi na respiratoru njih je 45 od kojih je 11 na Infektivnoj KCS, troje u Nišu, pet u KCV, pet KC Kragujevac, devet Dragiša Mišović, jedna na Pulmologiju, stara zgrada hirurgije u Nišu 11". saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

15:02

Počinje konferencija za medije!

Darija Kisić Tepavčević potvrdila je informacije o zaraženima u protekla 24 sata.

"Nažalost, od našeg poslednjeg obraćanja desio se još jedan smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa korona virusom. Tako je ukupan broj preminulih u Srbiji sada osam. Smrtnost od ove bolesti je 1,52%. Od ukupnog broja pacijenata koji su hospitalizovani, njih 42 je označeno kao zdravo jer su imali dvostruki negativni nalaz i otpušteni su iz bolnice".

15:00

Novi podaci o zaraženima!

Na zvaničnom sajtu covid19.rs potvrđeno je da je u Srbiji trenutno 528 zaraženih.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 27. marta 2020. godine testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i 188 negativno. Od 71 slučaja njih 48 je hospitalizovano.

Do sada je u Srbiji ukupno testirano 1.715 osoba.

14:31

Na jučerašnjoj konferenciji za medije potvrđena je smrt tri osobe u jednom danu, a u međuvremenu je preminula i ukupno osma žrtva korona virusa.

Muškarac M. Ž. (62) iz Šapca preminuo je od virusa korona na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Šapcu, javili su beogradski mediji. Prvi put lekarima se javio 23. marta, hospitalizovan je 25. marta zbog respiratornih tegoba koje nisu prolazile, a preminuo iste večeri oko 23:30.

14:25

Uživo na MONDU

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Očekuje se da će se na njoj obratiti članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniteKodKuće

Ukratko

  • Poslednji izveštaj govori da je u Srbiji korona virusom zaraženo 528 osoba.
  • U Srbiji je do sada preminulo osam osoba zaraženih korona virusom.
učitaj još +