Uživo

"Srbija u RATU protiv korona virusa, vlast donela najbolja rešenja!"

Članovi našeg Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa saopštili nove informacije o zaraženima i preminulima, uz dobru vest da je "nulti pacijent" izlečen. Predrag Kon u energičnom obraćanju potvrdio da struka i vlast odlično sarađuju.

Raste broj novozaraženih u Srbiji pošto je danas do 15 časova registrovano još 82 slučaja pozitivnih na korona virus, tako da se ukupan broj "popeo" na 741, saopšteno je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije Kriznog štaba u Vladi Srbije.

Potvrđeno je da su nažalost još tri osobe izgubile život u borbi sa korona virusom, jedan muškarac u KC Vojvodine i dve žene u bolnici "Dragiša Mišović", dok je još 55 pacijenata na respiratorima.


Sa konferencije za medije stigla je i dobra vest da je "nulti pacijent" koji se nalazio u KCV pušten kući pošto je pobedio korona virus, dok je i najmlađi oboleli od COVID-19 virusa "skinut" sa respiratora pošto se njegovo stanje popravlja.

U nikad energičnijem obraćanju epidemiologa Predraga Kona moglo se čuti da je Srbija "u ratu" protiv korona virusa, dok je podigao glas i dok je govorio o saradnji struke i vlasti.

"Da li zajedno donosimo odluke? Da! Da li baš svaku odluku pojedinačno - Ne! Vlast ima ima 'kart blanš' od nas da smanje broj kontakata i sve do nivoa od 24 sata potpunog zatvaranja i mi ćemo to potpuno podržati... (...) Idemo napred, nema prenemaganja. Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu od strane struke. Do sada u životu, pred kraj karijere, nikada nisam doživeo takvu podršku za struku, ali srećom ili nesrećom nisam ni ovakvu situaciju", kazao je Predrag Kon i podvukao:

"Mi jesmo u ratu, ovo jeste ratno stanje!".


Srpski epidemiolog je na konferenciji za medije rekao i da je improvizovana bolnica na Beogradskom sajmu"apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese", poručivši da to govori "punim srcem" i da od toga ne može bolje u ovom trenutku.

"Suština je da ne može bolje, svaka ideja da može bolje bila bi pogrešna i donela bi nova zaražavanja i probleme. Nismo izmislili toplu vodu ili rupu na saksiji, to se sprovodi na drugim mestima...".

Predrag Kon je kazao i da medicinske opreme ima dovoljno, ali ne toliko da bi "mogli potpuno da se opuste", dodavši i da gotovo niko od lekara koji su zaraženi nije inficiran tako što je virus "pokupio" od pacijenta, nego u odvojenom slučaju.

Takođe, Kon je dodao da je nemoguće da se testiraju svi u Srbiji, pošto bismo imali 7 miliona zahteva za tako nešto svakog dana, a da je bitno da se oni koji osete simptome - obavezno jave.

"Samo testiranje samo po sebi ne znači ništa - oružje protiv infekcije je samoizolacija. Testiranje će biti kasnije usmereno ka asimptomatskim i nepoznatim oblicima infekcije, ali ako se svako od nas bude ponašao kao da je potencijalni nosilac virusa - već tako radimo dobar posao. Testovi su samo tu da nam pokažu koje osobe imaju infekciju i za koga je potrebno da se maksimalno izoluju", zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Bilo je govora i o pričešću u crkvama, zabrani šetanja pasa u večernjim časovima...



Čitav tok konferencije ispratite klikom na "razvoj događaja".


U Srbiji su od subote uveče uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji širenja COVID-19 virusa.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Predlažemo vam da pročitate i 128 najčešćih pitanja i odgovora o korona virusu u Srbiji.

15:38

Situacija u svetu?

"Što se Italije tiče - tu je glavna opasnost da se ne prebaci na jug i tu dođe do produženja, pa je sve do preventive. Na severu Italije nisu uspeli. Mi imamo 'sreću' da smo to imali priliku da gledamo i da nas je vlast čula. Ovi što su mislili da je bolje otvoriti i stvoriti prirodni imunitet - gledaćemo te modele i poredićemo, pitanje je i geografske širine, pitanje da li je virus dopreo do tih područja, postoje takva izolovana ostrva u terminologiji, a onda obole SVI. I ovo što mi odlažemo dolazi kasnije, možemo samo da odložimo da bismo došli u stanje potpune zaštićenosti", kazao je Predrag Kon.

"Da li će život virusa nastaviti ili neće - po svemu sudeći on misli da bude s nama neko vreme, a videćemo da li će biti tu stalno sa nama".

15:35

"Sve one osobe za koje je utvrđena indikacija koju smo utvrdili - sve osobe su testirani. To je 2.468 osoba", dodala je Darija Kisić Tepavčević, dok je Predrag Kon kazao da ne mogu baš svi da budu testirani ako nemaju simptome.

"Ako se testiramo ko hoće - trebalo bi nam 7 miliona testova. Mi to radimo da bismo sprečili zarazu i mi ih tražimo tako što su kontakt od obolelog. Proširenje testiranja ne znači da se testira svako ko hoće".

"Jako je bitno za obolevanje zdravstvenih radnika da se većina slučajeva desila van ustanove, ali nije se desio ni prenos sa lekara na pacijenta. To znači da su ili na vreme izolovani lekari ili su koristili zaštitu i suština je da ne dozvolimo da se ne unosi ništa u ustanove", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

15:33

Kod koliko lekara je potvrđen virus?

"Ne znam konkretan odgovor na to pitanje. Znam da je u jednom preseku bilo 7%, ali ne znam da li se to održalo jer je sada već 741 oboleli u Srbiji. Svakako da se pojavljuju zdravstveni radnici, ali uglavnom je zaražavanje bilo van ustanova i to jeste problem veliki".

"Za zdravstvene radnike je bitno da su shvatili da moraju da budu utrenirani sa opremom, dolaze na obuku, bitno je da se pravilno koristi zdravstvena zaštita. Da li je ima dovoljno? Mi bismo voleli da je ima da ne moramo da razmišljamo, ali to je nemoguće. Uvek moramo da brojimo koliko je ostalo da se ne desi nešto na kraju... Ovde se disciplinujemo i polako dolazimo u red i ne mogu da tvrdim da svi imaju sve, ali da je stigla oprema - stigla je", dodao je Predrag Kon.

"Ono što znam za Beograd jeste da svi kojima je palo na pamet hteli su da se testiraju. To je nemoguće. Testovi su bili jako skupi na početku, prve ponude su bile jako bezobrazne, niko to nije mogao ni da pomisli da tako nešto prihvati. Imali smo racional da se način organizovanja pokazao kao dobar. Kako vreme prolazi i to će se pokazati kao dobro. Ono što se stvarno dešava da bilo da mi testiramo ili ne - bitno je da mi znamo, a ne šta će se desiti. Govorio sam da je glavna stvar sačuvati život, a sada je da otkrijemo svakog ko je prenosilac".


15:29

"Postoje ljudi koji žive u ubeđenju da se njima to ne može desiti i kasno se odlučuju da se jave i ne znate da li su oni opasniji od onih koji se jako brinu i žele da budu testirani po svaku cenu, a kad dobiju pozitivan test - onda žele. I jedni i drugi postoji svuda, ne samo kod nas. Ljudi, nemojte da se plašite testiranja i nemojte da bežite ako ste pozitivni - i jedno i drugo je bitno", dodao je Predrag Kon kao dodatak prethodnom odgovoru.

15:28

Samoizolacija!

"Samo testiranje samo po sebi ne znači ništa, oružje protiv infekcije je samoizolacija. Testiranje će biti usmereno ka asimptomatskim i nepoznatim oblicima infekcije, ali ako se svako od nas bude ponašao kao da je potencijalni nosilac virusa - radimo dobar posao. Testovi su samo tu da nam pokažu koje osobe imaju infekciju i za koga je potrebno da se maksimalno izoluju", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

15:26

Izlečen "nulti" pacijent!

"Mi bukvalno pre nego što uđemo ovde dobijemo poslednje informacije i nemamo vremena za detaljne analize. Fokusirani smo na broj slučajeva, onih koji su na respiratorima i umrlih, ali ima i dobrih vesti koje možda treba da širimo", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

"Nulti pacijent je otpušten iz bolnice, skinut je i najmlađi pacijent sa respiratora, a više od 50 pacijenata je izlečeno pošto ima dvostruki negativni test".

15:24

O CRKVI

"Već sam odgovarao na pitanja o crkvi. Već smo rekli da ne smeju biti bliže udaljeni od dva metra, govori se o pričešću i to ne odgovara ponašanju i mi kao struka ne bismo tu više da ulazimo. Posebno što imam opterećenje po tom pitanju, apelujem na ljude da je ovo OZBILJNA bolest i da je rizik korišćenja iste kašičice znato veći nego kad se to ne radi i nemam šta da dodam. Zabrana ili tako nešto - sa naše strane neće ni doći, mi dajemo preporuke, zabrane dolaze od vlasti", kazao je Predrag Kon.

"Stručni stav je jasan - mi takvu vrstu ponašanja i kontakata svrstavamo u visokorizične".

"Ako očekujete da stručni deo Kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada - onda to nećemo uraditi. Zašto da preporučimo oštrije mere? Što se mene tiče mogu da zovu telefonom ili stave u zatvor. Jasno treba razgraničiti šta su preporuke, a šta odluke. Mi da donosimo odluke mi bismo bili vlast, a ne struka".

15:21

Pacijenti čekaju i po pet dana na rezultate...

"Čeka se rezultat jer ne može pre toga da se dobije - jer je prenatrpano. To se rešava, bolje trenutno ne može. Što se tiče testova to je više pitanje za virusologe koji su imali poseban sastanak i mislim da su doneli odluke, čekamo da to zagušenje polako popuste. Nema izbegavanja, znamo za taj problem i ne može drugačije da se čeka, treba cela jedna ustanova, a onda ako iselimo te - oni nemaju gde da se leče. U problemu jesmo i iz tog problema izlazimo potpuno sposobni, ali brže od ovoga očigledno ne znamo. Imamo testova, samo treba da se dobro organizujemo. Možda sam i ja pre sedam dana bio previše optimističan, jedno su testovi, a drugo da se dobiju rezultati i ne znam šta tu više da vam odgovorim", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

"Takva je trijaža i selekcija da se ne dozvoljava da budu u kontaktu osoba koja jeste inficirana i koja još nije. Vi mediji ste naša produžena ruka da širimo sve informacije istog momenta, tako da ovde neki ekskluzivitet ili prerano širenje informacija nije dobro za nas. Odmah ću proveriti da li se desio neki previd, ali ne sme da se dešava", dodala je Darija Kisić Tepavčević dok je Predrag Kon dodao da niko nije zaražen ako je bio u kontaktu dok zajedno čekaju rezultate.

15:17

"Ovde su periferna pitanja ko je doneo odluku - bitno je jedino šta je naš osnovni cilj, a to je sprečavanje širenja korona virusa. Ništa ne može da uspe ako ne preuzmemo svako svoju ulogu", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

15:16

Energično obraćanje Kona

"Da li zajedno donosimo odluke? Da, ali da li baš svaku pojedinačno - ne. Imaju "kard blanš" da smanje broj kontakata i sve do nivoua 24 sata potpunog zatvaranja ja ću podržati. Danas je 24 dan i ulazimo u dane kada su u drugim zemljama rasli broj obolelih, a kasnije broj smrti. Nemojmo da gledamo ovaj trenutak, nego unapred! Idemo napred, nema prenemaganja. Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu od strane struke. Do sada u životu, pred kraj karijere, nikada nisam doživeo takvu podršku za struku, ali srećom ili nesrećom nisam ni ovakvu situaciju. Mi jesmo u ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam VOJNI epidemiolog, kao major sam izašao iz vojske. Vojna preventiva je ponos ove zemlje".

"Vojna logistika je napravila ovu bolnicu i ona stoji iza pripremljenih izolatora. Bolje nemamo u ovoj zemlji i sve drugo bila bi greška"

15:15

Slučajevi sa KiM, gde će oni?

"Isti princip kao i svuda. Oni će biti zbrinjavani u najbližu bolnicu koja ima infektivno odeljenje i to je potpuno isto za sve u Srbiji", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Da li se vlasti konsultuju sa strukom?

"Ne postoji ideja da može da učestvujemo jedni bez drugih. Lično, sve ono što podrazumeva smanjenje bilo kakvog kontakta je nešto što će struka uvek podržati. Neposredno u svakom odlučivanju ima uticaja ono što je kompletan društveni aparat u stanju da kontroliše i kako se sprovodi. Konkretno za puštanje pasa - direktno smo pitani i mi smo rekli da mogu da izlaze, ali zloupotrebe toga su prikazane u tom periodu i svaka mogućnost zloupotrebe više nije struka i to je do načina kako će se to razrešiti. U odluci da ne može između osam ili devet - nisam pitan i to je istina, ali to ne znači da ne podržavam svaku odluku koja sprečava masovna okupljanja i kontakte u tom vremenu", kazao je Predrag Kon.

"Kad se govori o Sajmu - to je APSOLUTNO najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese, to govorim sa punim srcem", naglasio je povišenim tonom Kon.

"To je upriličeno, to je sposobna bolnica i kada bude  kompletno sa kadrom i svim praktičnim neophodnostima, potrepštinama i logistikom - tog momenta će početi da radi. Suština je da ne može bolje, svaka ideja da može bolje bila bi pogrešna i donela bi nova zaražavanja i probleme. Nismo izmislili toplu vodu ili rupu na saksiji, to se sprovodi na drugim mestima.

15:09

KLJUČ JE U NAMA!

"Ovo je direktna odraz koliko smo dozvolili da se virus širi. Sadašnji broj obolelih nam govori kakve smo mere sprovodili pre pet do sedam dana, kako se ponašamo danas ili juče - to će se videti kroz broj obolelih narednih dana. Ključ je u nama, moramo da shvatimo koliko svaki pojedinac ima ulogu u zaustavljanju infekcije", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

15:05

Počela je konferencija!

Darija Kisić Tepavčević potvrdila je ranije objavljene informacije, a dodala je da su se desila još tri smrtna ishoda. U KCV je preminuo čovek (1958. godište) imao je hipertenziju i oboljenje bubrega, preminule su i dve žene u "Dragiše Mišović" 1938. i 1934. godište.

55 osoba je na respiratorima, potvrdila je Darija Kisić Tepavčević.

15:00

Nove informacije!

Poslednje informacije do 15 časova 29. marta 2020. godine govore da je u Srbiji na korona virus pozitivno još 82 osobe, ukupno 741! Danas je testirano 376 osoba, 82 je bilo pozitivno na COVID-19, a 294 je bilo negativno.

14:39

Danas je počeo i prijem prvih pacijenata na improvizovanu bolnicu na Beogradskom sajmu, a od ranije je poznato da će tamo biti smešteni pacijenti sa blažim simptomima.

14:04

Uživo na MONDU!

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Očekuje se da će se na njoj obratiti članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniteKodKuće

Ukratko

  • U Srbiji je do danas u 15 časova registrovano 741 slučaj zaraženih korona virusom.
  • Ukupno 13 pacijenata preminulo je od COVID-19 virusa.
učitaj još +