Uživo

Dobro smo, ali to NE SME da nas zavara!

Krizni štab za borbu protiv korona virusa peti dan izneo je nešto optimističkije prognoze nego prethodnih dana - poručivši da je sve to rezultat aktuelnih mera, a da nas "blagi pad" u broju zaraženih nikako ne sme zavarati.

Peti dan zaredom broj inficiranih od korona virusa je u padu, ali to nikako ne sme da nas zavara u ovom trenutku nego je potrebno da nastavimo da poštujemo mere o socijalnom distanciranju koje su na snazi, poručili su danas članovi Kriznog štaba Srbije.

U protekla 24 sata u našoj zemlji na virus je pozitivno bila još 201 osoba, od najviše testiranih do sada u jednom danu (1.586), što znači da je od početka pandemije inficirano tačno 2.867 ljudi.

Nažalost, od posledica korona virusa preminuo je još jedan muškarac, što znači da do sada imamo 66 smrti, dok je još 127 pacijenata sa težom kliničkom slikom, odnosno oni se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

"Najveći broj naših građana je shvatio svoju ulogu savesno i nadamo se da će ove mere koje se sprovode pokazati i efekat. Vidimo da su brojevi koji ukazuju na opterećenje bolesti stabilni, čak i u padu, ali to ne sme da nas zavara. Moramo da se koncentrišemo na ovo i ako ovako nastavimo izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Mi smo dobro, u celoj ovoj situaciji smo dobro i to je sve što hoću da kažem. Moramo da budemo striktni oko ovih mera i to je to", optimističkije je danas zvučao epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut


Ipak, nije da nema problema!

Kapaciteti bolnica se polako popunjavaju, pre svega onih za "srednje-teške" i "teške slučajeve", a poruka doktora Gorana Stevanovića jeste da je to očekivano - i da će se bolnice sukcesivno puniti i da ako bude potrebe pronalaziće se novi kapaciteti za smeštaj.

"Ove cifre koje ne govore o značajnom porastu govore da mere socijalnog distanciranja daju rezultate jer će oni čuvati kapacitete", naglasio je Stevanović.

Na konferenciji za medije bilo je govora i o pooštravanju mera zbog predstojećeg Uskrsa, problemima koji postoje sa "masovnim" testiranjem građana, zašto muškarci umiru više nego žene, odnosno da li će predsednik Aleksandar Vučić morati u samoizolaciju.

Čitav tok konferencije pročitajte klikom na karticu "razvoj događaja".


Podsetimo, u Srbiji se od petka u 17 časova uvodi zabrana izlaska iz kuće koja će trajati tačno 60 sati - preciznije do ponedeljka u pet ujutru. U tom periodu samo će vlasnici kućnih ljubimaca moći da prošetaju svoje ljubimce u dva termina. 

Pročitajte i odgovore
epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Predlažemo vam da pročitate i 128 najčešćih pitanja i odgovora o korona virusu u Srbiji.

15:56

Pozitivan sin Aleksandra Vučića, da li zbog toga i predsednik treba da bude testiran i bude u samoizolaciji?

"Protokol je isti za sve, virus ne pravi selekciju, svi smo osetljivi. Kakva je procedura zavisi da li je ta osoba bila u bliskom kontaktu sa pozitivnom osobom. U skladu sa tim rade se sve dalje procedure i nema nikakvih izuzetaka", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Sve zavisi da li je bio u kontaktu u periodu zaraze, sve osobe koje su bile se testiraju. Period zaraznosti je 48 sati pre pojave i 24 sata po pojavljivanju simptoma. Uzima se da je dve nedelje".

Da li je u Zemunskoj bolnici zaraženo 12 lekara?

"Broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi je 10% od svih zaraženih".

15:54

"Pri svakoj ozbiljnijoj promeni stanja svi treba da se jave u kovid ambulante, lekari su upućen, tu može da se javi mnogo toga. To je posao lekara. Naši građani treba da znaju da na svaku pojavu simptoma pozovu, ili urade samoprocenu, odnosno da odu u kovid ambulante", rekao je Stevanović.

15:53

Hrvatski mediji kritikuju mere Srbije, a oni koriste brze testove? Šta je bolje?

"Vidite.. Logično je da svako pokušava da objasni da je njegov način najbolji ili najracionalniji, a vreme će pokazati. Nemam ništa protiv tih natpisa, nema potrebe da ih komentarišem. Kolege iz Hrvatske misle isto ko i mi. Mi se nismo fokusirali na orijentacione testove, mislimo da nisu korisni, možda nas ubede posle da je to s njihove strane bilo dobro rešenje, ali se nimalo ne osećam kao da smo pogrešili jer je borba za život i kod njih i kod nas. Strateški ta kritika dolazi od novinara, što ne doživljavam kao kritiku. Godinama će se raspravljati gde smo pogrešili, a gde smo bili dobri", rekao je Predrag Kon.

15:48

"Nemamo podatke o broju preminulih po bolnicama, ali ćemo to pripremiti. Najveći broj testiranih dobije testove za 24 sata i trudimo se da bude što brže", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Kad se radi test, dešava se da se moraju da se ponavljaju, to je tehnika izrade samog testa. Nekad za pojedinačne uslove morate čekati i ponavljanje uzorka. To bi ljudi iz laboratorije bolje objasnili, ali smo naučili već zašto se to dešava", dodao je Stevanović.

15:47

Testiranje za 24 sata, a nije tako?

"U pojedinačnim slučajevima je tako, smanjujemo to sa povećavanjem kapaciteta. Nemamo prostora da svako bude u nezavisnoj sobi jer ne može da se obezbedi nadzor, a to je sada bitnije. Svi u smeštaju su na distanci, nose maske, a sem pojedinačnih primera - svi su disciplinovani, mnogo više nego što se i zahtevalo. Tako da je taj rizik širenja mnogo manji nego da ih vratimo u kućne uslove i smestimo u hotelski smeštaj", rekao je Stevanović.

15:45

"Kada su u pitanju deca, mi smo i dalje u sezoni respiratornih infekcija, prošle nedelje prijavljeno je 1.850 oboljenja sličnih gripu, ono što nije kovid, i to je najčešće do četiri godine. Ima respiratornih infekcija, mada je sada u toku pandemije teško pomisliti na nešto drugo...", rekla je Darija Kisić Tepavčević na pitanje o temperaturi kod dece.

"U Beogradu je najveći broj između 30 i 64 godine, to je jako zanimljivo... Beograd je ipak najveće žarište jer je ovde pola zaraženih. I taj broj se kreće 20-30 dnevno, što je iznad 100 nedeljno, što je za epidemiju gripa puno... To i dalje nije previše značajno. Dok nemamo hiljadu, ne smatramo da je epidemija gripa. Sada postoje nove kovid ambulante i dobijaćemo preciznije podatke", rekao je Predrag Kon.

Smeštaj zdravstvenih radnika?

"Za Beograd je smeštaj obezbeđen, kao i za ljude koji imaju višečlane porodice. Za sada ne postoji nigde u Evropi preporuka da zdravstveni radnici budu striktno izolovani. Mi odlazimo kući, a kolege koje su daleko, i došli su iz drugih mesta, za njih je obezbeđen smeštaj", dodao je Stevanović.

15:41

"Da, jasno je da se preusmeravaju tamo gde ima kapaciteta, to su pacijenti koji su na korak od kuće", kazala je Darija Kisić Tepavčević na pitanje o premeštanju pacijenata iz Niša.

15:39

Da li će biti produžen policijski čas narednog vikenda, od četvrtka do ponedeljka?

"Što se tiče pravoslavnog Vaskrsa, i prazničnih dana koji su pred nama, mi ne razmišljamo mnogo o tome iako možda ružno zvuči. Više razmišljamo kakva je situacija i da li ćemo kao struka predložiti još oštrije nego što je do sada. Jasno je da mora da dođe do prekida kontakata, a ako je tako - to treba uraditi što pre. Ako tako radimo, imaćemo maksimalni efekat. To ne znači da na bilo koji način smo protiv praznovanja, naprotiv, opet lično kažem da u nekom razmišljanju NISU mi praznici na prvom mestu i to je sve što mogu da kažem".

"Sačekaćemo, moramo da sačekamo, da vidimo da li ima efekta, da li dolazi do pada, onda ćemo još jednom promisliti da li je to najneophodnije i predložiti odgovarajuću odluku. U razgovorima sa kolegama svi bez izuzetka podržavaju takve mere", poručio je Predrag Kon.

15:34

Da li ići na letovanje, posebno osetljive grupe?

"Ne očekujem da će preko leta biti posebnog obolevanja, ali znate kako - ne znam koja je to presija nekoga da natera da MORA da ide. Bolje je biti svoj na svome u ovoj situaciji. To je samo moje lično mišljenje, nije zasnovano na epidemiologiji. Kada imate situaciju da postoji takva pretnja, i nađete se u tuđoj zemlji, bolje je da budete kod kuće", dodao je Predrag Kon.

15:34

Kakva je situacija na Kosovu i Metohiju?

"Tu se takođe radi intenzivan nadzor. Kod 38 osoba je potvrđeno prisustvo infekcije i to su osobe koje imaju blage simptome, istražuju se kontakti, tako da smo zadovoljni kontrolom širenja virusa", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15:31

"Možemo da prepoznamo bolest, a što je najvažnije da prepoznamo ljude. Naučili smo da prilagodimo naše načine lečenja u intenzivnim delovima lečenja, prilagođavamo se u hodu, nismo još zadovoljni jer nemamo sve odgovore na pitanja. Mnoge druge stvari koje nam odrđeuju tok bolesti, da li genetsku strukturu ili navike, a u situaciji gde se borite za život nemate vremena to da odrađujete. Mi punimo baze podataka i na kraju ćemo to analizirati i znati posle da izvučemo pouke", rekao je Stevanović.

15:30

"Što se tiče krivulje - i ona je dobro. Mi smo sada već u peti dan da je to zaravnjeno ozbiljno. Bojimo se da ne dođe u osetljivu sredinu i dođe do nagle epidemije u kolektivima, posebno za stare, što je najranjivije mesto. Tamo NE SME da uđe virus. To moramo da sačuvamo. Posle toga će to padati dok ne izgubi snagu", rekao je Predrag Kon.

"Struka je saglasna za ono sprečavanje kontakata, moramo da čekamo iz dana u dan, mere su ozbiljni svi smo toga svesni i videćemo šta će se dešavati tokom vikenda sa brojevima, a posle toga će morati da se odlučuje".

15:28

"Mi smo dobro, u celoj ovoj situaciji smo dobro i to je sve što hoću da kažem. Moramo da budemo striktno", rekao je Predrag Kon.

15:28

TESTIRANJE

Problem masovnog testiranja, šta se dešava sa tim?

"Masovno testiranje... Mi polako povećavamo te brojke. Vi pitate zašto. Jednostavno, nemamo takav kadar da bismo mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja. Očekivali su da mogu da urade mnogo više, tako je planirano kako su saopštavali, neko je mislio da može i triput više. Iza toga ide priča, a zašto nemamo tog kadra? To je dubiozno pitanje i podrazumeva i odnos prema tom delu medicine. Ovo je vanredna situacija. Nemate deo ovoga što je pripremljeno da nije dobro planirano. Ovo nije dobro planirano. Neko je mislio da može više od ovoga i to je suštinski. Problem je unos podataka i logistika koji mora da bude i medicinski obrazovan. To je složen posao. Kako su drugi sposobni? Zavisi kako su se pripremali... U okviru ove pripreme urađeno je sve što je moglo sa kapacitetima koje imamo, a oni su prošireni. Otkrili smo neke stvari koje nismo znali jer je neprekidno planirano na osnovu onoga što su drugi saopštavali. Ako saoptava da može triput više, i vi tako planirate, i onda se desi da ne može, pa šta ćete onda? Idemo dalje", rekao je Predrag Kon.

"Sve osobe koje su imale takve indikacije su testirane na osnovu kriterijuma, samo zbog nedostatka kadra mi imamo nekad zaostatak u objavljivanju rezultata i nije brzo kako bismo mi hteli. Bitno je naglasiti da je završena izgradnja kovid laboratorije uz ogromnu podršku kolega iz Kine, tokom vikenda stižu aparature i mašine. Tamo će biti 2.000 testova dnevno i to bi krajem sledeće nedelje moglo da profunkcioniše. Sve indikacije koje su sada obuhvaće su one koje odgovaraju jednog masovnijeg testiranja. Pokrivene su sve rizične grupe, samo kad bude veći kapacitet biće minimalno čekanje rezultata", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

Zašto ne dolazi ministar Zlatibor Lončar?

"Očigledno da je struka ta koja treba da daje odgovore, ali to je pitanje za njega. To je to", rekao je Predrag Kon?

15:22

Zašto više umiru muškarci nego žene?

"Bilo bi lepo da odgovore na ta pitanja imamo sad i ne bismo imali problema za kontrolu. To je zapažanje i karakteristika bolesti jer se primećuje svuda, a to ćemo saznati zašto je tako kada ovo prođe", rekao je doktor Stevanović.

15:21

Šta se dešava u fabrici Jura?

"Što se tiče mera o kojima se raspravljalo to je obavezno razređenje onih koji tamo rade i nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuje. Mi smo u vanrednom stanju i svako treba da radi svoj posao", rekao je Predrag Kon.

"Nije samo u Nišu, svuda se kapaciteti pune, baš za srednje-teške i teške slučajeve, tu smo već na ivici kapaciteta, svuda! U Nišu je dogovoreno da cela nova zgrada u KC u Nišu bude kovid bolnica, a da vojna bude za hitne slučajeve odnosno one koje nisu kovid. Mi ćemo i dalje imati potrebu za potražnjom dodatnih kapaciteta i trijažu", dodao je naš epidemiolog.

"Samo da dodam, postoje za svaki region, naročito oko centralnih kovid bolnica u Nišu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, planovi za proširenje. U Beogradu su se sukcesivno uključivali. Cilj je da se kadar odmara koliko je to moguće, koncentrišu se bolesnici što je više moguće, a kada se jedan kapacitet dovede do maksimuma - popunjava se sledeći. Tako postoji za sve. To možete videti u Beogradu, a razlika u odnosu na ostale centre jeste što ovde nije bilo jedno centralizovano, dok je tako u drugim mestima. Iako imamo veliki broj obolelih nismo u situaciji da razmišljamo da li imamo dovoljno kapaciteta ili ne. Ove cifre koje ne govore o značajnom porastu govore da mere socijalnog distanciranja daju rezultate jer će oni čuvati kapacitete", dodao je Stevanović.

15:16

Novosti iz sveta o virusu?

"Pratimo sva istraživanja, imamo oformljene grupe i timove koji svako iz svoje oblasti prati najnovije informacije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15:15

Redovi ispred prodavnica zbog policijskog časa?

"To nije samo za ovaj vikend, apel je tu uvek, sada je pravi trenutak je da koncentrišemo snage i napore. Najveći broj naših građana je shvatio svoju ulogu savesno i nadamo se da će ove mere koje se sprovode pokazati i efekat. Vidimo da su brojevi koji ukazuju na opterećenje bolesti stabilni, čak i u padu, ali to ne sme da nas zavara. Moramo da se koncentrišemo na ovo i ako ovako nastavimo izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15:14

Koliko je pacijenata na Infektivnoj na respiratorima?

"39 pacijenata sa covid-9, devet je na respiratorima. Njihovo stanje je ozbiljno i možemo da kažemo kritično. Pored njih još oko 60 je hospitalizovano, ali nemamo još potvrdu da li imaju korona virus. Terapijski protokoli su za struku, pacijenti dobijaju u odnosu na kliničku sliku i potrebama za lečenje, a sve je u skladu sa protokolima. Posedujemo sve medikamente i uslove da pružimo maksimum", rekao je doktor Stevanović.

15:12

Gde su smešteni pacijenti?

"Tačno 39 osoba je na Infektivnoj KCS, na Infektivnoj u Nišu 20, KCV 126, Kragujevac 60, u KBC Dragiša Mišović 259, na Klinici za pulmologiju KCS 73, Niš 24, Niš pulmologija 55, Niš , 11, Zemunska 344, u bolnici na Zvezdari 378 osoba.

"Na Sajmu su 164 osobe, u hali Čair 229, u NS Sajmu 48 i VMC još 61".

15:00

Poslednji podaci!

"Do danas u 15 časova testirani su još 1.576 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovano je 1.907 ljudi, a 127 je na respiratorima. Ukupno je testirano preko 12 hiljada ljudi. U poslednja 24 časa preminula je još jedan muškarac", saopštila je Darija Kisić Tepavčević.

14:12

Zaražen i Vučićev sin!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je prošle večeri na svom Instagramu da je jedan od inficiranih korona virusom i njegov sin Danilo.

14:03

Uživo na Mondu!

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Očekuje se da će se na njoj obratiti članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniteKodKuće

Ukratko

  • Do četvrtka u 15 časova u Srbiji je registrovano 2.867 pozitivnih osoba na COVID-19.
  • Od posledica korona virusa ukupno je preminulo 66 osoba.
učitaj još +