Uživo

Nećemo se na kraju stideti SRPSKOG scenarija!

"Treba umereni optimizam, ne smemo se opuštati, to je najvažnije! Ako krene naopako - može brzo sve da se izokrene. Tu je izlaz - samo u gvozdenoj disciplini", poručeno je sa današnje konferencije Kriznog štaba u Vladi Srbije.

Blagi skok u broju novozaraženih od korona virusa, ali Krizni štab uverava da je situacija na početku šeste nedelje pandemije - pod kontrolom!

U protekla 24 sata testirano je najviše uzoraka do sada (2.159) i kod 275 osoba pokazana je pozitivnost na COVID-19. To znači da je do sada u Srbiji registrovano ukupno 3.380 slučajeva, a nažalost imamo još tri smrti - jednog muškarca i dve žene (ukupno 74 do sada).

Hospitalizovano je ukupno 2.436 pacijenata, što znači da se bolnički kapaciteti polako pune, a loša vest je da je 145 ljudi sa težom kliničkom slikom pošto su na respiratorima.

Na konferenciji za medije u Vladi Srbije, ovoga puta bez prisustva novinara koji su pitanja mogli da pošalju putem mejla, saopšteno je koliko je tačno medicinskih radnika, dece, lica u domovima za stare i novinara obolelo od korona virusa.

"Treba umereni optimizam, ne smemo se opuštati, to je najvažnije. Ako krene naopako može brzo sve da se izokrene. Tu je izlaz - samo u gvozdenoj disciplini", rekao je Predrag Kon.

Srpski epidemiolog je poručio i da je sa predsednikom Aleksandom Vučićem razgovarao o postepenom ukidanju mera i da je njegova poruka bila da SAMO posle dve nedelje u kojima je uočljiv pad - može da se raspravlja o tome, a dodao je i šta bi bilo bez preduzetih mera...

"Da nisu preduzete mere - onda to više ne bi bio srpski scenario nego 'iks'. Ne mogu da tvrdim da bi bio Italije ili Španije, ali bez preduzetih mera o socijalnom distanciranju - jednostavno to bi bilo eksplozivno. To znači da bi se sve završilo za šest nedelja i završilo bi se ogromnim brojem zaraženih i onih koji traže bolničko lečenje, a i ogroman broj onih koji su morali na respirator. Mi imamo postepeno povećavanje sada, a onda bi bilo sve odjednom", kazao je doktor Kon.


Kazao je da su videli da sa virusom "nema šale", s tim da je pokazao veći potencijal nego što se očekivalo, ali...

"Mi smo brzo reagovali i preokrenuli čitav način razmišljanja o tome. To je bilo pravovremeno u Srbiji - nećemo se na kraju stideti srpskog scenarija koliko god bude napadan u budućnosti", zaključio je doktor Kon na današnjoj konferenciji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar govorio je i o testovima iz Kine i njihovoj validnosti, o zaraženom medicinskom osoblju u Šapcu, dok je govora bilo i o VAŽNOSTI privremenih bolnica.


Čitav tok konferencije ispratite klikom na karticu "razvoj događaja".

Podsetimo, u Srbiji je od petka u 17 časova uvodena zabrana izlaska iz kuće koja će trajati tačno 60 sati - preciznije do ponedeljka u pet ujutru. U tom periodu samo će vlasnici kućnih ljubimaca moći da prošetaju svoje ljubimce u dva termina.

Pročitajte i odgovore
epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Predlažemo vam da pročitate i 128 najčešćih pitanja i odgovora o korona virusu u Srbiji.

16:06

Da li su medicinske sestre i lekari bili zatvoreni u Šapcu ceo dan jer nije bilo testova?

"U Šapcu jeste bilo pozitivnih na korona virus, jesu testirani, a vrlo verovatno nije bilo dovoljno podloga i čekalo da se sačekaju. Teško da neko može da bude vidovit i to zna. Par sati ne znači mnogo u odnosu na ono što dobijamo kao rezultat. Svi su testirani, dezinfikovano je odeljenje ginekologije i napravljeno je sve kako treba. Ko je trebalo da ode na bolničko lečenje, a ko je trebalo otišao je u izolaciju", rekao je Zlatibor Lončar.

"Bitno je da se mere ne sprovode proizvoljno. Možemo da se složimo da za sada držimo situaciju pod kontrolom i u ovoj nedelji je mnogo bitna stvar".

"Mi smo u šestoj nedelji. U petoj nedelji je bila najava, bilo je 305 jedan dan, mislio sam da idemo gore, ali se srećom to nije dogodilo. Šestu počinjemo sa brojkom (275) i sam početak je nešto niži pre jedne sedmice. Moramo da očekujemo da to ostane tako i nadam se da će krajem šeste brojka spustiti, ali neću ništa da prognoziram. Kad govorimo u naglom padu, to je da se dve nedelje to jasno vidi i nema tu dileme. Tek tada možemo početi raspravu o merama, a dotle moramo ozbiljno da shvatimo situaciju. Poseban oprez na domove za stare, može da se desi da uđe, a ako se desi mora bez razmišljanja da se reaguje. Najmanji simptomi, posebno zaposlenih, treba da se tretiraju kao da su pozitivni. Tek ako dva testa pokažu da nisu - vraćaju se na posao".

"Tako ćemo jedino uspeti. Treba umereni optimizam, ne smemo se opuštati, to je najvažnije, ako krene naopako može brzo sve da se izokrene. Tu je izlaz - samo u gvozdenoj disciplini", zaključio je epidemiolog Predrag Kon.

16:01

Kakva je situacija u Leskovcu?

"Danas je ekipa lekara i epidemiologa u Leskovcu i biće izveštaj za kad će biti spremna. Naveli smo razloge zašto se ide u privremene bolnice. Nebitno je da li ćete u Niš ili Sajam, bitno je da idete tamo gde ima mesta i uslova gde mogu da vas prate. Ako vam sutra spasimo život, vi se žalite što smo vam spasili i vozili vas sto kilometara dalje. Nek ste živi i da možete da se žalite, ako ostanete kod kuće manje su šanse da bude dobar rezultat u lečenju", rekao je Lončar.

"Dozvolite da vam pomognemo".

15:58

Šta se dešava u Pančevu? 

"Cela bolnica je pretvorena u kovid bolnicu i to je da ne bi došlo do mešanja pacijenata jer u Pančevu nema dovoljno uslova da se oni odvoje. Bolnica će se baviti samo korona pozitivnim pacijentima i tamo ih je trenutno 130. Svi koji su gravitirali ka Pančevu su raspoređeni u druge, poput onih koji su na dijalizi (preuzele ustanove iz Vojvodine)", dodao je Zlatibor Lončar.

"Odlučili smo se na bezbedniju varijantu".

"Za sve stvari koje sada radimo vodimo se tim principom i savetom struke i merama koje će spasiti ljudske živote i to je jedino što je naš princip".

15:56

Postepeno ukidanje mera?

"Mi smo u najznačajnijoj nedelji jer je maksimum i doći će do popuštanja u narednim nedeljama. Pitao je predsednik kada se može očekivati popuštanje mera, ja sam mu odmah direktno odgovorio da mora dve nedelje da se vidi pad novih slučajeva da bi moglo da se razmišlja o postupnom ukidanja mera, a o tome će struka raspraviti. To pada krajem aprila, ali oprezno će o tome da se odlučuje", dodao je Predrag Kon.

15:54

NIŠ

Mnogo zaraženih u Nišu je u privremenim bolnicama, više nego u Beogradu i Nišu?

"Mogu samo da kažem da ono što smo mi uradili jeste da je bolnica u Leskovcu određena za korona bolnicu. Sve pripreme su u toku. Napraviće organizaciju, znam da je pritisak veliki na Niš, tamo gravitira čitav jug i KiM, a na nama je da obezbedimo dodatne kapacitete. Dosadiću ponavljanjem, ali moramo to da izbegnemo ako nema kontakata", rekao je Zlatibor Lončar.

"Urađeno je šta je moglo da se uradi, pratićemo situaciju, tu nema ništa više što bi moglo da se uradi sem da se poštuju mere. Ne mogu ni da pričam, to su samo utisci, da se nejednaku poštuju mere, negde izrazito, negde ne, ali to su samo utisci. To je teško procenjivati u toku ovoga. U odnosu na grip smrtnost je bila 15:1 u zavisnosti od okruga. To je kulturološko pitanje vezano za ponašanje i ovde se godinama stvara takvo mišljenje da to prolazi bez problema. Ovde na najmanje sumnje treba reagovati. Pozvati naše građene iz tog dela gde se ponašaju tako da ne shvataju ozbiljnost da idu odmah u kovid ambulante da se pregledaju. Ne treba da misle da će to proći, da je to nešto bezveze, što će na nogama prevazići... Važno je da se na vreme otkrije i da se odmah meri saturacija kiseonika i da li je oštećena plućna funkcija", dodao je Predrag Kon.

15:49

Kakva je situacija sa domovima za stara lica, posebno u Smederevu?

"Nema drugog načina osim da u bilo kom domu za stara lica, kada dođe do pojave virusa, da oni sa ozbiljnijim budu poslati u bolnicu. Oni koji su zaposleni moraju da se stave isto tamo. Samo tako to funkcioniše. Čim se pojave tegobe pravi se zamena, kad se to potvrdi, produžava se za 14 dana taj period. Nema mesta gde se svi izmeštaju na drugo mesto, to je jeidna mogućnost rešavanja. Smederevo? 31 korisnik u Smederevu i jedan koji je od kuće. Dva korisnika su preminula, ali nema potvrde COVID-19, nego obostrane pneumonije. 215 je u izolaciji zbog mogućeg kontakta i za 147 se očekuju rezultata",

"94 osobe koje su zaposlene tamo su izolaciji, dok 40 očekuje rezultate".

15:46

Šta je iznenadilo Kona?

"Ništa me ne buni, postoje one stvari koje ne znamo, ali nemaju veze sa neposrednom aktivnošću. Za sve mere koje preduzimamo je dovoljno. Jedino buni što ne znamo da li će virus opstati tokom leta, da li će se preneti na južnu hemisferu... Činjenica je da ne znamo kakav nam je imunitet u populaciji. Preduzeli smo mere da su stariji sklonjeni od opasnosti, provode vreme u domovima, nisu mogli biti zaraženi sem zadesno, kako budemo izlazili oni će biti najosetljiviji. Drugi su deca jer smo ih sklonili iz klupa i onemogućili da virus prokuži. To ćemo otkriti tokom leta pošto ćemo uraditi ispitivanje koliko ima imuniteta u populaciji", rekao je Kon.

"Što se tiče bolnica, nijedna nije postala žarište, to mora da se shvati, tu se odmah oseklo. Svi koji imaju najmanje simptome ne mogu da rade i nema žarišta. I asimptomatski su isključeni iz rada. Mi smo navikli da sa gripom živimo normalno očekujući da se dobije, a ta infekcija se širila kroz bolnice. Zato imamo vakcinaciju protiv gripa, a ovo će biti dobra opomena što postoji. Kada postoji takva mera ona mora da se sprovodi".

"Isto će važiti i za ostale virusne infekcije, protiv rubela i morbila, kod zdravstvenih radnika. Kad se pojavi nova vakcina - biće obavezna za njih. Oni su glavna mesta prenošenja. Uradili smo sve da nemamo žarišta, ali žrtvujući kapacitete i kadar, premeštanje ljudi, za sada sve funkcioniše. Pošto smo u maksimumu - očekujem da će bez teških problem da se sprovede".

15:40

Prokuplje?

"U Prokuplju u bolnici od 650 zaposlenih imamo sedmoro obolelih i napravljena je preraspodela. Imaju dovoljno opreme i zaštite, i u svakom momentu, pojedine bolnice i odeljenja ispadnu iz nekog razloga. Da li je neko morao u izolaciju, da li je pozitivan, da li je van bolnice imao kontakt, odmah pravimo preraspodelu da sistem funkcioniše".

"Shvatite, to je živ sistem i sve se menja. Ako imamo kadra - preusmeravamo iz te bolnice ili iz najbliže. Niko danas u zdravstvu nema svoje fiksno mesto", dodao je Lončar.

15:38

Napadi na mere i kakav bi bio srpski scenario da nisu preduzete mere?

"Da nisu preduzete mere - onda to više ne bi bio srpski scenario nego "iks". Ne mogu da tvrdim da bi bio Italije ili Španije, ali bez preduzetih mera o socijalnom distanciranju - jednostavno to bi bilo eksplozivno. To znači da bi se sve završilo za šest nedelja i završilo bi se ogromnim brojem zaraženih i onih koji traže bolničko lečenje, a i ogroman broj onih koji su morali na respirator. Mi imamo postepeno povećavanje sada, a onda bi bilo sve odjednom", rekao je Kon.

"Nijedan zdravstveni sistem nije pokazao da može da se adaptira na to. Svi su bili napadnuti, lekari bi bili izbačeni iz toga, došlo bi do kolapsa zdravstvenog sistema. To bi dovelo i do povećanja smrtnih ishoda. Imali smo sreće da vidimo to u Vuhanu i vidimo da nema šale sa ovim virusom, a većina nas je mislila da neće izazvati pandemiju."

"S te strane je virus iznenadio i pokazao veći potencijal nego što smo očekivali. Bilo je onih koji su mislili da će imati pandemijski potencijal, kao doktor Radovanović, ali smo brzo reagovali i preokrenuli čitav način razmišljanja o tome. To je bilo pravovremeno u Srbiji - nećemo se na kraju stideti srpskog scenarija koliko god bude napadan u budućnosti".

15:33

Ko servisira i ko će servisirati respiratore iz Kine?

"U Srbiji je to rešeno na sledeći način: našli smo se u situaciji u kojoj jesmo, i nismo mogli da biramo respiratore jer ih nema na tržištu, pošto smo imali već ovde respiratore i servis - oni su preuzeli na sebe da sve ono što dolazi iz Kine i prilagodili su svoje servise da mogu da rade na njima ateste i sve što je potrebno", rekao je Zlatibor Lončar.

"Gledaćemo i da direktno njihovi zastupnici dođu ovde, ali su trenutno preuzeli drugi servisi u razgovoru sa proizvođačima. To funkcioniše u Srbiji".

15:31

Da li su testovi iz Kine nepouzdani?

"Ovo je pitanje za virusologe... Ima i drugih testova, ne samo iz Kine, ali nemam nijedan podatak o tome da je bilo govore da su nepouzdani, bar od njih, to je sve što znam", rekao je Kon.

"Želim da građani znaju da kada su došli Kinezi - prvo pitanje je bilo koji testovi su se pokazali kao dobri i u dogovoru sa njima odlučeno je koji su to testovi, uz saglasnost lekara, doneta je odluka koje možemo da uzmemo i da se pouzdamo. Bilo je i tada testova iz Kine za koje su sami rekli da nemaju iskustva sa njima, to su njihove reči, a istog sekunda kada su rekli nisu bili u upotrebi kod njih - oni kod nas više nisu bili u opticaju. Uzeli smo samo one za koje su rekli da su dokazani. O tome vodimo računa jer ne želimo da napravimo takvu grešku", dodao je Zlatibor Lončar.

15:28

"Ja sam uglavnom naglašavao kućnu izolaciju, ali kada se govori i o stanju lakih kliničkih slika - vidi se celina. Epidemiološki je najvažnija izolacija, ali iz jednog lakšeg stanja može doći do pogoršanja jer čovek to neće ni da primeti, očekuje da će biti bolje. Ovako ako se na dnevnom pregledu proverava - videće se sve promene i možda spasiti neki život", dodao je Predrag Kon.

15:27

Hoće li pacijenti ići i u banje?

"To su specijalne bolnice. Da, i njih ćemo upotrebiti za pacijente s lakšom kliničkom slikom. To znači da te banje već imaju iskusan kadar i to nam je sigurnost da će pomoći da obuče sve. Suština je kada ste u toj bolnici, ili sutra u specijalnoj, da se pravovremeno registruje promena zdravstvenog stanja", rekao je Zlatibor Lončar.

"Tu ne sme da se kasni, kad se primeti pad saturacije kiseonika, promena u krvnoj slici, ili neka druga promena, ne zaboravite da ti ljudi imaju probleme i s pritiskom i tako dalje...".

"Naučili smo iz iskustva mnoge stvari i želim da svi shvate da nije ničiji hir da neko sedi u privremenoj bolnici, svako na vreme prepoznata promena stanja direktno spašava život. Ako prepoznate kod pacijenta da je malo pala saturacija kiseonika, i na vreme odreagujete, šanse da taj pacijent preživi je mnogo veća".

"To je razlog da budu u specijalnoj bolnici, a drugi da ne šire bolest. Shvatite da su privremene bolnice tu da spašavaju ljudske živote".

15:23

"Treba naglasiti da se isključuju iz posla svi oni koji su pozitivni - ispituju se kontakti zdravstvenih radnika i čak oni koji nemaju tegobe, i ima takvih, potpuno zdravi, oni se takođe isključuju sa posla jer je to svesno odvajanje da ne bi bilo prenošenja infekcije", dodao je Predrag Kon i kazao da su svi bili svesni da ćemo ostati bez određenog kadra.

"Nažalost, treba vremena da se vrate na posao, to prestrojavanje u hodu je nešto što će se opisivati kao jedno izuzetno osmišljeno i pravilno pripremljeno ponašanje. To što neki to ne vide - shvatiće kasnije posle analiziranja".

"Ogroman je napor za to, svi pozitivni asimptomatski odlaze u specijalne bolnice, da bi takvom izolacijom svesno učestvovali u daljem sprečavanju infekcije i to je doprinos tih lekara - videćete na kraju da će najviše asimptomatskih biti među lekarima jer se neće otkriti sada, nego tek kasnije na leto".

15:20

Da li imamo dovoljno struke da pokrijemo sve bolnice?

"Naš sistem funkcioniše u drugom sistemu rada u odnosu pre toga. Pre svega zahvaljujući njihovoj sposobnosti da se prilagode - došli smo do toga da ove kovid bolnice imaju dovoljno osoblja i opreme da pruže pomoć Nije bilo lako organizovati i uraditi, neće biti lako ni ubuduće, a građani mogu da nam pomognu i slušaju savete struke. Samo se tako sprečava da dođe do nove zaraze i oboljevanja. Bitno je da su svi u kratkom roku prilagodili novom načinu rada, standardu kako se radi, ovo je zahvatilo čitav svet i svi su morali da se prilagode", rekao je Zlatibor Lončar.

"Hvala svim medicinskim radnicima, znam da su i po dve nedelje već van kuća jer su morali da odu tamo da pomognu, to su naši junaci i mislim da je njihov doprinos ogroman".

"Sve zavisi od broja novoobolelih, pogoršanja stanja, potrebe drugih centara gde treba da odu. Da bismo radili sa najtežim slučajevima potrebni su nam iskusni koji su već bili prethodnom periodu sa takvim pacijentima".

15:17

Koliko su novooboleli imali kontakata?

"U proseku 15 do 20 kontakata su imali oboleli i prosek se ne prati posebno, zavisi od starosti i da li je u pitanju radno-aktivno stanovništvo. Zato su ti kontakti veliki. Kod starijih je to niže, ali nismo ih imali mnogo, oni su se slučajno inficirali. A da li ima bitnih promena, to ne bih zaista znao da odgovorim", dodao je epidemiolog Predrag Kon.

15:16

Deca?

Koliko je njih zaraženo u ovom trenutku?

"27 u ovom trenutku i nalaze se na posmatranju i svi su u dobrom stanju", rekao je Lončar.

15:15

Bez novinara?

Pitanje o tome da li je struka pitana za zabranu novinara na konferencijama?

"Bitno je da građani znaju da se nalazimo u najbitnijoj nedelji za nas i kada je mogućnost prenošenja infekcije najveća. S obzirom na to da je i korona virus ušao u neke redakcije, i da želimo da vodimo računa o svakom građaninu u novinaru, stav je bio da se proširi infekcija. To je motiv", rekao je Zlatibor Lončar.

"Mi smo pitani i rekli smo da smo saglasni. Razlog je što se po raznim redakcijama pojavljuje korona virus. Iskreno rečeno, nije se dubiozno pričalo o tome, ali se radi i u drugim zemljama", dodao je Predrag Kon i dodao: "Može i ne mora, a mislim da je korektno".

"Nikad ne može čovek da se seti da se i to politizira, pa sam dao saglasnost bez posebnog razmišljanja".

15:13

Gastarbajteri?

Da li su procene predsednika Srbije proizvoljne ili je podatak o broju zaraženih netačan?

"Promenili smo praksu, nećemo odgovarati na politička pitanja i sva pitanja koja su vezana za predsednika ili predsednicu Vlade - neka budu upućena njima, mi ćemo odgovarati na ona vezana za struku objašnjavajući sve u vezi sa korona virusom", rekao je Lončar.

15:11

Broj zaraženih medicinskih radnika!

"Podatak koji sve interesuje - imamo 441 zdravstvenog radnika koji su pozitivni na korona virusu, 258 je u bolnici - to mislim na one sa srednjom i tešom kliničkom slikom", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Imamo 32 pozitivna korisnika domova za stare i oni su zbrinuti, imamo 13 zaposlenih u tim domovima koji su takođe pozitivni".

"Danas su u Smederevu preminule dve osobe u domu starih, ali nije potvrđena korona virus. Preuzete su sve mere i očekujemo rezultate, znate da na njih obraćamo najveću pažnju da sprečimo ulazak virusa u staračke domove".

15:08

Poslednja vest!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predstavlja podatke.

"Do 15 časova je testirano 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Ukupno je hospitalizovano 2.436 pacijenata. Na respiratoru je 145 pacijenata. U poslednja 24 sata preminule su tri osobe, što znači da je od početka epidemije 74".

14:11

Uživo!

Konferencija za medije u Vladi Srbije počinje u 15 časova. Očekuje se da će se na njoj obratiti članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniteKodKuće

Ukratko

  • U Srbiji je do 15 časova u subotu registrovano ukupno 3.380 pozitivnih na COVID-19.
  • Od posledica korona virusa do sada je preminula ukupno 74 osobe.
učitaj još +