Uživo

Lekari podržali NOVE MERE i objasnili zašto se ublažavaju!

Članovi našeg Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa saopštili na koji način će biti ublažavane mere protiv korona virusa tokom aprila i maja, ali su ostali pri preporuci da je neophodan policijski čas za 1. maj.

U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još šest osoba od posledica infekcije korona virusa (ukupno 168 do sada), dok imamo još 222 slučaja novozaraženih (ukupno 8.497).

Ipak, podatak da je manje od 5% testiranih bilo pozitivno, kao i da je sve manje ljudi na respiratoru (79), svakako su ohrabrujući poručuju lekari iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koji su na današnjoj konferenciji za medije govorili o dodatnom ublažavanju mera.

Struka je zadržala stav da je policijski čas od četvrtka do ponedeljka neophodan zbog prvomajskih praznika, poručivši da će konačnu odluku dati državni organi, a saopšten je novi paket mera.

Odlučeno je da su od danas (28. april) otvoreni parkovi i šetališta, dok je i sportistima dozvoljeno da na otvorenom održavaju treninge, ali naravno sve u skladu sa ranijim preporukama koje podrazumevaju socijalnu distancu, neophodnu zaštitu...

Odlučeno je da od 4. maja počinje da funkcioniše železnički i međumesni prevoz, kao i gradski u Novom Sadu i Kragujevcu, dok će u Beogradu i Nišu to biti od 8. maja, samo bez klimatizacije.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci Institut Batut

Od 4. maja počinju da rade i kafići i restorani, od 8. maja tržni centri, dok će od 11. maja početi da rade i vrtići, kao i produženi boravak u školama. Najavljen je i povratak avio prevoza već od 18. maja uz značajnu poruku svima na koje se ove mere odnose.

"Svi koji su pomenuti će morati dobro da se pripreme za ove mere", rekao je Branislav Tiodorović, dok je Darija Kisić poseban osvrt imala na odluku o ponovnom otvaranju vrtića.

"Vodili smo se i iskustvima iz drugih zemalja koje su uvele ovu meru, kao i na dokazima koje nudi medicina. Znamo da deca mogu da se inficiraju, ali sva istraživanja su pokazala da po pravilu ili nemaju nikakve simptome ili blage oblike. Do sada je kod oko stotine dece potvrđeno prisustvo virusa i većina je ozdravila bez tegoba", dodala je doktorka, dok je objašnjeno da vaspitačice imaju veliku ulogu u ovome pošto će deci moći da objasne sve o preventivnim merama.

Sa konferencije za medije je poručeno i da smo na dobrom putu da "dobijemo prvu rundu protiv korona virusa", a da su sve odluke donesene jednoglasno na Kriznom štabu.

"Ovo je stručno mišljenje, vidite da svi donose takve mere, naravno da se sve mora u širem aspektu sagledavati, ali mi donosimo preporuke", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

I ovoga puta govora je bilo o proslavi 1. maja...

"Mi smo tu jednoglasni i rigidni. To je preporuka da se strpimo još malo jer se vidi kraj izlaska iz epidemije i ne treba zbog gubitka strpljenja da pokvarimo sve. Kako će državni vrh odlučiti mi ne znamo, ali apelujemo da i ako ne bude takva preporuka - da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici. Svi moramo da se strpimo još malo", rekla je ona.

Na konferenciji za medije bilo je reči i o proslavi Đurđevdana, kao i o zaraženim zdravstvenim radnicima u Vršcu.

Izvor: Ilustracija MONDO/Georgi Mitev Šantek

Čitav tok konferencije pročitajte klikom na karticu "razvoj događaja".

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

U Srbiji je završen najduži policijski čas, a razmatra se kada će biti novi ovog vikenda.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

16:04

Konferencija za medije je završena.

16:03

Vršac

"Postoje podaci da je u našoj zdravstvenoj ustanovi evidentirano prisustvo virusa. Sve te osobe su izolovane i vršila se preraspodela. Nisam upoznata sa fizičkim sukobom u Vršcu... To jeste ustanova koja je bila u grupi visokog rizika, ali sama činjenica da ima određena oboljenja nije sama po sebi indikacija. Postoji čitav niz indikacija i ako neko radi u toj ustanovi to nije jedino indikacija. Verujem da su zaposleni imali sreću da nemaju simptome", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Da je bilo slučajeva COVID-19, to niko ne bi mogao da sakrije. Sve podatke iznosimo transparentno i sve što znamo. U sklopu proširenog testiranja se ne testira na lični zahtev".

16:00

Neophodan je avio saobraćaj!

"Mislimo da ćemo to uraditi usklađeno sa Evropom. Značajno je da asocijacija avio prevoznika da će to biti povezano sa tim ko može da putuje. Svi će kontrolisati sve. Bukirajte Zlatibor, nemojte Grčku. Znam da će Grci uvesti kontrolu, ali da li mi treba da testiramo po povratku iz Grčke? Verovatno da... Avio prevoz je neophodnost, to je jedini način da podignemo privredu", kazao je Tiodorović.

15:58

Kako asimptomatski šire zarazu?

"Jednako kao i oni sa najtežom kliničkom slikom. Kad se počelo pričati o ovome, govorilo se da nisu prenosioci, ali to nije tako. Kada su u pitanju teže forme bolesti, čak iako ne prepoznamo o čemu se radi, oni zbog težine kliničke slike bivaju hospitalizovani i smanjuje se kretanje virusa. Asimptomatski zbog nezanja šire zarazu i imali smo takvih primera. Nije ovo prva bolest... Tako su u velike boginje, nulti pacijent je bio pacijent sa blagom slikom, ali sada znamo da asimptomatski su i te kako prenosioci", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

"I kad se pronađe vakcina - treba da se ponašamo kao da možemo da prenosimo virus".

15:56

"Od samog početka stručno mišljenje je bilo jednoglasno i to što smo imali podršku državnog vrha nam je omogućilo da sve naše preporuke sprovedemo u delo. I to je velika srećna okolnost i to je sve što možemo da kažemo", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

15:55

Produženi boravak dece u školama?

"Oni su nam neophodni da svi koji mogu da nastave da rade - da to i mogu. U odnosu na vrtiće tu nema neke velike razlike, ali možda će biti lakše sa decom do 12 godina jer ćemo moći da ih edukujemo oko zaštitne opreme. Njihovi vaspitači treba da budu ti koji će ih naučiti kako da se ponašaju. To posmatram tako da ako ih sad naučimo, da peru ruke, to će biti veoma značajno za sve...", rekao je Branislav Tiodorović.

15:53

Vlasotince? Novo žarište?

"Njihov vrh pandemije je iza Uskrsa. I to govori šta se dešava kad se ne pridržavamo mera. To je zabrinulo građane jer se dešava da to ne bude sprovedeno na najbolji način. To je pod kontrolom, imamo samo dva slučaja u KC, a dvoje je smešteno u Leskovac u kovid bolnicu iako imaju lake simptome", dodao je Tiodorović.

15:51

Nove mere za 1. maj?

"Mi smo tu jednoglasni i rigidni. To je preporuka da se strpimo još malo jer se vidi kraj izlaska iz epidemije i ne treba zbog gubitka strpljenja da pokvarimo sve. Kako će državni vrh odlučiti mi ne znamo, ali apelujemo da i ako ne bude takva preporuka - da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici. Svi moramo da se strpimo još malo", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15:50

Koliko je pacijenata na KCV na respiratoru izlečeno? Kao i u drugim centrima?

"Taj podatak je značajan. To srećom ima u svakoj od ustanova. Nemam taj broj, ali imamo samo broj onih koji se nalaze na respiratoru", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

15:49

Nepoklapanje u brojkama?

"Znate da smo unazad desetak dana promenili dinamiku testiranja u smislu dva negativna testa. To je i dalje kriterijum za ozdravljenje, ali se prilikom otpuštanja iz bolnice jeste regresija svih kliničkih nalaza. Ako su negativni idu na kućnu izolaciju i onda se ponovi drugi test posle dve nedelje. Ne možemo da ih označimo da su zdravi dok to ne prođe", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"U prethodnom vremenskom periodu je pacijentima, kod kojih još imamo mere predostrožnosti, uveden je taj protokol".

15:46

Virus nije nastao u laboratoriji!

"Uz puno uvažavanje da postoje različita mišljenja i da je to jedan od načina da nauka funkcioiše da se postavljaju hipoteze - postoji konsenzus da je virus evoluirao prirodnim procesom. To znamo na osnovu njegovog genoma, koji je brzo iščitan, a znamo da je pre toga bio viđen kod slepih miševa, dok još ne znamo ko je bio prenosnik. Znaju se već neke stvari o tome, sve ovo ima naznake prirodnog procesa, a to može da se vidi na molekularnom nivou", dodao je Srđa Janković.

"Znam da je to vrlo ozbiljan naučnik... I treba ga uzeti ozbiljno zbog izjave, ali nema dokaza da bi se tvrdilo tako nešto. On to i ne tvrdi na taj način. Pretpostavka da je tako nešto stvoreno postoji, poznati su i takvi tipovi bioloških ratova... Treba razdvojiti različite manipulacije kojim se služe ljudi. Nauka se zasniva na dokazima i ako se setimo one situacije sa antraksom, i šta je naučnik zloupotrebio, ovo nije nemoguće, ali postoji mnogo dokaza da je to prirodan proces. 30 virusa čeka svoj red, mi nismo sami. Sve to želi da preživi. To znači da mi moramo da budemo spremni za takve situacije", rekao je Branislav Tiodorović.

15:41

"Ukupna smrtnost u jednom vremenskom periodu i poređenje sa mortalitetom iz prethodnih godina će biti jedan od značajnih pokazatelja. Posebno između zemalja. Nismo uradili još takvu analizu, ali imamo sve te podatke i stiče se lažni utisak da se ovde umire samo od korona virusa, međutim to nije tako", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15:39

Kako će se slaviti Đurđevdan?

"Možda ćemo tek sutra moći da kažemo nešto o Đurđevdanu. Videćemo koliko je pozitivnih među testiranima. Ako je do 5%, onda se to smatra kontrolisanom situacijom, onda možemo da smanjimo restrikcije. Kliničari takođe imaju reč... Bilo bi dobro da se Đurđevdan proslavi u kućnim uslovima, ako hoćemo da sačuvamo slavu. Mi smo sportska nacija i to je ono vodimo prvo poluvreme, a kad ulazimo u drugo kao da smo opušteni, pa damo šansu protivniku, ne smemo da damo šansu našem protivniku", rekao je Branislav Tiodorović.

"Kod nas je procenat pozitivnosti 11,5%. Danas je prvi put manji od 5%. I ti podaci dosta ohrabruju,ali treba da imamo kontinuitet da bismo mogli da budemo sigurni da je došlo do pada aktivnosti virusa u populaciji", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Virus i dalje cirkuliše i na našoj odgovornosti da zaštitimo sebe i najbliže".

"Ne prelazimo sa modela na model, a oni nisu ni suprotni model. Ove mere su samo izlazak iz ovog epidemijskog talasa kako bi se virus vratio na normalne tokove. Time takođe ne otvaramo novu pandorinu kutiju rizika, ove mere su tako skrojene da ne dozvolimo tako nešto", rekao je Srđa Janković.

15:35

O ublažavanju mera

"Ovo je stručno mišljenje, vidite da svi donose takve mere, naravno da se mora u širem aspektu sagledavati, ali mi donosimo preporuke", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

"Uvek postoji rezerva i oprez koji je opravdan jer već danas vidite kako se ponaša narod. To nas brine i može se lako desiti da posle ovoga kada budemo procenjivali epidemiološku situaciju da se vratimo na sve staro, ako uočimo nešto da nije dobro. Ovo je proizvod toga što se u Evropi sprovodi i nije izazvano pritiscima. Procenili smo da stvorimo uslove da ako se svi ponašaju u skladu s preporukama da ćemo imati kontrolisanu situaciju", dodao je Tiodorović.

15:33

Da li je dobijena prva runda protiv korone?

"Na putu smo da dobijemo prvu rundu, mogla bi da se završi u našu korist. Nama nije bio cilj da ubrzamo taj proces, nego da ga usporimo, a kako će se završiti ta borba to zavisi od toga kako se bude kretalo. Može da postane sezonski patogen, može da nestane i da nauka i tehnologija uhvate korak i da dobijemo vakcinu", rekao je Srđa Janković.

"Dosta faktora je specifično za ovaj virus (temperatura iznad 25 stepeni i vlažnost vazduha 20%), ali za vreme letnjih meseci se smanjuje verovatnoća kapljičnih prenosa jer brže pada na tlo. Ako virus uđe u organizam koji je na njega osetljiv - onda to nema veze kakva je temperatura napolju. Dosta faktora iz spoljašnje sredine nam ide u korist, ali ne smemo da se pouzdamo u to".

15:29

Nije rizik!

"Vodili smo se i iskustvima iz drugih zemalja koje su uvele ovu meru, kao i na dokazima koje nudi medicina. Znamo da deca mogu da se inficiraju, ali sva istraživanja su pokazala da po pravilu ili nemaju nikakve simptome ili blage oblike. Do sada je kod oko stotine dece potvrđeno prisustvo virusa i većina je ozdravila bez tegoba", dodala je Darija Kisić Tepavčević.

"Uz poštovanje svih mera prema kapljičnim infekcijama, koje se i inače sprovode u vrtiću tokom zime, procenjeno je da rizik nije veći nego inače...".

"Nijedna mera nije donesena da stavi neki deo populacije pod rizik".

15:27

Kako će funkcionisati vrtići?

"Na gradskom štabu smo razmatrali i stavili smo im naredbu da moraju obezbediti da rade manje grupe radnika da se ne stvara akumulacija radnika, ali i to može da se reguliše", rekao je Tiodorović na pitanje o jednoj fabrici u Nišu.

"Moramo još decu da učimo kako da se štitimo. To je veliki zadatak vaspitačica. Neće život biti kao pre pandemije, moramo svi, pa i deca, da se pripremaju za takve uslove. Znamo da veliki broj roditelja neće dati decu u vrtiće ili će napraviti raspored da mogu da budu. Za neke moramo da obezbedimo i to će funkcionisati po instrukciji Instituta Batut".

"Gerontološki centar smo vratili 52 korisnika, što je dobro, ali moramo da znamo da su to teški pacijenti koji u dan-dva dobiju tegobe i moraju da se šalju u Klinički centar. U međuvremenu smo već vratili neke radnike koji su imali dva negativna nalaza i to se pojačava. Tamo je od danas na čelu novi vršilac dužnosti direktora i zajedno sa Intitutom za javno zdravlje u Nišu će to raditi kako treba. Dobiće sve ono što je neophodno".

15:23

VRTIĆI I AVIO PREVOZ!

"Od 11. maja počeće da rade i vrtići kao i produženi boravak u školama. To je iz razloga da bismo omogućili parovima koji imaju decu koju nemaju gde da ostave da ih neko čuva, a moraju na posao... Moramo da apelujemo i na poslodavce", dodao je Tiodorović.

"Od 18. maja avio prevoz će moći da se odvija prema preporukama svetskih i evropskih agencija, naravno prema svim našim preporukama".

"Svi koji su pomenuti će morati dobro da se pripreme za ove mere".

15:20

NOVE MERE!

"Jedinstven stav svih nas je da mere zaštite stanovništva se ublažavaju i to ovako. Od danas parkovi i šetališta mogu da budu otvoreni, ali svi moraju biti na rastojanju i moraju da se pridržavaju svih preporuka i prevencija".

"Od danas su treninzi na otvorenom dozvoljeni sa korišćenjem svih preporuka koje smo odredili. Svi sportisti u otvorenom mogu da treniraju".

"Od 4. maja se omogućava gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu. Odlučeno je da se ne uključuje klimatizacija".

"Od 4. maja uz korišćenje svih mera železnički i međumesni prevoz može da se odvija, ali takođe uz poštovanje svih mera. Istog dana počinju da rade kafići i restorani, to je moguće u baštama uz korištenje distanci, dok to sve treba primeniti i u zatvorenom".

"Od 8. maja počinju da rade i tržni centri".

15:16

Gde ima najviše zaraženih?

Najveći broj osoba koje su bile pozitivne su iz Beograda i bilo ih je 2.122 pacijenta (27,38%). Drugi je Niš sa 1.189 pozitivnih, potom Ćuprija sa 3%, Leskovac 2,60%, Kruševac 2,41%, Valjevo 2,32%...

15:13

Poslednji podaci!

Do danas u 15 je 5.446 testiranih, a 222 pozitivnih. Ukupno je hospitalizovano 2.517. Na respiratoru je 79 pacijenata. Umrlo je još šest osoba. Izlečeno je 1.260 pacijenata!

15:06

Lekari se obraćaju!

Uskoro se očekuje obraćanje članova Kriznog štaba.

14:07

Uživo na Mondu!

Konferencija za medije počinje u 15 časova. Očekuje se da će se na njoj obratiti članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ostanite uz MONDO, pratićemo njen tok iz minuta u minut. #OstaniKodKuće

Ukratko

  • U Srbiji je do utorka u 15 časova zaraženo ukupno 8.497 osoba.
  • Nažalost, od posledice korona virusa preminulo je 168 osoba.
učitaj još +