Srbija

Borel NE ISKLJUČUJE mogućnost promene granica: Sve zavisi od BG i PR

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel nije isključio ideju o promeni granica ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, dodajući da, kako je rekao, "EU ne može biti veći katolik od pape".

Izvor: Youtube/ European Commission

Kako prenosi prištinska Koha, Borel je u zajedničkom intervjuu za četiri medija sa Zapadnog Balkana govorio o važnosti sutrašnjeg samita lidera EU i zemalja regiona, koji će se odvijati kao video konferencija.

Na konstataciju i pitanje Kohe da se kao i pre 20 godina, ista dilema postavlja i na samitu u Zagrebu, ko ne sme i ko treba i pod kojim uslovima da učestvuje, kao i da li je vreme da cela EU prizna Kosovo i jednoglasno priča o tome i da li je međusobno priznavanje cilj dijaloga, Borel je rekao da EU ima sporazum o saradnji sa Prištinom.

"To dokazuje da prihvatamo nešto što se zove 'Kosovo'. Ne potpisuju se ugovori sa nekim ko ne postoji. S druge strane, priznanje kao države nije stvar EU, to je nadležnost država članica i svaka o tome sama odlučuje", istakao je Borel.

On je podsetio da je nedavno, na njegov predlog, imenovan specijalni predstavnik kako bi EU posredovala u dijalogu između Beograda i Prištine, ocenivši da je to jedini način da problem bude rešen.

Odgovarajući na pitanje da li se, kao i Nemačka, protivi ideji rezmene teritorija i da li se o toj temu može razgovarati, Borel je ponovio stav da to treba rešiti u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ne vidim potrebu da budemo veći katolici od pape," dodao je Borel i poručio da nije na EU da kaže Beogradu i Prištini oko čega bi trebalo ili ne bi trebalo da se dogovore.

On je ukazao da je uloga EU da olakša dijalog i dodao da bi to trebalo da bude slobodan i korektan dijalog dve strane.

"Lično razumem stav Nemačke i drugih, ali moja uloga kao specijalnog predstavnika jeste da olakšam dijalog", rekao je Borel, prema Kohi, u intervjuu za četiri zapadnobalkanska medija.

Kako je ocenio, mnogo toga je već postignuto i to ne treba potceniti, ali, ističe, neki sporazumi još nisu implementirani.

"Ukoliko se dogovore o nečemu, EU treba da prostudira taj sporazum u svakom slučaju, jer svaki sporazum između Srbije i Kosova ima uticaj na region. Ali, u principu, to bi trebalo da bude slobodan i fer dijalog između dve strane", rekao je Borel u intervjuu koji je objavila prištinska Koha.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost smatra da se zbog navedenog dijalog mora nastaviti, a na "Srbima i Kosovarima je da odluče kakav će biti njegov ishod".