Više od 60 odsto

EPILOG IZBORA u SRBIJI: UBEDLJIV TRIJUMF SNS i "POLITIČKA PENZIJA" za NEKE!

Autor Aleksandar Nastevski

Srpska napredna stranka (SNS) ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Srbiji. A evo ko još ulazi u Skupštinu Srbije!

SNS je na održanim izborima osvojio 62,6 odsto glasova (odnosno 189 mandata u Skupštini) na osnovu obrađenih 93,2 odsto glasova, javlja CESID i IPSOS

Biračka mesta su zatvorena u 20 časova, a izlaznost je 47,7 odsto, objavio je CESID i dodao da će biti veća od 48 odsto.  

Možda će vas zanimati

Cenzus su prešle i Socijalistička partija Srbije sa 10,9 odsto (32 mandata) i izborna lista Srpski patriotski savez "Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju" sa 4,2 odsto glasova (12 mandata).

Izbornoj listi "Za Kraljevinu Srbiju" sa 2,7 odsto glasova malo fali da "preskoči" cenzus.

Blizu cenzusa je i lista "Suverenisti" 2,6 odsto, porket "Metla" sa 2,4 odsto glasova.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je dobio 2,3 odsto, dok je Srpska radikalna stranka osvojila 2 odsto glasova.

Daleko ispod cenzusa ostale su izborne liste "Zavetnici" sa 1,6 odsto, a Ujedinjena demokratska Srbija i lista "Zdravo da pobedi -Milan Stamatović" su osvojili oko 1 odsto glasova.

Stranke pravde i pomirenja i lista Albanska demokratska alternativa su osvojili 0,9 odsto, lista "Levijatan-Živim za Srbiju"0,8 odsto glasova, a grupa građana "Jedan od pet miliona" 0,7 odsto.

SDA Sandžak je dobio 0,6 odsto, Narodni blok, lista Čedomira Jovanovića i lista "Neka maske padnu" (Nova stranka i Zelena stranka) osvojile su 0,3 odsto i Ruska stranka 0,2 odsto glasova.

Prema ovim podacima, mandati u Skupštini su otišli imanjinskim partijama:SVM osvojio je DEVET mandata, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića TRI mandata, Albanska demokratska alternativa TRImandata, a Stranka demokratske akcije Sandžaka DVA mandata!

RIK je do 22 časova obradio 0,85 odsto upisanog biračkog tela, odnosno 2,32 odsto biračkih mesta.

Po ovim rezultatima SNS je osvojio 63,35 odstoSPS 10,67 odsto, Albanska demokratska alternativa 7,39 odsto, POKS 2,57, SPAS 2,17 odsto, SRS 1,58 odsto, Zdrava Srbija Milana Stamatovića1,23 odsto, pokret "Metla" 1,16, Zavetnici 1,11 odsto, Suverenisti 1,16 odsto, SVM 0,83 odsto, dok je PSG dobio 0,78 odsto.

Stranka pravde i pomirenja je dobila 0,53 odsto glasova, grupa građana "1 od 5 miliona" dobio je 0,37 odsto, UDS 0,32, SDA Sandžak 0,36 odsto, Narodni blok 0,31 odsto glasova, Levijatan je dobio 0,44 odstolista Čedomira Jovanovića 0,28 odsto.

Liste "Neka maske padnu" i Ruska stranka 0,11 odsto glasova.

Na ovim parlamentarnim izborima učestvovala je 21 izborna lista, što je najveći broj lista u odnosu na prethodna četiri izborna ciklusa, a bilo je prijavljeno i oko 50 odsto više posmatrača u odnosu na prethodne izbore.

Deo opozicije nezadovoljan izbornim uslovima još ranije je doneo odluku da bojkotuje današnje izbore.

Vučić: Dobili smo više od DVA MILIONA glasova!

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je rekao večeras novinarima da je ta stranka, nakon ubedljivog trijumfa na izborima, osvojila više od DVA MILIONA GLASOVA.

Vučić je izjavio da je SNS pobedila strahovito ubedljivo i to svuda.

"U politici sam dugo, ali nikada ovakav trenutak nisam doživeo, večeras smo dobili ogromno poverenje naroda, najveće ikada u Srbiji. U uslovima kada je malo ko to verovao. Dobili smo veliko upozorenje naroda da moramo da budemo još odgovorniji i još ozbiljniji, da moramo da budemo marljiviji i da moramo da napravimo najbolje moguće rezultate za naš narod i za naše građane", rekao je Vučić i dodao:

"Reći ću nekoliko tehničkih stvari, ali to govori o istorijskom trenutku u kojem jedna politička stranka može da se nađe. Večeras smo na nešto manje od tri miliona i 300 hiljada izašlih građana Srbije na izbore kao lista broj jedan dobili više od dva miliona glasova, što je apsolutni rekord".

Inače, svi značajniji elektronski mediji u regionu preneli su večeras vest da je lista srpskog predsednika Aleksandra Vučića i njegovog SNS, prema prvim preliminarnim rezultatima, odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Razlika između Vučića i drugih stranaka je ogromna", piše zagrebački portal Index i dodaje da je druga stranka SPS sa tek 10,7 posto dobijene podrške.

Dačić se nudi Vučiću

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zadovoljan rezultatima izbora i kaže - spremni smo da nastavimo saradnju sa SNS, ali to zavisi od njih.

"Spremni smo da nastavimo saradnju sa SNS, ali je na njima da donesu takvu odluku jer su oni pobednici izbora",rekao je Dačić u izbornom štabu SPS-a.

Dačić je čestitao ponednicima na izborima - Vučiću i SNS, ali j eizrazio zadovoljstvo što će, kako je rekao SPS imati veći broj mandata u novom sazivu Skupštine nego do sada.

Podsećamo, SPS je na proteklim izborima osvojio 29 mandata u parlamentu i 10,95 procenata glasova birača.

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS), koja je bila trećeplasirana na parlamentarnim izborima, Aleksandar Šapić izjavio je nakon što je njegova lista prešla cenzus na parlamentarnim izborima da je taj rezultat potvrda njihovog rada i najavio "novu eru politike razuma i patriotizma".

On je rekao da "Srbija nema alternativu i apsolutno tu ne postoji nijedna velika sila, ni istok ni zapad, koji može da bude alternativa".

"Kako stvari stoje - nastavljamo dalje i ja dok sam se sportom bavio, dao sam dosta golova ali sam ih najmanje slavio... ne mogu da slavim jer se bavim kako sledeći da dam... Večeras treba da budemo zajedno, otvara se nova era za SPAS, jednu politiku razuma i patriotizma, ne šovinizma i nacionalizma", istakao je Šapić.

On je rekao da SNS ima pravo da radi šta želi i dodao da će razgovarati s njima, ako budu hteli.

"Biće pitanja o nekim koalicijama, sa 4 posto bi to bilo arogantno. Ja svoja vrata neću zatvarati, ako budu hteli s nama da razgovaraju, a ako ne, nećemo se ljutiti", dodao je.

POLITIČKA PENZIJA ZA POLITIČKE VETERANE? Šešelj, Čeda, Čanak...

Srpska radikalna strankaVojislava Šešelja NE ULAZI u parlament, a lider radikala nije smogao ni snage da se obrati javnosti!

Muk u SRS-u, iako je pečenje bilo uredno servirano, kao i svih prethodnih godina unazad. Da radikali nisu zadovoljni rezultatima pokazuje i to što predstavnici SRS nisu govorili podatke o izlaznosti i sa biračkih mesta, pravdajući se da "nemaju dovoljno uzoraka".

Radikali, koji su imali 22 poslanika u dosadašnjem mandatu i bili su TREĆA stranka po snazi (iza Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije), nisu uspeli da pređu cenzus od 3 odsto.

Radikali su se teško pomirili sa faktičkim stanjem. Šešelj nije izašao pred novinare, već Miljan Damjanović, koji je optužio vlast da je "uspela u nameri da spusti radikale ispod cenzusa", kao i da u njihovim redovima "postoje krtice koje su prodale glasove SNS-u".

U Skupštinu ne ulaze ni Pokret Dosta je bilo - Suverenisti i LDP Čedomira Jovanovića.

Dosta je bilo je imao 16 mandata u dosadašnjem sazivu, a u Skupštini Srbije više nećemo gledati ni Nenada Čanka, čija je stranka (Liga socijaldemokrata Vojvodine) išla na izbore u koaliciji Ujedinjena demokratska Srbija.

Cenzus od tri odsto bio je nedostižan i za Pokret slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića

Trifunović je izjavio nakon izbornih rezultata da je kampanja za izbore 2020. godine bila kako ne treba.

"Veliko hvala svim ljudima koji su učestvovali u ovoj divnoj i suludoj kampanji od dva meseca. Ova kampanja je kako ne treba, ovo je sve kako ne treba, sa nula dinara - veliki entuzijazam i ludilo", rekao je Trifunović novinarima.

Pravo glasa na održanim izborima imalo je 6.584.376 birača, koji su mogli da glasaju na 8.385 biračkih mesta, kao i na 140 biračkih mesta na Kosovu i Metohiji.

Pravo glasa na današnjim parlamentarnim izborima imali su i srpski državljani van granica Srbije i to na 40 biračkih mesta širom planete, a pravo glasa je imao 13.251 srpski državljanin.

Danas su, pored parlamentarnih izbora, održani i lokalni i pokrajinski izbori.

Raspodela mandata po D'Ontovoj formuli

Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D`Ontov sistem), tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250.

Potom se ti količnici ređaju od najvećeg do najmanjeg. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko se količnika koji joj pripadaju nalazi među 250 najvećih količnika.

Izbori za narodne poslanike Skupštine Srbije (parlamentarni izbori) održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Ustavu Srbije, traje mandat jednog saziva Narodne skupštine.

Pandemija korona virusa pomerila izbore

Zbog pandemije korona virusa izbori u Srbiji su počeli 56 dana kasnije nego što je bilo prvobitno planirano. 

Redovni parlamentarni izbori prvobitno su bili raspisani za raspisani za 26. april 2020. godine, ali je usled izbijanja pandemije i proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, termin njihovog održavanja pomeren za 21. jun.

Izborna kampanja bila je prekinuta 12 dana nakon raspisivanja izbora, da bi bila nastavljena po ukidanju vanrednog stanja.

Izbori za narodne poslanike održani su poslednji put 24. aprila 2016. godine, zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima.

To su bili treći parlamentarni izbori za četiri godine. Lista Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila je 48,25 odsto.