ČOVEK koji je "POTPISAO" Tačijevu optužnicu je AMERIKANAC!

Danas je protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, kao i Kadrija Veseljija i drugih, podneta optužnica zbog ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, a "potpis" na istu je stavio Amerikanac!

Predlog optužnice protiv Hašima Tačija "potpisao" je glavni tužilac Specijalnog veća Haga na KiM Džek Smit!

Smit je Amerikanac, kojeg je na to mesto postavila Misija EU na Kosovu i Metohiji, Eulex.

Reč je o advokatu sa velikim iskustvom i dugogodišnjim angažmanom u različitim međunarodnim i američkim pravosudnim institucijama.

Od 2008. do 2010. Smith je obavljao funkciju istražnog koordinatora u kancelariji tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Smit je takođe u prethodnim američkim administracijama obavljao niz značajnih poslova, poput, na primer, mesta šefa Odeljenja Ministarstva pravde SAD za javni integritet, u periodu od 2010. i 2015, a potom i funkciju prvog pomocnika americkog tužioca i vršioca dužnosti americkog tužioca za srednji okrug Tenesija.

Prištinski mediji početkom meseca preneli da se očekuje da glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK Džek Smit podnese ostavku.

Prilikom njegovog imenovanja na mesto glavnog tužioca specijalnog suda, mediji u regionu su navodili da će se baviti procesuiranjem visokih funkcionera u Prištini, koji su tokom devedesetih bili na čelu OVK.

Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina!

U optužnici se navodi da su aktuelni predsednik Kosova Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Oni se po deset tačaka terete za zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Kako je saopštilo Specijalno tužilaštvo za zločine OVK, žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Specijalizovani tužilac je smatrao, kako se navodi u saopštenju, nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, "koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih", navodi se na sajtu suda.

Istraživanje ovih krivičnih dela i formiranje suda inicirano je nakon Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, poznatijeg kao Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija.