Uživo

U OVIM gradovima u Srbiji bukti korona!

Brojke se kreću u boljem pravcu, ali eksperti upozoravaju da ne sme biti opuštanja

Situacija u Srbiji se popravlja kada je u pitanju bolest covid-19, ali nadležni apeluju na građane da se pridržavaju mera i da se ne opuštaju.

"Mere će dugo da budu deo naše svakodnevnice. To moramo prihvatiti, da nam budu deo naše rutine i kada nam ne budu u sklopu obaveza, već da shvatimo da je to nešto najbolje što možemo da učinimo za sebe i svoju porodicu", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, članica stručnog štaba.

"Na dobrom smo putu, ali baš sada moramo da damo sve od sebe i poštujemo mere da bismo što pre ugasili ovu epidemiju. Najviše zaraženih u Beogradu, zatim Novom Sadu, Kragujevcu, Šapcu. Generalno se svuda smiruje, sa tendencijom pada. Imamo gradova gde je dosta povoljnija situacija. Na području Leskovca, jedan pozitivni slučaj. U Tutinu nijedan. Takođe, na području Valjeva je jedan pozitivan. Smederevo, Čačak, Požarevac – sve su to gradovi u kojima nismo videli nijedan pozitivan slučaj. Povećanje je na području grada Aleksinca, preduzete su mere predostrožnosti. Ovo jesu povoljniji indikatori, ali ne smemo se opustiti ni u kom slučaju", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Pukovnik Ivo Udovičić, komandant Vojno-medicisnkog centra Karaburma, takođe je izneo vrlo umereni optimizam.

"Danas imamo manje pacijenata u Vojno-medicinskom centru Karaburma, više otpuštamo nego što primamo. Danas 85 pacijenata, od čega je 12 u jedinici intenzivne nege i mi se borimo za njihov život", rekao je on.

Borba sa epidemijom koronavirusa je u punom jeku, mada smo u četvrtak mogli da čujemo nekoliko dobrih stvari.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će vakcina biti spremna do kraja novembra ili početka decembra, kao i da će država pokušati da je besplatno omogući svojim građanima.

U isto vreme, najavljene su i nove ekonomske mere, u koje spadaju moratorijum na kredite i odlaganje plaćanja poreza.

Ali, pravi rat sa virusom i dalje traje. Nadležni pozivaju na disciplinu, dok se bolnice i dalje opremaju.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da postoji dobra vest za Beograd, ali i da će kontrola izolacije i kontakata ubuduće biti sprovođena rigoroznije. Kon je rešio i dilemu da li je bezbedno otići na more ili bazen.

Srpski i hrvatski naučnici zajedno rade na softveru za predviđanje korone, dok od danas važi i prijavljivanje za dobijanje rezultata korona testa putem poruke.

Mi vam donosimo najnovije informacije iz Kriznog štaba, koje možete pratiti u odeljku RAZVOJ DOGAĐAJA.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:27

Novi Pazar ima najveću smrtnost u Srbiji

Dr Kisić Tepavčević: Novi Pazar jeste grad sa najvećim mortalitetom i letalitetom kada je u pitanju kovid-19. Nisam upoznata sa tačnim detaljima za ovu godinu u odnosu na prošlu, ali ta analiza će se raditi za sve regione naše zemlje. U Pazaru imamo najveći broj umrlih u odnosu na broj stanovnika i broj testova.

15:23

Kako rade respiratori?

Dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma: Ja sam anesteziolog i ja ću vam to najbolje objasniti. Kada neko ima blažu sliku, a zahteva potporu, vi mu date običnu masku gde se reguliše protok od oko 15 litara. Kada su teži slučajevi, tih 15 litara nisu dovoljni. Ako nemamo respiratore, taj pacijent ne može da preživi. Sledeći korak je da se prevede u respiratorni centar, gde će dobiti podršku respiratora. Najlakši oblik je haj flou kamile, tad imate protok od 60-70 litara. Ako ni to nije dovoljno, onda se odlučujemo na ful flou neinvazivnu podršku. Ali, ono što je efikasnije, najefikasnije je ful fejs maska. Celo lice pokrijete, a jedan deo je povezan sa respiratorom i on diše. Ako se odvoji od respiratora, umre. Vi morate da date dovoljan pritisak pod maskom, da vazduh ne može da curi, i mi određujemo pozitivan pritisak, koji se određuje na osnovu kliničke slike. Određujemo i procenat kiseonika, koji ide od 25 do 100 odsto. Ta neinvazivna respiracija ima stotine kombinacija.

A kada ni to ne pomaže, ni 100 odsto kiseonik, ni maska, onda pacijenta moramo relaksirati i staviti mu tubu u dušnik, i mišićni rad umiriti, da umesto njega diše aparat. To je najteži deo. Kada do toga dođe, njegove šanse da preživi su MINIMALNE. To nije naša statistika, to je svetska statistika.

15:17

Kada će mere biti relaksirane:

Dr Kisić Tepavčević: Mere će dugo da budu deo naše svakodnevnice. To moramo prihvatiti, da nam budu deo naše rutine i kada nam ne budu u sklopu obaveza, već da shvatimo da je to nešto najbolje što možemo da učinimo za sebe i svoju porodicu.

15:15

Situacija se popravlja

Darija Kisić Tepavčević: Na dobrom smo putu, ali baš sada moramo da damo sve od sebe i poštujemo mere da bismo što pre ugasili ovu epidemiju. Najviše zaraženih u Beogradu, zatim Novom Sadu, Kragujevcu, Šapcu. Generalno se svuda smiruje, sa tendencijom pada. Imamo gradova gde je dosta povoljnija situacija. Na području Leskovca, jedan pozitivni slučaj. U Tutinu nijedan. Takođe, na području Valjeva je jedan pozitivan. Smederevo, Čačak, Požarevac – sve su to gradovi u kojima nismo videli nijedan pozitivan slučaj.

Povećanje je na području grada Aleksinca, preduzete su mere predostrožnosti. Ovo jesu povoljniji indikatori, ali ne smemo se opustiti ni u kom slučaju.

15:12

Situacija se popravlja

Darija Kisić Tepavčević: U Srbiji je do danas u 15 sati - 25.213 potvrđenih slučajeva kovid-19. Od početka epidemije je u Srbiji 659.548 osoba. Ukupan broj preminulih 565, 4.353 hospitalizovanih ukupno.

Pukovnik Ivo Udovičić: Danas imamo manje pacijenata u Vojno-medicinskom centru Karaburma, više otpuštamo nego što primamo. Danas 85 pacijenata, od čega je 12 u jedinici intenzivne nege i mi se borimo za njihov život. 

Situacija kod nas je ista kao na početku epidemije. Kad imamo veliki broj pacijenata, veliki je i broj sa teškom kliničkom slikom. Naujgroženiji su stariji i oni sa komorbitetom. Na Karaburmi više primamo pacijente starije starosne grupe i sa teškim pneumonijama.

Oni su životno ugroženi, oni posebno treba da obrate pažnj. Želeo bih i da upozorim mlađu populaciju koja izlazi u grad bez maske, da misli na svoje roditelje, bake, deke, da i oni mogu biti ugroženi.

15:07

Stanje se popravlja!

Prema najnovijim informacijama, do 15 časova 30. jula, u Srbiji je preminulo još sedam osoba, a registrovan je još 321 novi slučaj zaraze korona virusom.

Na respiratorima se nalazi 150 pacijenata.

Ukratko

  • 8.804 testirano
  • 321 pozitivno
  • 7 preminulih
  • 150 na respiratorima
učitaj još +