Uživo

SZO IZDALA HITNO UPOZORENJE SVIM ZEMLJAMA: Očekuje se rast obolelih!

Poslednji dan jula doneo je povećanje broja novozaraženih, kao i pacijenata na respiratorima. Voda u bazenu ne pomaže širenju zaraze, kaže doktorka Jovanović, ali napominje da gužva pomaže, i te kako.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovaj petak, 212. dan u kalendaru, najtopliji je u Srbiji od početka godine.

Nažalost, osmoro pacijenata izgubilo je borbu za zloslutnim virusom, koji - prema dopisu koji je Svetska zdravstvena organizacija poslala članicama - ne jenjava u vrelim letnjim danima. Naprotiv.

SZO je najavio pojačano širenje zaraze u celom svetu, otkrila je doktorka Verica Jovanović samo pet dana nakon što je zabeležen rekordan broj pozitivnih nalaza, 134 dana od proglašenja pandemije u zemlji, odnosno punih 147 od prvog zabeleženog smrtnog ishoda u borbi sa kovid-19 zarazom na teritoriji Srbije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od 6. marta ove godine, 573 osobe preminule su od posledica zaraze korona virusom u Srbiji.

Najava da bi trend blagog pada novozaraženih tokom ove sedmice mogao da bude nastavljen i danas, stigla je jutros oko 9 časova, kada je doktorka Darija Kisić Tepavčević ocenila "da se epidemiološka situacija u Srbiji polako stabilizuje", ali je napomenula da to znači samo dodatni oprez, jer se radi o "prelomnim danima za borbu sa korona virusom".

Zamenica direktorke Instituta "Batut" navela je i gradove u kojima i dalje postoje žarišta zaraze, a direktorka ove institucije i članica Kriznog štaba, Verica Jovanović, precizirala da se u bolnicama širom zemlje trenutno nalazi 4.400 pacijenata zaraženih smrtonosnim virusom.

Nagli skok zaraženih zabeležen je u Beloj Palanci, nakon čega je ta opština danas proglasila vanrednu situaciju.

* bilans u prethodna 24 časa *

31. jul / osmoro umrlih / 339 pozitivnih nalaza / 162 na respiratoru

* bilans ove sedmice u Srbiji *

30. jul / osmoro umrlih / 321 pozitivan nalaz / 150 na respiratoru
29. jul / sedmoro umrlih / 372 pozitivna nalaza / 143 na respiratoru
28. jul / osmoro umrlih / 379 pozitivnih nalaza / 156 na respiratoru
27. jul / devetoro umrlih / 411 pozitivnih nalaza / 171 na respiratoru
26. jul / osmoro umrlih / 472 pozitivna nalaza / 169 na respiratoru

Dok čekamo rezultate saradnje srpskih i hrvatskih naučnika, koji skupa rade na razvoju softvera za predviđanje virusa kovid-19, podsećamo vas da od juče rezultate testa na koronu možete dobiti sms porukom, odnosno da više nije neophodno da odete lično po njih.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je najbolji način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

15:44

To je bilo to za danas...

Ovim odgovorom završeno je obraćanje, tokom kog je saopšten nešto nepovoljniji bilans u odnosu na dane za nama.

Ostanite oprezni i tokom vikenda, očigledno je da vrućine nisu oslabile intenzitet pandemije.

To potvrđuju i podaci iz susednih zemalja, naročito Bosne i Hercegovine.

15:42

Da li su bazeni bezbedni?

"Mere koje sam pomenula važe na svim javnim mestima, pa i bazenu", rekla je doktorka Jovanović i dodala da su poslednja istraživanja pokazala da voda, sama po sebi, ne uvećava rizik od zaraze, ali da je na svim korisnicima javnih prostora da vode računa i drže distancu jedni od drugih.

Doktor Lađević nadovezao se odgovorom na pitanje o tome da li uzimanje vitamina i drugih minerala može da pomogne u jačanju imuniteta i snage organizma.

Rekao je da nema potrebe uzimati vitamine samoinicijativno, naročito ne u dugom vremenskom periodu.

"Verujte, nekad je dovoljan odmor, telo se tako najbolje odmori i ojača", preporučio je doktor Lađević.

15:37

Podmukliji i opasniji...

Čuveni dr Petar Seferović objasnio je zašto je korona virus mnogo podmukliji i opasniji nego što se mislilo, a dr Mijomir Pelemiš upozorio je da će biti sve više teških pacijenata u srpskim bolnicama.

15:36

Obavezni PCR test za strance?

"To je jedna o tema o kojima se razgovara u Kriznom štabu", rekla je doktorka Jovanović.

"Imamo priliku da vidimo kakva je praksa u drugim zemljama".

Konstatovala je da "u ovom trenutku nemamo ograničenja za one koji ulaze u zemlju, bilo da se radi o stranim, bilo o našim državljanima".

Podsetila je na kodeks ponašanja koji važi svuda u svetu - maska, rukavice, higijena, distanca i uzdržavanje od okupljanja.

15:32

Niko nije pošteđen...

"Niko nije pošteđen u ovoj epidemiji, ni kod nas, ni u svetu, od rizika obolevanja. Novi korona virus napada sve nas", rekla je doktorka Jovanović na pitanje o širenju zaraze među korisnicima domova za stare.

"Kada je u pitanju porast obolevanja u našoj zemlji, videli smo da je došlo do povećanja broja inficiranih. Ne možemo očekivati da postoje izolovane grupe"; dodala je.

15:21

Korona se ne predaje!

Doktorka Jovanović prenela je zloslutne informacije koje je Svetska zdravstvena organizacija dostavila članicama, a prema kojima se ne predviđa slabljenje intenziteta pandemije tokom vrućih letnjih dana.

Naprotiv.

Ona je naglasila da SZO prognozira pojačano širenje zaraze u svetu.

"Virus je uporan", rekla je i naglasila da je važnost socijalnog distanciranja i mera opreza poruka kojom se obraćaju samo nadležni u Srbiji, već i zemljama širom Evrope i sveta.

15:16

Možete pomoći lekarima!

Direktor centra za anesteziologiju i renimatologiju Kliničkog centra Srbije, doktor Nebojša Lađević, javno se zahvalio svim anesteziolozima, kao i ostalim lekarima i medicinskom osoblju za enormne napore koje ulažu mesecima.

Podsetio je na teške uslove u kojima zdravestveni radnici žive i rade i, zbog toga, zamolio građanstvo za mere opreza i predostrožnosti, jer je to najbolji način da pomognu lekarima u ovoj maratonskoj borbi započetoj još u martu.

15:11

Konferencija počinje!

Govori direktorka "Batuta", Verica Jovanović.

Ona je iznela podatke za prethodna 24 časa.

Obavljeno je 9.436 testiranja, 339 nalaza bilo je pozitivno. Nažalost, još osam osoba preminulo je u danu za nama - pet muškaraca prosečne starosti 79 i tri žene, stare 81 godinu u proseku.

Na bolničkom lečenju trenutno je 4.305 bolesnika, a njih 162 priključeno na respiratore.

U Srbiji je od početka pandemije testirano 668.984 ljudi.

Ukratko

  • U bolnicama širom Srbije nalazi se 4.400 pacijenata obolelih od kovid-19
  • Osmoro mališana bori se sa ovom zarazom na KBC Dragiša Mišović
  • Doktorka Kisić Tepavčević govorila je jutros o "primetnoj stabilizaciji epidemiološke slike"
  • Dodala je, međutim, da "za Srbiju nastupa preloman period u borbi sa korona virusom"
  • Pratićemo UŽIVO današnje obraćanje Kriznog štaba, ostanite uz Mondo!
učitaj još +