Srbija

PORFIRIJE O NATO BOMBARDOVANJU: Preživeli smo neviđeno zlo, molimo se za nevine žrtve!

Autor Tamara Sekulović

Večeras se u Kombank dvorani održava obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

patrijarh Porfirije
Izvor: RTS / Printscreen

Pre 22 godine NATO je počeo vazdušne udare na ciljeve u Saveznoj republici Jugoslaviji. Odluka o bombardovanju je doneta, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Svečanost obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji počela je intonacijom državne himne Bože pravde.

Pored predsednika Aleksandra Vučića prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i druge zvanice.

"Pre nego što sam pošao ka ovom mestu večeras, otvorio sam Novi zavet i našao se na početku sedme glave Jevanđelja po Mateji, gde stoji: 'Ne sudite, da vam se ne sudi'. Ja sam došao ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina", obratio se prvi okupljenima patrijarh Porfirije i dodao:

"Skupili smo se da bismo se zajedno, svenarodno, setili nesrećnih dana pre 22 godine. Pre svih da se setimo i da se sećamo i molimo za nevine žrtve. A, naše žrtve su nevine jer se naš narod, to je danas jasno širom sveta, branio od agresije. Sećamo se naših vojnika i policajaca, junaka sa Košara, naših nebeskih vitezova pilota i i svih ostalih stradalih."

On je objasnio šta je pomoglo našem narodu da opstane kroz ove nedaće.

"Večeras želim da istaknem da se u tih 78 dana kod našeg naroda, ne samo kod onih koji su bili branioca mostova, nego i kod drugih koji su se od bombi sklanjali sa decom u podrume, tada pojavila jedna suštinska osobina i vrlina našeg etosa, dragoceni deo našeg identitea, a to je međusobna solidarnost, odnosno, hrišćanska ljubav za bližnjeg. Na posletku, želim da postavim svima pitanje - šta nas je održalo kada je to neviđeno zlo nasrnulo na naš narod i šta će nas održati i danas u ovoj epidemiji, održao nas je hrišćanski odnos prema životu", istakao je Porfirije.

"Došli smo ovde večeras ne da sudimo i osuđujemo, nego da se setimo nevino stradalih žrtava iz bombardovanja koje je izvršila NATO alijansa na našim prostorima", zaključio je on.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.