Uživo

OGLASIO SE VUČIĆ - U PONOĆ RAZGOVOR SA KOMANDANTOM KFORA: Predstoji nam najteža politička borba, hvala Srbima sa KiM

Građani na KiM su se u nedelju okupili, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić se oglasio povodom reakcije države na nasilje na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Pink

U nedelju u ponoć bi trebalo bi da počne akcija Prištine, koja je poslala jedinice na Jarinje i Brnjak da zaustave sve sa srpskim ličnim kartama. Odluka Prištine je da se od 1. avgusta građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta.

U nedelju su se oko 17.30 časova začule sirene za vazdušnu opasnost u severnom delu Kosovske Mitrovice, posle čega su građani postavili barikade na pojedinim deonicama puta, a policija tzv. Kosova potom je zatvorila administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Takođe, na prelazu Jarinje je došlo do incidenta u kome je povređen Srbin N. V. iz Leška, koji je vozilom hitne pomoći transportovan u KBC "Kosovska Mitrovica".

Kako su mediji preneli, u selu Banje na KiM čula rafalna paljba, a selo se nalazi nedaleko od prelaza Brnjak. Kako kažu izvori iz Zubinog Potoka, pucnjava se čuje još od 20 časova. Kosovska policija saopštila je da na severu nema povređenih građana ili policijskih službenika. Iz policije je najavljeno da se blokade nastavljaju na nekoliko različitih lokacija na severu u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

23:53

Obraćanje predsednika Srbije je završeno

23:53

"Neki bili iznenađujuće korektni"

Uz zahvalnost Srbima na Kosovu i Metohiji, Vučić je dodao i da želi da se zahvali onima koji su podržali Srbiju.

"Zahvaljujem se čak i onima koji su bili korektni, iznenađujuće korektne stavove iznosili su od Karla Bilta do drugih od kojih to nikad ne bih očekivao. Veliko hvala i gospodinu Borelju i predstavnicima američke ambasade, a hoću da se zahvalim i one za koje to često podrazumevamo, a to su predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koji su tačno primetili šta je to što se dešava i reagovali na korektan način".

23:50

"Videli smo kako bi izgledalo u ozbiljnijim sukobima"

"Od regionalnih do mnogih drugih bezbednosnih službi, do medija, unapred su optužili Srbiju i rekli da ćemo tobož po ruskom nalogu da izvršimo 'invaziju' na tobož suverenu zemlju, iako je to po Ustavu ove zemlje i po međunarodno-pravnim aktima i Rezoluciji 1244 naša zemlja, pa bismo tako sebe i svoju zemlju napali..."

"To je ta pripremljena matrica i mogli smo da vidimo kako bi to izgledalo ako bi došlo do težih incidenata i ozbiljnijih sukoba", rekao je Vučić.

23:45

"Predaje neće biti"

"Radimo na smirivanju svega, sve što možemo i kako god možemo. To je za nas najvažnije. Kako sam vam rekao i danas i ponoviću to, bez obzira na to kako i koliko teško bilo, predaje neće biti i pobediće Srbija", poručio je predsednik Srbije Vučić

23:44

"Posebno hvala Srbima na KiM"

"Hoću posebno da se obratim narodu na Kosovu i Metohiji, predstoji nam verovatno najteža politička borba u nedeljama i mesecima pred nama. Želim da im kažem veliko hjvala što čuvaju srpsko ime i prezime na KiM", rekao je Vučić

23:43

Počelo je Vučićevo obraćanje!

"Završili smo sastanak u Generalštabu, pre toga je general Mojsilović imao sastanak s komandantom Kfora i protekao je u korektnom tonu. Bilo je mnogo laži i dezinformacija. U ponoć očekujem razgovor s komandantom Kfora, njegov dolazak u Kosovsku Mitrovicu i njegov razgovor sa Rakićem i sa predstavnicima Srba. Zamolili smo međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće. Molili smo ih da utiču na veoma neodgovornu albansku stranu da odloži primenu neodgovornih odluka pre nego se nađemo opet u Briselu i nastavimo dijalog. Za nas je jako važno da se dijalog nastavi i da nastavimo mirnim putim".

"Verujem da ćemo imati dobrih vesti, uslovno i kratkoročno govoreći. Kako i šta će to biti, ne mogu da tvrdim. Nadam se da će ovo večeras i sutra biti deeskalirano, a onda nam ostaje vreme da se pripremimo za razgovor i da pokušamo da kroz kompromisna rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanja mira. Sve što su radili i govorili danas pokazala je koliko je dugo pripremana ta akcija napada na Srbiju, a posebno naglašavam - Srbiju"

Ukratko

  • Oglasile se sirene na severu Kosova
  • Zaustavljen saobraćaj na Jarinju i Brnjaku
  • Srbin povređen na Jarinju
učitaj još +

Ukratko

učitaj još +