Srbija

NOVA HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV VOJISLAVA ŠEŠELJA! Evo za šta terete bivšeg lidera radikala

Autor Aleksandar Blagić

Podignuta je nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u večerašnjem obraćanju javnosti govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji, a na samom kraju je rekao da je dobio poruku u kojoj je obavešten da je stigla nova optužnica iz Haga protiv Vojislava Šešelja. Na optužnici se nalaze i još četiri saradnika Vojislava Šešelja.

"Stigla je iz Haga nova optužnica protiv Šešelja i njegova četiri saradnika za nepoštovanje suda. Tek da se na sve ove pritiske doda još nešto", rekao je Vučić.

Šešelj je prvobitno bio u pritvoru od februara 2003, kada se dobrovoljno predao, do 6. novembra 2014, kada je bio pušten na privremenu slobodu. U martu 2016. on je oslobođen odlukom Veća Haškog tribunala jer nije bio kriv ni po jednoj tački optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Njega je optužnica teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanja Hrvata iz Vojvodine. Ipak, sudija Antoneti pročitao je tada oslobađajuću presudu i rekao da je Vojislav Šešelj od tog 31. marta 2016. slobodan čovek

BONUS VIDEO:

(MONDO)