Srbija

SPREMAN SAM DA IDEM U HAG, ALI IMAM JEDAN USLOV! Vojislav Šešelj se oglasio, isplivala SVA IMENA optuženih?

Autor Ivana Vlajković

Oglasio se Vojislav Šešelj o novoj haškoj optužnici.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da stigla nova optužnica protiv Vojislava Šešelja iz Haga, kao i da se ona odnosi i na četvoro saradnika bivšeg lidera radikala.  Iz Srpske radikalne stranke dan nakon te izjave navode da ništa zvanično iz Haga nije stiglo. Kako javlja RTS, u stranci sa Magistratskog trga u Zemunu pretpostavljaju da su razlog za podizanje optužnice Šešeljeve knjige o procesu protiv njega. Skoro deceniju pošto se 2014. vratio u Srbiju s porukom da je pobedio Haški tribunal, Vojislava Šešelja bi u Hag da vrati pravni naslednik Tribunala.

Da je optužnica za nepoštovanje suda protiv njega i četvoro saradnika stigla u ambasadu Srbije u Holandiji, objavio je predsednik države, uz kratak komentar: "Tek da se na sve pritiske koje imamo doda još nešto", naveo je Aleksandar Vučić. Na osnovu ranijih poziva, iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine pretpostavljaju da su na optužnici i Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miroljub Ignjatović i Miljan Damnjanović.

Od Mehanizma za krivične sudove u Hagu komentara nema, ali ima od Vojislava Šešelja, u izjavi za Večernje novosti. "Spreman sam da idem na suđenje, ali imam jedan uslov. Pošto će uskoro Velika Britanija da potone u more i to će izazvati veliki talas na Severnom moru koji će zapljusnuti celu Holandiju, ne bih voleo da se u tom trenutku nađem u Sheveningenu i da se tamo udavim kao pacov. Tražim da se prvo Mehanizam premesti u neku sigurniju državu. Najbolje bi bilo u Kabul", izjavio je Šešelj.

Šešelj je prvobitno bio u pritvoru od februara 2003, kada se dobrovoljno predao, do 6. novembra 2014, kada je bio pušten na privremenu slobodu. U martu 2016. on je oslobođen odlukom Veća Haškog tribunala jer nije bio kriv ni po jednoj tački optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Njega je optužnica teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanja Hrvata iz Vojvodine. Ipak, sudija Antoneti pročitao je tada oslobađajuću presudu i rekao da je Vojislav Šešelj od tog 31. marta 2016. slobodan čovek.

BONUS VIDEO: 

 (MONDO)