"JOVAN KRSTITELJ JE NAŠ BANAĆANIN"! Čuveni slikar prekrio sveca u crkvi u Perlezu i "učinio" ga Srbinom

Sveti Jovan Krstitelj je u crkvi u Perlezu naslikan kao Banaćanin.

MONDO/Uroš Arsić

Ikonostas u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Perlezu oslikao je čuveni srpski slikar Uroš Predić. Posebno je zanimljivo na koji je način predstavio Svetog Jovana Krstitelja, a na šta je ekipi portala MONDO ukazao otac Aleksandar Nišević.

"Sveti Jovan Krstitelj se nalazi levo od severnih dveri i on se uvek tu slika. Uroš Predić ga je naslikao onako kakav je on bio. Bio je obučen u kamilju dlaku, u tu neku odoru koja se pravila od kamilje kože, i to je naslikao", započeo je razgovor naš sagovornik. 

This browser does not support the video element.

Otac Aleksandar Nišević priča o selu Perlez i crkvi Uspenja presvete Bogorodice  MONDO/Uroš Arsić

U nastavku razgovora, otac Nišević nam je ukazao na komad odeće koji je nacrtao veliki srpski slikar po svom umetničkom nahođenju.

"Prekrio je Svetog Jovana, odnosno njegov torzo, sa autohtonim banaćanskim ćebetom koji je odlika Banata. Ostavio je Svetog Jovana da je on naš Banaćanin jer ima taj prekrivač što je interesantno ovde za Perlez", kazao je. 

MONDO/Uroš Arsić 

Uroš Predić oslikao je ikonostas u crkvi u Perlezu jer je originalni spaljen tokom Mađarske bune 1848. godine. U njega je uložio ogroman trud i rad. Ikonostasu je dao unikatnost, specifičnost i autentičnost i nije samo Svetog Jovana Krstitelja naslikao na specifičan način. 

Kako smo ranije pisali, Uroš Predić je prekršio nekoliko pravila. 

"Prestona ikona Svete Majke se nalazi sa desne strane carskih dvori. Nju je naslikao bez Hrista iako je to njena punota, njen oblik i smisao. Urošu je bilo dozvoljeno da je naslika u molitvenom iskazu i položaju sa pogledom koji je uperen ka nebu. Naslikao je događaj između neba i nje u trenutku kad ona saznaje da će roditi Hrista. Naslikao je čuđenje, sve to je uspeo da prenese na platno i to je fenomenalno, majstorski uradio. Čak se i na njenim rukama vide vene i Majka izgleda kao da će sad izaći iz ikonostasa", istakao ranjie za MONDO otac Aleksandar Nišević.

Sagovornik nam je ukazao na još odstupanja koja je napravio čuveni slikar tokom oslikavanja ikonostasa.

"Centralna ikona koja je iznad prestonih bi trebalo da bude u centru. Ona predstavlja rađanje crkve, silazak Svetog duha na apostole. Međutim njemu je dozvoljeno da ta ikona bude pomerena. U tom centralnom medaljonu se nalazi prikaz Uspenje Presvete Bogorodice koja je hramovna slava. Ova crkva je posvećena Svetoj Majci i ta ikona se našla na centralnom delu jer je to i centralni događaj pa je samim tim i to dozvoljeno. Desno od južnih dveri uvek je ikona hramovne slave, međutim ovde je Sveti Nikola zato što Perlez najviše slavi Svetog Nikolu i zato što Srbi najviše slave Svetog Nikolu", kazao nam je ranije otac. 

Sveti Jovan Krstitelj

Sveti Jovan Krstitelj bio je jevrejski asketski propovednik iz 1. veka koji je vršio obredna kupanja na reci Jordan. Pozivao je ljude na pokajanje i okretanje Bogu. Bio je važna religijska ličnost 1. veka, čiji je pokret verovatno bio masovniji od Isusovog. Najpoznatiji je po tome što je krstio Isusa, koji je prihvatio njegovu poruku. Neki suštinski elementi Jovanovog pokreta, kao post i krštenje, su verovatno ušli u rano hrišćanstvo pod uticajem Jovanovih učenika.

Svojom pojavom, pustinožiteljstvom, propoveđu pokajanja i razobličavanjem silnika ovoga sveta pokazivao je crte koje će kasnije razviti jurodivi. U hrišćanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik (preteča) Hristov. 

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Bogojavljanje Bela Crkva  MONDO