Vrh katoličke crkve je (ponovo) u središtu skandala.

Italijanski mediji pišu da je vatikanska policija prošlog meseca prekinula homoseksualne orgije katoličkog vrha. Orgije su se dešavale u stanu koji pripada Kongregaciji za učenje vere, koja je, zamislite, između ostalog zadužena za istraživanje slučajeva pedofilije među sveštenicima i važi za najvažniju u Vatikanu!

Prostorije stana koristio je sekretar kardinala Frančeska Kokopalmerija, koji je jedan od ključnih savetnika pape. "Tajms" piše da ga je upravo papa predložio za unapređenje u biskupa.

Jedan od učesnika orgija se predozirao, pa je odveden u bolnicu gde mu je spašen život. Drugi se "duhovno oporavlja" i čeka suđenje u jednom samostanu, pišu italijanski mediji.

List "Il Fato Kotidijano" navodi da je papa bio "veoma besan" kada je saznao za slučaj.

Ovo nije jedini skandal koji je potresao Vatikan u poslednje vreme. Nedavno je i kardinal Džordž Pel optužen za pedofiliju, pa je otišao u Australiju da odgovori na optužbe o seksualnom zlostavljanju dece.

Policija u australijskoj državi Viktorija, gde je Pel 40 godina bio sveštenik, nije objavila detalje optužnice, odnosno gde i kada su se dogodila ta zlostavljanja dece. Pel odbacuje optužbe i tvrdi da je nevin.

Njega je papa imenovao da "sredi" finansije Vatikana, koje su godinama bile "uprljane" raznim aferama i pričama o malverzacijama.

Inače, i Pel i 69-godišnji kardinal Gerhard Miler, čelnik odeljenja za "vatikansku doktrinu", pripadaju takozvanoj "tvrdoj struji" u Vatikanu, i ne slažu se sa papinim reformama i blagonaklonim i liberalnijim stavovima o braku, razvodu...

Papa je, u međuvremenu, poručio Mileru da je njegovo vreme završeno, odnosno da mu neće biti produžen mandat na čelu najvažnije vatikanske Kongregacije.

"Ne znam zašto mi mandat neće biti produžen, ali između mene i pape Franje nema razlika u stavovima", tvrdi kardinal Miler u izjavi za "Algemajne cajtung", nemački list sa sedištem u Majncu, inače kardinalovog rodnog mesta.

Papa je odlučio da izmeni dosadašnje pravilo da mandati na važnim mestima budu automatski produžavani na još pet godina, a Miler je, kaže, "eto, bio prvi na listi".

"To nije problem, jer svako mora jednom dana da ode sa određenog mesta... Ostaću u Vatikanu, nastaviću da služim kao kardinal, raditi uobičajene svešteničke poslove. To je dovoljno za mene u Rimu. Biću običan penzioner", dodaje Miler.

Pojedini izvori iz Vatikana tvrde da je "papa Franja na velikom udaru" i da "raste otpor prema njemu".

"U poslednje vreme 'isplivalo' je nekoliko uznemirujućih stvari. I sve je to dovelo do ozbiljnih potresa. Papa gubi kredibilitet među mnogima u katoličkom vrhu", tvrde neimenovani izvori za "Tajms".

Prvi čovek katoličke crkve na meti je kritika i zbog mnogih kadrovskih izbora u svom najbližem okruženju.

Ima i mišljenja da se sve ove priče o skandalima namerno poturaju kako bi bila oslabljena pozicija pape.