• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mudis: Hrvatska upola manja, a za trećinu jača

Izvor MONDO/Agencije

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, koja tek treba da "naplati" rezultat reformi, ocenjuje rejting agencija Mudis.

Ova agencija procenjuje da će privreda Srbije u predstojećim godinama biti podstaknuta strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

Mudis je državnim obveznicama Hrvatske, čime se meri verodostojnost jedne zemlje pred očima svetske finansijske javnosti, dodelio ocenu "Ba2" (uz stabilnu/nepromenjivu prognozu u kraćem roku), dok je ocena državnih obveznica Srbije niža za jedan nivo i iznosi "Ba3" (takođe, uz stabilnu prognozu).

Time agencija ulagačima signalizira da kupovina obveznica dve zemlje ima karakter špekulacija, ili kako se to u žargonu zove "smeća", i da ne ulazi u kategoriju investicija, napominju stručnjaci.

Ni gore, ni dole: S&P nam zadržao kreditni rejting

U komparativnoj analizi "Vlade Hrvatske i Srbije - razvijenija ekonomija i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil" agencija ukazuje na velike dugove obe zemlje.

Tako je u Hrvatskoj udeo duga u bruto domaćem proizvodu u 2016. godini iznosio 84,2 odsto, a u Srbiji 74 odsto, u poređenju sa prosečnih 47,6 odsto za slične zemlje sa rejtingom "Ba".

Dobre vesti: Mudis povećao kreditni rejting Srbiji

Mudis primećuje i da su stope nezaposlenosti u obe zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva, sprovedene 2014. godine, "dovele do većeg udela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru".

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bobbie

Imaju primorje gde godisne uzimaju ogroman novac od turizma.To je ono sto ih vadi.

Srbin...provincijala

Koja ekonomija u Hr, pa oni smislili zakon o jednoj firmi koja drzi celu zemlju. Ukratko, propali su, samo im to jos niko nije rekao.

special image