Vatikanska banka objavila je izvještaj za 2016. godinu, a u njemu se navodi da šestorica članova Kardinalske komisije za nadzor delovanja Instituta za religijska dela, poznatog i kao Vatikanska banka, u njoj čuvaju milione.

Hrvatski portali nezvanično saznaju da nije reč o privatnom novcu kardinala, ali i dalje nije poznato čiji je novac.

Prema izvještaju, Nadzorni odbor dobija godišnje 264.500 evra, direktorat 299.300, a revizija 83.000 evra.

Mediji napominju da je pre mesec dana, par sedmica uoči objavljivanja izveštaja, prvi glavni revizor vatikanskih finansija Libero Milone podneo ostavku.

Vatikan nije naveo razlog odlaska glavnog "izvođača" reformi koje papa Franjo želi da sprovede.

Finansijski stručnjak Libero Milone, italijanski verski laik koji je veliki deo karijere proveo u revizorskoj kući "Dilojt Tuš", imenovan je 2015. godine za glavnog revizora Vatikana.

Po njegovom dolasku, formirana je "trojka" zadužena za modernizaciju i nadzor ekonomskog i finansijskog sistema Vatikana, uz australijskog kardinala Džordža Pela, koji je sada osumnjičen za umešanost u pedofilsku aferu u Autraliji, i njemačkog kardinala Rajnharda Marksa, koordinatora Ekonomskog saveta.

Skandali u Vatikanu: Homoseksualne orgije, pedofil

Kardinal Pel, koji se bavi ekonomskim pitanjima Vatikana, otkrio je da su pronađene stotine miliona evra na računima brojnih vatikanskih odeljenja, ali nisu bili iskazani u finansijskim izveštajima, objavile su agencije.

U tekstu nije navedeno da je reč o zloupotrebama, već se objašnjava da su vatikanska odeljenja dugo imala "odrešene ruke" u vođenju finansija.

Papa Franja je pokrenuo seriju reformi da bi riešio problem često netransparentnih vatikanskih finansija, uključujući obnovu Vatikanske banke.