Kebab i giros će se i dalje jesti u mnogim gradovima Evrope!

Predlog da se ova orijentalna brza hrana, omiljena širom Evrope, "protera" jer je nezdrava, nije danas prošao u Evropskom parlamentu.

Za izglasavanje zabrane bilo je potrebno najmanje 376 glasova, ali su za apsolutnu većinu nedostajala tri glasa. Ishod glasanja bio je ovakav: 373 za zabranu, 272 protiv i 30 uzdržanih.
Kebab i giros su omiljena jela u Zapadnoj Evropi, pogotovo u noćnim satima, kada treba "neutralisati" alkohol u organizmu.

Međutim, bilo je predloženo da se novim zakonom zabrani dodavanje fosfata u zamrznuto meso.  Fosfat obezbeđuje bolju koheziju različitih sastojaka mesa na ražnju i meso bi se bez fosfata isušilo.

Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, gde se nalaze i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope.

Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i tri fosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.

Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kojem se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.

Jedna od stranaka koja se zalagala za odbranu ovih popularnih jela je i Evropska narodna partija (EPP Group), čiji su poslanici istakli da u kebabu ima manje fosfata nego u koka-koli.

Predstavnica te partije Renate Zomer izjavila je da nema nikakvih dokaza da nivo fosfata u kebabima ima negativne efekte na zdravlje.

"Fosfati se koriste u smrznutom mesu kako bi ono bilo kompaktno, očuvalo se. Bez fosfata, mesa bi se u restoranima služila u obliku slonovog stopala!", primetila je ona.

Samo u Nemačkoj se dnevno proda tri miliona porcija kebaba, a u Velikoj Britaniji 1,3 miliona.

Procena je da oko 200.000 ljudi radi u kebab industriji širom Evrope.