• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rajsova se više ne nada miru do kraja 2008.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je u četvrtak da polaže malo nade u postizanje mira između Izraela i Palestinaca do kraja ove godine, ali je dodala da je važno podržati nastavak pregovora.

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je u četvrtak da polaže malo nade u postizanje mira između Izraela i Palestinaca do kraja ove godine, ali je dodala da je važno podržati nastavak pregovora.

Po dolasku u Tel Aviv, na početku četvorodnevne posete Bliskom istoku, ona je objasnila da nove vlade u Izraelu i SAD moraju imati čvrstu osnovu za nastavak mirovnog procesa u 2009.

To je osma poseta Rajsove regionu otkako su krajem novembra 2007. u američkom gradu Anapolisu obnovljeni bliskoistočni mirovni pregovori. Tada je dogovoreno da se mirovni sporazum postigne do kraja ove godine.

Ionako prembaciozan, taj cilj je sada teško dostižan jer će se u Izraelu 10. februara održati vanredni parlamentarni izbori, zbog ostavke premijera Ehuda Olmerta, kome preti otpužnica za korupciju.

Rajsova će osim Izraela i Zapadne obale posetiti i Egipat i Jordan da dobije arapsku podršku za pregovore.

"Očito Izrael je usred izbora i to ograničava sposobnost svake vlade da zaključi ono što je srž sukoba za Izrael i Palestince bila 40 godina", rekla je Rajsova novinarima na putu za Izrael.

Ona je dodala da nikada nije želela da iznosi predviđanja, ali da je sada situacija drugačija jer Izrael ide ne izbore.

Glasanje je zakazano za 10. febuar, nakon sto je Olmert dao ostavku 21. septembra. Šef izraelske diplomatije Cipi Livni dobila je dan kasnije mandat od predsednika Izraela Šimona Peresa za sastav nove vlade, ali u tome nije uspela, pa se Peres odlučio za izbore.

"Mi očekujemo da je proces Anapolis stvorio temlje koji će omogućiti osnivanje palestinske države, kada to političke okolnosti dozvole", objasnila je Rajsova dodavši: "Šta god se desilo do kraja ove godine, imate jake osnove za kretanje napred."

Ovo je prvi put da je Rajsova javno priznala da su male šanse za postizanje mira kako je bilo planirano, iako ih nije sasvim isključila.

Ona je u svojstvu državnog sekretara bila na Bliskom istoku više od 20 puta, ali u mirovnom procesu, uprkos takvom trudu, nisu do sada postignuti opipljivi rezultati.

Glavni nesporazumi između dva naroda su status Jerusalima, buduće granice dve države i sudbina palestinskih izbeglica i jevrejskih naselja.

U trenutku kada je izabran novi američki predsednik, očekuje se da pregovori između Izraelaca i Palestinaca budu ostavljeni po strani bar nekoliko meseci.

Osim promene koju je donela pobeda Baraka Obame u SAD i izraelske izborne kampanje, palestinsko rukovodstvo nije jedinstveno.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa umerenijeg Fataha, kontroliše samo jednu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu, dok pojasom Gaze vlada rivalski, radikalni islamistički Hamas.

Izrael pregovora samo s Abasom, a pojas Gaze nastoji što više da izoluje, jer Hamas smatra terorističkom organizacijom.

Rajsova će se sastati s Abasom i Olmertom i glavnim pregovaračima obe strane, a zatim joj u nedelju u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku predstoji sastanak četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika - SAD, UN, EU i Rusije.

Tada će obe strane dati izveštaj o statusu pregovora.

Izraelski mediji komentarišu da odlazeći američki predsednik Džordž Buš ostavlja Obami viziju od dve države - Izraelu i Palestini koje će živeti u miru i stabilnosti jedna pored druge i takozvanu mapu puta do tog mira na Bliskom istoku, pokrenutu još 2003. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image