Veliki imam Kaira o poligamiji
MONDO/Tamara Sekulović Ilustracija

"Oni koji kažu da brak mora biti poligaman, greše. Treba da stihove (Kurana) čitamo u celosti", rekao je šeik Al Tajib.

Veliki imam džamije Al Azhar se među sunitima smatra vrhovnim autoritetom u tumačenju islamskih zakona.

Al Tajib je rekao da je monogamija pravilo, a mnogoženstvo ograničena na izuzetke, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, mnogoženstvo u islamu je ograničeno i zahteva "pravičnost", a "ako nema pravičnosti, zabranjeno je imati više od jedne žene".

On je dodao da je praksa uzimanja više žena potiče od "nedostatka razumevanja Kurana i tradicije Proroka", kao i da je često "nepravedna prema ženama i deci".

Veliki imam je takođe pozvao na promenu načina na koji se pristupa pitanjima žena.

"Žene predstavljaju polovinu društva. Ako o njima ne vodimo računa, to je kao da hodamo samo na jednoj nozi", rekao je Al Tajib.

Brutalna kazna za poligamiju: Kamenovana do smrti

Ti njegovi komentari, koji su u petak emitovani direktno preko egipatske državne televizije, izazvali su žestoku debati na društvenim mrežama, gde su neki podržali velikog imama i založili se za potpunu zabranu mnogoženstva, dok su drugi, uglavnom iz redova ultrakonzervativnog pokreta salafista, pozivali muškarce da uzmu više od jedne žene.

Poligamija u SAD "normalna pojava"!?

U islamu je muškarcima dopušteno da ima najviše četiri žene, pod uslovom da prema njima jednako postupa. Iako je poligamija dozvoljena u većini muslimanskih država, osim u Tunisu i Turskoj, ta praksa nije uobičajena, navodi AP.