• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BLAJBURG: Hitlerov pozdrav, ima uhapšenih!

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

U Blajburgu, u Austriji, danas je 74. put održana komemoracija pripadnicima ustaških formacija ubijenim na području tog mesta blizu slovenačke granice neposredno po okončanju Drugog svetskog rata. Jedna osoba uhapšena.

Na centralnoj komemoraciji, koju organizuje takozvani Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor, okupilo se oko 10.000 ljudi.

Komemoracija je održana oko 14 sati, a nešto pre toga služena je i misa. Ipak nije sve prošlo bez incidenata. Austrijska policija u jednom trenutku je privela muškarca koji je podigao ruku i pozdravio okupljene nacističkim pozdravom, kao Adolf Hitler. On je sproveden u zatvoru u Klagenfurtu.

U Blajburgu su održana i dva kontraprotesta, ali nije bila dopuštena šetnja do Blajburškog polja, već su skupovi održani kod železničke stanice, odnosno u centru grada.

Organizovali su ih austrijski Zeleni i Nezavisna levica, a na jednom od skupova su bili i predstavnici hrvatske Radničke fronte. Okupljeni su nosili transparent s natpisom "Ustaše i četnici, zajedno ste bežali", kao i jugoslovensku trobojku.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Učesnici demonstracija protiv komemoracije kretali su se u pratnji austrijske policije, koja je rasporedila oko 450 pripadnika na skupu. Na početku kolone se nalazio traktor na kojem je postavljena zastava bivše Jugoslavije.

Policijsko vozilo zvučnom porukom obavestilo je demonstrante da su pod videonadzorom.

Predstavnici "Radničke fronte" poručili su na protestu da su "došli da pokažu da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu".

Austrijska policija upozorila je da su pooštreni zakoni i da se neće tolerisati oznake vojske tzv. Nezavisne Države Hrvatske koje su izjednačene sa nacističkim oznakama iz Drugog svetskog rata.

Predviđene su novčane, ali i kazne zatvora do 20 godina.

Crkva u Koruškoj je pre dva meseca odbila zahtev Hrvatske biskupske konferencije da u Blajburgu bude održana misa.

Austrijski sveštenici smatraju da ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

U Blajburgu danas neće biti hrvatskih zvaničnika, ali je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ovo mesto obišla pre nekoliko dana, a prekjuče se pred spomenikom poginulim ustašama poklonio predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Hrvatska: Veličanje ustaškog koljača

U organizaciji Udruženja antifašista Koruške, predstavnici antifašista iz Italije, Slovenije i Hrvatske protestovali su prošle sedmice protiv današnjeg skupa, koji vide kao promovisanje fašizma.

Komentari 33

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TT

Koliki moras biti necovjek (da ne koristim neku goru rijec) da bi slavio bilo kod ustasu ili domobrana i davao im pocast?!

S

Za Divac... Na tebe

Losmi

“Nacija” bez istorije, mora nesto da slavi. Koliko god to sramotno bilo.

special image