Američki portal Ratna zona, piše da američko Ratno vazduhoplovstvo namerava da kupi dva transportno-lansirna sistema, koji po spoljnom izgledu i karakteristikama podsećaju na ruske protivavionske raketne sisteme "S-300PMU-1" i "S-300PMU-2".

Jedinice sa ovim sistemom biće uključene u vojne vežbe na poligonu u saveznoj američkoj državi Juta.

Ovi modeli su neophodni za obučavanje vojnog osoblja. Za održavanje obuke neophodno je da instalacije imaju najsličnije karakteristike sa originalom, navode iz Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Osim toga, modeli treba da poseduju i radarski presek kao kod originala, a u idealnom slučaju i odgovarajuće elektro-optičke i infracrvene karakteristike.

Kako su istakli iz komande, zvanični zahtev za kupovinu detaljnih modela pojaviće se krajem septembra, ali je prva odgovarajuća prijava već podnesena, 29. avgusta.

Ruski raketni sistem "S-300", dometa do 200 kilometara, traženi je izvozni proizvod za mnoge zemlje koje mu daju prednost nad NATO odnosno američkim naoružanjem. Svoju efikasnost potvrdio je u građanskom ratu u Siriji, pa ga je naručio, i to noviju generaciju, najjači NATO partner na Bliskom istoku - Turska, uz veliko protivljenje Vašingtona.

Taj sistem "S-400", sa dupliranim dometom na kome obara sve preteće u vazduhu, i sama Rusija tek širi u svom aosrtimanu naoružanja.