Arheolozi koji rade na ovom lokalitetu pronašli su u lokalnom kamenolomu oko 12.000 kamenih alatki i oružja kakvo su koristili neandertalci.

Kako prenosi Dejli mejl, to otkriće opovrgnulo je ranije teorije da su grčka ostrva naseljena pre oko 9.000 godina.

Naučnici sada smatraju da su neandertalci bili toliko sofisticirani da su znali da prave brodove ili da je u ledenom dobu nivo mora bio toliko nizak da su mogli da ga pregaze do ostrva.

Koja god teorija se pokaže kao tačna, biće dokaz da su neandertalci mogli da se adaptiraju novoj okolini, smatraju stručnjaci.

Arheolog Tristan Karter sa kanadskog Univerziteta Mekmaster sa kolegama radi na Naksosu od 2013, u kamenolomu Stelida na severozapadnoj obali ostrva.

Arheolozi su iskopali hiljade komada alatki i oružja napravljenih od lokalnog kamena iz perioda pre 13.000 do 200.000 godina

Alatke su veoma slične onima koje su koristili neandertalci što ukazuje na to da su u tom periodu ovi ljudski preci naseljavali ostrvo.

“Sve do nedavno, ovaj deo sveta je bio nebitan za proučavanje prvih ljudi”, rekao je Karter. “Ali, sada nas ovi rezultati primoravaju da ponovo razmotrimo istoriju mediteranskih ostrva”.

Zna se da su lovci kamenog doba naseljavali kopneni deo Evrope još pre milion godina ali se do sada verovalo da su mediteranska ostrva naseljena tek pre nekih 9.000 godina i da ostrva naselili poljoprivrednici.

Naučnici su, naime, verovali da su samo moderni ljudi – Homo sapijensi - bili dovoljno sofisticirani da prave brodove i tako stignu do udaljenih ostrva.

S tim na umu, arheolozi su mislili da je Egejsko more nepremostiva prepreka za neandertalce i druge ljudske pretke da pređu iz Turske u Grčku, odnosno da su do ovih predela mogli da stignu samo preko današnjeg jugoistočnog Balkana.

Otkriće na Naksosu međutim ukazuje na to da bi ovu pretpostavku trebalo ponovo razmotriti.

Jedno objašnjenje bi bilo da su neandertalci umeli da naprave jednostavna plovila kojima su prelazili kratke razdaljine. Druga je da je do egejskih ostrva moglo da se dopešači zbog niskog nivoa mora u vreme poslednjeg ledenog doba, odnosno da je između Afrike i Evrope postojao kopneni most u okviru koga je bio i Naksos.

Arheolozi kažu da je ova oblast bila privlačna prvim ljudima zbog obilja sveže vode i sirovina, ali da su naseljenici morali da se suoče i sa novim okruženjem, nepoznatim životinjama, biljkama i bolestima što ukazuje na to da su morali da budu adaptibilni.