Posle četvorodnevnog sastanka visokih čelnika vladajuće Komunističke partije u Pekingu, iza zatvorenih vrata, parlamentarac Šen Čunjao je rekao da je Hongkong bio važna tema sastanka i poručio da Kina neće tolerisati izmenu formule "jedna zemlja dva sistema" i da će podsticati  vlade Hongkonga i Makaa da ojačaju sprovođenje zakona.

Hongkong i Makao, a naročito službenici i mladi ljudi, moraju da porade na svom "rodoljublju" ali i poznavanju kineske istorije i kulture, rekao je Šen i dodao da će partija "odlučno čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, kao i dugoročni prosperitet i stabilnost Hongkonga i Makaa i da  neće tolerirati bilo kakve izazove za načelo 'jedna zemlja, dva sistema'".

Partija "neće tolerirati podelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti i odlučno će sprečiti uplitanje stranih snaga u pitanja Hongkonga i Makaa i od izvođenja separatističkih, subverzivnih, infiltracijskih ili destruktivnih aktivnosti".

Proteklih pet meseci antivladinih protesta u bivšoj britanskoj koloniji predstavlja najveći unutrašnji izazov vladi predsednika Si Đinpinga otkako je stupio na dužnost krajem 2012. godine.

Centralne kineske vlasti tvrde da se ne upliću u situaciju u Hong Kongu i optužuju SAD i Veliku Britaniju da kontrolišu demonstrante.

Protesti koji su počeli kao protivljenje sada povučenom zakonu o izručenju prerasli su u demokratski pokret protiv onoga što smatra jačanjem stiska Pekinga oko azijskog finansijskog čvorišta, za koje demonstranti kažu da podriva "jedna zemlja, dva sistema" formulu koja je obećana kada je Hong Kong vraćen Kini 1997. godine, uz garanciju sloboda kojih nema u kontinentalnoj Kini.