U vesti nije navedeno čime se u vreme svetske nestašice toalet papira zbog pandemije korona virusa koriste američki mornari ali bi  po brodu trošak za vodoinstalatere mogao da dođe na 400.000 dolara, navodi se u zvaničnom izveštaju.

Nosači aviona "Džerald R. Ford" iz 2017. godine, inače najskuplji brod na svetu, i "Džordž H.V. Buš" iz 2009. imaju kanalizacioni sistem sličan komercijalnim avionima, ali trebalo bi da je prilagođen da ga koristi po više od 4.000 ljudi.

Tek u praksi se ispostavilo da su kanalizacione cevi tih brodova preuske da bi primile sve što mornari "puštaju" nis WC šolje.

Službe za održavanje su utvrdile da kanalizacioni sistemi nosača aviona zato zahtevaju skupo redovno ispiranje hemikalijama.

Odbor Senata za oružane službe je utvrdio još 150 slučajeva drugih problema sa održavanjem brodova Ratne mornarice, što bi moglo da košta više od 130 milijardi dolara.

"Postojeća politike i smernice nisu osigurale pouzdanost novih brodova i da se mogu održavati onako kako je planirano", navodi se u izveštaju.