Za odluku da se stalni odbor ovlasti da izradi nacrt zakona glasalo je 2.878 članova Nacionalnog narodnog kongresa, jedan je bio protiv, a šest osoba je bilo uzdržano, prenosi Rojters.

Zakonom bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu.

Predlog zakona podrazumeva i da će "kada je potrebno, relevantni organi nacionalne bezbednosti" centralne vlade osnovati agencije (za primenu sile) u Hongkongu "kako bi se ispunile relevantne dužnosti da se osigura nacionalna bezbednost u skladu sa zakonom".

To znači, kako navodi BBC, da bi Peking mogao da ima svoje agencije za sprovođenje zakona u Hongkongu, pored gradskih agencija.

Predlog zakona će sada biti prosleđen Stalnom komitetu Komunističke partije i on bi mogao da do avgusta postane zakon.

Vlasti Hongkonga insistiraju da je zakon ključan da se reši pitanje sve većeg nasilja i "terorizma" i poručuju da građani nemaju razloga da se plaše.

U sredu su zbog pomenutog nacrta zakona o bezbednosti organizovani protesti zbog kojih je policija ponovo morala da upotrebi suzavac i uhapsi 360 demonstranata, a u toku večeri demonstranti su i dalje bili na ulicama tražeći nezavisnost od Kine uz obrazloženje "da je to sada jedini izlaz".

Građani Hongkonga se u gotovo neprestanim protestima, povremeno veoma nasilnim, bune zbog nametanja "kineskih zakona" od juna 2019. godine. Pokretač je bio zakon koji dozvoljava "izručenje" okrivljenih Kini.

undefined protesti

A ŠTA KAŽU AMERIKANCI

Na vesti o spornom zakonu iz SAD, kao "svetskog policajca", dolaze kontradiktorne informacije i to od iste osobe.

"Pogubna odluka Pekinga da jednostrano i proizvoljno nametne zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu samo je poslednja u nizu akcija koje suštinski narušavaju autonomiju i slobode Hong Konga", rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo je dodao da Kina time krši sopstvena obećanja stanovnicima Hong Konga prema zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji (o vraćanju Hongkonga Kini), koja je međunarodni ugovor.

Prema njegovim rečima, danas niko razuman ne može da tvrdi da je Hong Kong zadržao visok stepen autonomije u odnosu na Kinu, a s obzirom na činjenice na terenu.

"SAD su se nekada nadale da će slobodan i prosperitetni Hong Kong biti uzor autoritarnoj Kini, ali sada je jasno da Kina oblikuje Hong Kong prema sebi. Sjedinjene Države stoje sa narodom Hong Konga u borbi protiv sve većeg uskraćivanja autonomije koju im je obećala Komunistička partija Kine", navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

Istovremeno, uz ovu "vest ka spolja" dolazi i ona "ka unutra". Isti taj Pompeo obavestio je Kongres da administracija predsednika Donalda Trampa više "ne smatra Hongkong kao oblast koja je autonomna od kopnene Kine".

Tom objavom američkim zakonodavcima priprema se teren da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala od kada je vraćena pod upravu Kine 1997.

Pompeo je rekao da se Hongkongu više ne garantuje da bude tretiran po američkim zakonima na isti način na koji su ti zakoni primenjeni pre jula 1997. godine.