Agencija za planiranje porodice očekuje dodatnih 400.000 porođaja zbog mera izolacije koje su ograničile pristup kontracepciji.

Upotreba kontracepcije je od početka epidemije u martu "drastično opala", potvrdio je agenciji Frans pres šef indonežanske službe za planiranje porodice Hasto Vardojo, prenosi Beta.

Zdravstveni zvaničnici strahuju od povećanog broja abortusa ili smrti majki. "Takođe smo zabrinuti (zbog rizika) od neuhranjenosti, ne mogu sve porodice da priušte da dobro hrane decu", dodaje Vardojo

Pošto je pristup bolnicama postao otežan, vlasti su morale da pronađu kreativna rešenja za promovisanje kontrole rađanja, pa su motorizovane lekarske ekipe obilazile sela kako bi upozorile stanovništvo da nije dobar trenutak za pravljenje beba.

"Možete da imate seksualne odnose. Možete se venčati. Ali, nemojte zatrudneti... Tate, kontrolišite se... nema seksa bez kontracepcije", upozoravali su lekari preko megafona.

Indonezija sprovodi politiku planiranja porodice još od Suhartove diktature pre 50-ak godina, što je u velikoj meri smanjilo stopu rađanja, pa je broj dece po majci 2,34 u ovoj zemlji sa gotovo 270 miliona stanovnika.

Ove nedelje je pokrenuta velika akcija podele kontraceptivnih sredstava za oko milion Indonežana i to u samo jednom danu. Prezervativi su u Indoneziji i dalje nepopularni, a 98 odsto korisnika kontraceptivnih sredstava su žene koje koriste hormonske injekcije ili kontraceptivne pilule.

U Indoneziji je više od 57.000 osoba zaraženo korona virusom, a gotovo 3.000 je umrlo od posledica bolesti, ali se pretpostavlja da ima mnogo više zaraženih zbog ograničenog broja testova. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.