Ostrvo Buton se nalazi na 19. mestu najvećih ostrva u Indoneziji, u jugoistočnoj regiji Sulavezi, a prava atrakcija su domoroci iz plemena Buton, koji su podijeljeni u nekoliko manjih.

Neki od njih imaju Vardenburgov sindrom, koji im utiče na pigmentaciju, zbog čega imaju neobično plave oči.

Ova pojava je prava retkost u Indoneziji, pošto tamošnji stanovnici uglavnom imaju tamnu kosu i tamne oči, a neretko se rađaju i sa različitim bojama očiju.

U pitanju je nasledna genetska mutacija za koju se procenjuje da u nekom obliku ima jedna od 42.000 osoba. Taj sindrom, međutim, može dovesti i do gubitka sluha.

Pripadnike plemena Buton fotografisao je, tokom nedavne posete ostrvu, Korčnoi Pasaribu, geolog iz Džakarte. Ovaj 38-godišnji fotograf dokumentuje život u ruralnoj Indoneziji od septembra 2019, sa posebnim fokusom na brojna plemena i kulturno nasleđe.

Pasaribu navodi da mu je fotografija hobi, a da zapravo radi kao geolog u rudniku nikla.

"Plave oči su jedinstvene i lepe i one su moja inspiracija. Plava mi je omiljena boja očiju", rekao je on.

Indonezija je prostrani arhipelag sa više od 350 dijalekata i podkultura. Ostrvo Buton, veličine oko 2.700 kvadratnih kilometar, jedno je od većih indonežanskih ostrva. Na tom ostrvu živi nešto manje od 450.000 ljudi, od kojih većina u malim, izolovanim plemenima.

(Mondo/Nezavisne novine)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.