DNK koji vaša beba prima od vas i vašeg partnera određuje hoće li oči biti smeđe, plave, zelene ili druge boje.

Uz česta pitanja o tome kada beba počinje da sedi, puzi i hoda, mnoge roditelje zanima boja očiju njihovog deteta. Hoće li bebine oči ostati tako svetle? Hoće li beba na kraju imati tatine plave oči? Ili će biti kao mama, smeđih očiju? Zašto tvoje dete ima puno tamniju boju očiju od svoje braće i sestara? I zašto se bebama uopšte menja boja očiju?

Kada se bebe rode, posebno one svetle puti, imaju svetlu boju očiju zbog jako malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina u dužici, obojenom delu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati. Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom telu.

DNK koji vaša beba prima od vas i vašeg partnera određuje hoće li oči biti smeđe, plave, zelene ili druge boje. Dete se može roditi sa plavim očima (jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte ne proizvode melanin dok je beba u materici), ali nakon rođenja - svetlo podstiče proizvodnju melanina, zbog čega se boja očiju može promeniti tokom vremena.

Važno je razumeti da nije boja pigmenta ta koja uzrokuje promenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku, kažu stručnjaci, i dodaju kako je jedini pigment koji imamo u očima smeđi, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svetlije ili tamnije. Bez obzira na nauku, čini se kao jednostavna jednačina. Jedan roditelj sa smeđim očima plus drugi roditelj sa smeđim očima jednako je jedna beba sa smeđim očima, zar ne? Ne nužno.

Postoje višestruki geni u našem telu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oboje roditelja imaju smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči, ako roditelji imaju gene za plave oči negde u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može preneti kroz niz generacija kao recesivan. Niko ne može da zna koju boju očiju će imati dete kad odraste. Kako roditelj s jednom bojom očiju može imati gene za drugu boju očiju? Kroz svoje bake i deke, naravno.

Bebina boja očiju zavisi, ne samo od boje očiju mame i tate, već i od boje očiju svojih baka i deda. Tako, ako vi i vaš partner oboje imate smeđe oči, a vaša beba ima zelene, baba ili deda mogli bi biti razlog tome. Čak i tada nemojte misliti kako su sva predviđanja čvrsto određena.

Niko, uključujući i lekara, ne može da predvidi koju boju očiju će imati vaše dete kada poraste. I što god vaša beba jede, radi ili koliko je malo ili puno izložena svetlosti, takođe, ne znači ništa. Sve je stvar genetike, ničeg više. Ali, treba zapamtiti da ako je beba rođena sa smeđim očima, to znači da već ima količinu melanina određenu genetskim kodom, odnosno, detetova boja očiju se više neće menjati.

Najveću promjenu najvjerovatnije ćete primetiti od šestog do devetog meseca života

Stručnjaci tvrde kako ćete najveću promenu najverovatnije primetiti od šestog do devetog meseca života. Tokom nekoliko sedmica ili meseci, mogli biste da primetite kako bebina boja očiju postaje tamnija. Promena je toliko postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana vaše dete ne probudi i iznenadi vas sa drugačijom bojom očiju.

Do 12. meseca, većina beba ima svoju trajnu boju očiju iako stručnjaci govore kako se kod neke dece boja očiju može menjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su retki i promena se ne događa preko noći. U svakom slučaju, bebina boja očiju promeniće se bez ikakvog uticaja na vid ili neke druge probleme sa očima. Ali, ako se boja očiju promeni kod samo jednog oka ili ako primetite da su bebine oči mutne, svakako posetite pedijatra ili dečjeg oftalmologa.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.