Francuska danas obeleževa tragičnu godišnjicu napada 13. novembra 2015, najgorih ikada zabeleženih u Francuskoj, u kojima je ubijeno ukupno 130 ljudi i ranjeno na stotine osoba.

I danas, pet godina kasnije, francusko i evropsko društvo bore se sa istim strahom od terorizma. Napadi se ponavljaju, i baš sada unazad nekoliko nedelja uoči godišnjice krvavog masakra koji svet neće zaboraviti, počeli su opet da se dešavaju. 

Odsecanja glava i brutalna ubistva islamskih ekstremista ponovo su se preselila u srce Evrope. Napad u crkvi Notr Dam u Nici i svirepo ubistvo nastavnika istorije i geografije Samuela Patija kojem je islamista odsekao glavu jer je na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Ozbiljna teroristička pretnja posle napada u Parizu 2015. godine, i dalje je prisutna.

Podsećamo vas kako je to bilo u Parizu pre tačno pet godina kada su se desili koordinisani napadi džihadista na više lokacije. Reč je o najgorim terorističkim napadima ikada zabeleženim u Francuskoj. Odgovornost je preuzela Islamska država.

Sve se desilo u večernjim satima i to na više lokacija.

Tri bombaša samoubice 13. novembra 2015. digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vreme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i treći ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana.

Najviše žrtava, 90, bilo je u Bataklanu. Tu se dešavala i višesatna talačka kriza.

Taj napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgradju.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbedjenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetno retka mera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgradjima francuskih gradova 2005. godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU