Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovarao je na pitanja ruskih građana u tradicionalnom televizijskom programu "Direktna linija". Ove godine je na adresu Kremlja stiglo više od milion pitanja putem kol centra, sms i video poruka ili mobilne aplikacije "Moskva-Putinu".

Pitanja na koja Putin odgovara su iz različitih oblasti - od spoljne poltike, do ekonomije i klimatskih promena, međutim, kako ističe portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Ruse je ove godine najviše zanimala zdravstvena politika i vakcinacija protiv korona virusa. Spoljnopolitička pitanja pala su u drugi plan, uz izuzetak zategnutih rusko-američkih odnosa.

Program je otvorilo pitanje o novom pandemijskom talasu koji je izazvao zarazniji delta soj, kao i o obaveznoj vakcinaciji za radnike koja je uvedena u Moskvi.

"Rekao sam da ne podržavam obaveznu vakcinaciju i stojim pri tome. Кako se ne bi desio lokdaun, regioni uvode obaveznu vakcinaciju. Dalje širenje infekcije se može sprečiti samo zahvaljujući vakcinaciji", kazao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da regioni pokušavaju da izbegnu novi lokdaun uvođenjem posebnih mera koje će zaštiti najranjivije stanovništvo.

Jednog građanina je zanimalo koju je vakcinu Putin primio i da li je uopšte primio s obzirom na to da nije objavljen video snimak njegove vakcinacije.

"To sam namerno odlučio. Zamolili su me da ne kažem kako ne bih stvorio konkurenciju. Moja odluka je bila da primim Sputnjik V vakcinu. Uradio sam test i pokazao je da imam visok nivo antitela", rekao je Putin.

(Mondo)