To znači da su svi putnici koji su došli sa ovim prevoznikom u Grčku sada ostavljeni da se sami snalaze za prevoz u Srbiju, bez ikakve prethodne najave i obaveštenja. 

Ekipa MONDA razgovarala je sa putnicom koja je sa maloletnim detetom ostavljena da se sama snađe za povratak kući, kao i sa zaposlenima iz firme Gea tours, koji su za MONDO objasnili svoju odluku. 

OBUSTAVLJAJU PREVOZ JER IH REKETIRAJU?

Prevoznik Gea Tours objavio je na svom internet sajtu da obustavlja svaki dalji prevoz putnika. 

"Usled toga što grčke pogranične službe onemogućаvaju nesmetan kombi prevoz, nismo u mogućnosti da nastavimo sa prevozom na ovoj destinaciji do daljnjeg. Ukoliko dođe do promena, blagovremeno ćemo vas obavestiti na FB i IG nalogu i na našem sajtu. Ekipa Gea Tours-a", piše na njihovom zvaničnom sajtu. 

U nastavku, iz agencije Gea Tours dodali su: 

"Nije samo do ogromnih i bezrazložnih kazni, mučenja putnika i vozača, već i tehničkih nemogućnosti da vozimo za Grčku. Jednostavno nas reketiraju i stavljaju do znanja da smo nepoželjni. Nas nema ko da zaštiti na graničnim prelazima ma koliko putnika vozili. STRAŠNO NAM JE KRIVO ŠTO SE TO DOGAĐA SA ZEMLJOM KOJA NAM JE KAO PRIJATELJSKA. MUČE NAS ŠTO SMO SRBI. NEMA TO VEZE SA PROPISIMA VEĆ DA PUTNIKE VOZE NJIHOVI REDOVNI PREVOZNICI", saopšteno je iz ove firme. 

Odmah nakon toga, na objavu je reagovao veliki broj nezadovoljnih putnika. 

"Baš mi je drago što ste nas prvo odvezli u Grčku, rekli 10 puta kad sam vas zvala da je siguran povratak, a ja sada sa trogodišnjim detetom treba da se "snalazim" za povratak, jer se vama ne isplati da vraćate propisan broj ljudi", napisala je jedna od putnica ispod objave ovog prevoznika. 

PREKO INSTAGRAMA SAZNALA DA NEMA PREVOZ KUĆI

E. G. , putnica koja je sa maloletnim detetom došla u Grčku sa kombijem prevoznika Gea Tours, kaže za MONDO da je preko društvenih mreža saznala da neće imati prevoz za povratak u Srbiju. 

"Preko njih smo došlu u Grčku prošle subote. Bilo je čudno to što smo morali da pređemo granicu tako što je četvoro putnika bilo u kombiju, dok je četvoro moralo da preprešači granicu. Rečeno nam je da je to zbog ograničenog broja putnika u vozilu. Kada smo stigli u Grčku, videli smo objavu na društvenim mrežama da Gea tours više neće da obavlja prevoz do Grčke i iz Grčke. Kada smo pitali o čemu se radi, rekli su nam da moramo da se snađemo sami i da neće doći po nas ugovorenog datuma", kaže E.G. 

instagram/screenshot/gea_tours Gea Tours

VOZE DRUGI PREVOZNICI, SNAĐITE SE

Nagore od svega bilo je to što nas nisu udostojili telefonskog poziva i sve su predstavili kao naš problem koji moramo da rešavamo, potpuno su se ogradili od cele situacije, kaže naša sagovornica. 

"Jedini odgovor bio je da voze drugi prevoznici i da se sami snađemo. Rekli su nam da plaćaju kazne od 2.000 evra dnevno i da je njihov gazda rešio to da preseče. Nijednog momenta nisu rekli da im je žao niti da će pokušati da nam pomognu da se vratimo", kaže E.G.

DRUGI NE ŽELE DA VOZE

Pritom, kada smo pozvali druge firme za prevoz, svi su nam rekli da ne mogu da nas vrate u Srbiju, zato što nismo došli sa njima, pa bi to napravilo problem na granici. 

"Sada se snalazi ko kako zna i ume. Dosta žena je došlo u Grčku sa decom i sada moraju da vide kako će da se vrate kući. Svi naši putnici sada zovu rođake, prijatelje, pokušavaju da se snađ za povratak. Jedina dobra stvar jeste što nismo platili povratak kući unapred, pa ne moramo sa njima da se preganjamo još i da nam vrate novac", kaže E.G. 

GEA TOURS ZA MONDO: "ODLUKA DONETA PRE DVA, TRI DANA"

Iz agencije Gea tours kažu za MONDO da su odluku da obustave prevoz doneli kada su "pre dva, tri dana, kada su propisi u Grčkoj promenjeni", kada je uvedeno pravilo da broj putnika u vozilu može da bude samo 50 odsto kapaciteteta. 

"Od maja ove godine vozili smo putnike iz Srbije u Grčku bez problema. Niko nije ograničavao broj putnika u kombiju. I sada je tako za autobuski prevoz. Ali, pre nekoliko dana doneta je odluka da u kombiju iz Srbije za Grčku može da bude samo polovina putnika od ukupnog kapaciteta. To znači, ako u kombiju ima 10 mesta, može da se vozi samo pet putnika",kažu iz Gea Tours. 

"PUTNICI NAMA TAKOĐE OTKAZUJU"

Kako tvrde iz ove agencije, to je dovelo do toga da plate ogromne kazne zbog prekoračenja broja putnika, zbog čega su odlučili da obustave prevoz. Na pitanje zbog čega prvo nisu vratili svoje putnike u Srbiju, pa nakon toga obustavili dalje poslovanje, iz Gea Toursa kažu da nemaju nikakvu ugovornu obavezu. 

"Prevoz funkcioniše po principu dogovora sa putnicima. Stalno se dešava da dođemo u Grčku, a da nam putnici otkažu prevoz, da hoće da ostanu duže, da se uopšte ne jave na telefon. MI se vratimo bez njih i nikome ništa. To je samo rezervacija koja može da se otkaže, naročito tokom korone. Isto kao što hotel može da vam otkaže smeštaj", kažu iz Gea toursa. 

NE MOGU VIŠE NI U BUGARSKU?

Iako nađi putnici u Grčkoj tvrde da su za otkazivanje prevoza saznali preko Instagrama, iz agencije kažu da su sve putnike obavestili o otkazivanju putovanja u roku od nekoliko dana.  

"Ovako nešto se nikada nije desilo. Imamo sve moguće dozvole, rečeno nam je da su ostali kombi prevoznici isto tako ograničeni i nije nam jasno zašto ista pravila ne važe za autobus.Ako se situacija popravi i odluka o ograničenju broja putnika ukine, nastavićemo da vozimo. U pregovorima smo sa Grcima oko toga, iako sada ista pravila važe i za prelazak Bugarske granice", kažu iz agencije Gea tours.